Toysdaily 玩具日報

查看: 2550|回復: 13

[個人收藏] DX VF-1J重甲

我隻1J係初回版所以剩買魂限甲就得~跟甲有大細TV拳頭,咁當然又再影影我最愛嘅招牌pose啦不過沙煲拳就唔係我杯茶嘞至於套甲係靚嘅,有細節有Marking,但裝拆起嚟又好似唔夠1/60咁爽快

樓主既滲線技巧及擺pose影相永遠都係咁正!
玩具Joe 發表於 19-10-2021 01:57 PM
樓主既滲線技巧及擺pose影相永遠都係咁正!

師兄完全俾我啲相呃咗見到實物就知我滲得有幾求其,pose都只係學網上圖片同各大youtuber咁擺,只要有時間師兄絕對會擺得更正不過我隻1J已開始腳軟所以飛唔起只能企响度擺
感覺副甲若來回裝拆多幾次的話D筍位會爆/斷, 尤其條褲

胸口副甲我就覺得好神奇, 唔見有插位但上落極FIT又極易
裝落去VF-1D到玩下
熱狗OO 發表於 19-10-2021 02:45 PM
感覺副甲若來回裝拆多幾次的話D筍位會爆/斷, 尤其條褲

胸口副甲我就覺得好神奇, 唔見有插位但上落極FIT又 ...

留意胸甲入面有兩個勾仔用嚟扣住氣槽位,其實好多塞友都買咗set裝就係預咗一隻就咁擺一隻著甲擺唔駛拆(可惜我冇咁嘅財力)
馬仔 發表於 19-10-2021 02:49 PM
裝落去VF-1D到玩下

胸甲唔啱裝1D架,睇FB群組1D胸位唔同模
好正⋯⋯輕盈有輕盈正,重型又有重型好
師兄你要邊隻油滲線?會唔會好傷膠?

利申:模型新手,之前滲過幾隻RG模型都爛件,唔知關唔關滲線事
fallout8 發表於 19-10-2021 09:50 PM
師兄你要邊隻油滲線?會唔會好傷膠?

利申:模型新手,之前滲過幾隻RG模型都爛件,唔知關唔關滲線事{:8_70 ...

唔知係咪成品玩具表面噴多咗層嘢我滲咗好多年都未試過爆膠,但滲咗就未必賣得返出去架喇滲模型好似話要未砌之前滲先唔會爆 FB_IMG_1634695812738.jpg
我上一隻 VF-1S 用雙星滲線無事,不過最近見 FB 有人滲呢隻 1J 爆膠,所以今次用咗 AV 油滲,效果同雙星差唔多。
wwwkcc 發表於 20-10-2021 08:21 AM
唔知係咪成品玩具表面噴多咗層嘢我滲咗好多年都未試過爆膠,但滲咗就未必賣得返出去架喇滲模型好 ...

謝師兄解答,隻野千幾銀,自問無勇氣係佢身上滲線

滲唔滲唔緊要啦~好玩就得啦^^  發表於 20-10-2021 04:51 PM
pandaz 發表於 20-10-2021 01:59 PM
我上一隻 VF-1S 用雙星滲線無事,不過最近見 FB 有人滲呢隻 1J 爆膠,所以今次用咗 AV 油滲,效果同雙星差 ...

我一直用開雙星滲線同白電油抺都唔覺有咩問題1J我係19年滲到依家都好彩冇乜事