Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 1986變形金剛大電影:鋼鎖(SS86)

外型超好的官方鋼鎖產品

TRANSFORMERS THE MOVIE
STUDIO SERIES 86 (06) L CLASS
AUTOBOT
GRIMLOCK & AUTOBOT WHEELIE

恐龍型態外型OK
不滿意的:雙手顔色及外型太忠於當年動畫,關節又太少,龍頭右面螺絲孔我真係投晒降

配件上是沒有劍,但有這個叫雲尼的角色,網友說因為今次玩是主打1986電影的角色劇情,劍沒出過場,所以冇O羅,我就緊係想要劍多些,而電影版,我還是未看過的
呀Wheelie佢冇得變形,冇幾多關節可動,偷膠位比例極高,但外型算好好了

TRANSFORM

我是首次沒看說明書及視頻就成功變好,基本上極易變,也只是mp版的簡化版,這方面是很爽的但就全沒新意

人型基本有無敵外型,比例也超好看,可動高

單靠這幾點及本身我偏愛這角色,可能入到10大BEST BUY

不過人型唯一缺點是心口標誌難看清
講真,Studio Series出舊卡通電影嘅啲色角,真係有啲搵笨。雖然SS呢個系列已經每況愈下,由初初出嘅質素係高過L級,到依家其實連V級嘅質素都冇,但價錢就仲貴咗。所以我呢幾年已經放棄咗老變啲產品。
laiken 發表於 20-10-2021 02:50 PM
講真,Studio Series出舊卡通電影嘅啲色角,真係有啲搵笨。雖然SS呢個系列已經每況愈下,由初初出嘅質素係 ...

SS 我今年才開始玩,都係幾隻

不過老變玩具係貴左超多
AJ 發表於 20-10-2021 03:12 PM
SS 我今年才開始玩,都係幾隻

不過老變玩具係貴左超多

你睇返初初SS系列出嗰隻Blackout或者嗰set建造派,同近兩三年出嗰啲真係差幾遠
呢隻應該係史上最似動畫的可動可變 grimlock, 的確值得一讚, 至於隻 wheelie 不可變都算, 但居然連最基本的膝關節都唔做, 真係講唔通, 令人非常失望, 大大糟蹋了一隻咁有趣的角色 wheelie !
laiken 發表於 20-10-2021 05:53 PM
你睇返初初SS系列出嗰隻Blackout或者嗰set建造派,同近兩三年出嗰啲真係差幾遠 ...

SS Blackout 真人電影版 是  L CLASS?
呢隻簡簡單單,我本來好滿意。
係價錢貴,貴得o黎,又見到佢偷工減料。
劍又冇,
人仔俾多個膝關節,等佢可以基本落地企下,會死咩!死孩記!
HAHA 係唔低買
其他要用愛撘救
The best value SS Leader Class toys are Blackout and AoE Grimlock. SS86 Grimlock, while is THE BEST G1 looking Grimlock so far (better than MP, even though it's much simpler in engineering), doesn't feel worth the Leader Class price in terms of quality.  NEED the sword.  "Sword didn't appear in the movie" is just an excuse.

SS86 Slug/Slag is better. Still need the sword!

Right now, the only TF line that's worth the price is the Voyager Class.  Legends, Deluxe, Leader, Commander, Titan and Mastepiece classes are all not worth the Quality vs Price.
HAHA
這GIRMLOCK 體型大少達到L CLASS
變型大約是D CLASS

Blackout 外型真係好正,找片看看佢個變型自毒下先