Toysdaily 玩具日報

查看: 4557|回復: 15

[分享討論] 大佬呀,又咩春「動」呀,想入坑都咁高門檻(上篇)

HELLO,又係我賓賓賓呀

終於可以放大假,搵 D 野寫下先

數數手指,其實早在 30 年前,戰隊都已經有出機械人食玩,不過以當時生產技術再加上以低價販賣,大量減去變型合體設計,以致成品跟 DX 超合金相距甚遠,完成度極低

不過時移世易,笨大多年來累積了經驗,近 10 年生產既食玩機械人技術已經突飛猛進,除了高可動性亦能兼顧合體系統,早就霸佔了高齡戰隊撚既心,反宜 DX 已今非昔比,沒有幾多大人會買了

前幾年開始,笨大將技術再提升,推出「 super minipla」食玩系列,以老戰隊機械人及基地戰盤作招徠,不停推出新品,擺明又坑戰隊撚一筆

除了上述兩項,更令戰隊撚又愛又恨既係,竟然再次推出戰隊成員可動公仔,不過今次唔係 SHF 系列了,而係以 「掌動 - 超」(SHODO SUPER) 名義推出

第一彈推出既「掌動 - 超」係太陽戰隊,以魂限方式發售,對於已齊 SHF 三子既我吸引力可以話係無,所以當時無入手
到第二彈救急戰隊,亦係以魂限方式發售,可惜當時工作繁忙,錯過了預定,到見到有街貨時,價錢竟然比預定價高出$100,還是等正價見到先算了

再到第三彈超電子BIOMAN,亦係錯過左預定,不過好彩出貨當日遇到有正價現貨,今次乖乖俾錢了

相信睇到呢度,有玩開拉打「動」系列既師兄會問,掌動賣到 6 舊幾水,憑咩野呀

以當其時對掌動系列一無所知既我,我會答:係「愛」囉

作為一個儲齊 95% 戰隊 SHF 既戰隊撚,能有機會再玩到可動人仔已經係相當開心了,根本就無需諗太多

這心情直至我拆開了盒,我才知道原來實物同我心裡預期係有落差既

覺得一切只怪自己無做好功課,以為會好似 SHF 咁將各樣配件井然有序地,清清楚楚咁分開擺放

那刻打開盒,只看到兩個包裝袋,一個裝有 5 隻甩頭、甩手、甩腳既人仔,另外一個裝再有貼紙,再加好多 PACK 未剪件既武器同造型手

口裡不其然又再一次說出問候笨大老母既恭賀說話

但作為戰隊撚,從戰隊劇集裡學懂了咩野叫勇氣,勇氣就係您去按摩嗰時,黎嗰個技師係大山上海婆,係無得揀既情況下,您點都要硬食左佢

手震震拆開包裝袋,又手震震咁係袋裡攞出紅戰士同埋佢甩左既頭出黎,以為一切皆休了

點知.....

原來只係自己嚇自己,頭同身體連接位係無爛既,只係鬆脫左,裝番好就無事了

頭無事,順手再驗下手手腳腳,又OK喎,關節位數量同SHF差唔多,而且鬆緊適中

把玩左紅戰士一輪,左扭扭右郁郁,心裡悶氣消左一半,開始為各戰士身上及其專屬武器上貼紙及為造型手剪件

看到 5 隻戰士完成好放在枱上,擺出簡單站立姿勢,另外一半既悶氣都一掃而空了,換黎係快樂及滿足

玩過之後,發覺真係頂到 SHF 癮,甚至覺得有過之而無不及添, 所以即刻後追番生化人敵角、太陽戰隊同救急戰隊

得把口講,大家未必知道有幾正,睇片最均真

今次係咁先嘞,下篇再同大家睇下跟「掌動 - 驅」系列有咩分別啦

走先啦,下次再玩啦

.

顶吖,就慿E句<
顶吖就憑E句<口裡不其然又再一次說出問候笨大老母既恭賀說話>抵贊啦
燒鵝價錢,庶渣味道,真係頂吖,仲要陸續有排受,我寧願佢出shf 2. 0戰隊系列仲好
e+掌動都唔平, 睇下拉打果邊, 幾百甚至上千都有......

戰隊 shf 收皮係比較可惜的, 不過點都好, 總比冇野出好.
就係玩開掌/裝動系到先明白你講既 賣到600點解 後追D魂限好肉痛......
Fxxking good sharing!
thx  sharing ~~~~~
支持Ben兄
buddylee 發表於 28-9-2021 09:19 AM
燒鵝價錢,庶渣味道,真係頂吖,仲要陸續有排受,我寧願佢出shf 2. 0戰隊系列仲好 ...

有D人成日講,唔好話當年幾錢幾錢,最緊要而家呢件有幾正,無其他人出,唔通無人出,出舊屎我就要買咩,低唔低玩,有無新意先。
buddylee 發表於 28-9-2021 09:19 AM
燒鵝價錢,庶渣味道,真係頂吖,仲要陸續有排受,我寧願佢出shf 2. 0戰隊系列仲好 ...

多謝師兄捧場先

SHF 2.0 應該無咩可能了,畢竟生產成本高,回報小,笨大先無咁傻

現時唯有面對現實啦,玩住「掌動超」先

當然唔係話出舊屎都照玩,起碼我覺得相較「掌動」、「勇動」、「掌動驅」,呢個系列係出色既
tower 發表於 28-9-2021 02:03 AM
顶吖就憑E句抵贊啦

多謝老相好 TOWER 兄棒場啦

對住笨大產品,真係唔需要太好聲好氣咁玩

有咩問候左先就啱嘞
denniskwong 發表於 28-9-2021 09:52 AM
e+掌動都唔平, 睇下拉打果邊, 幾百甚至上千都有......

戰隊 shf 收皮係比較可惜的, 不過點都好, 總比冇野 ...

多謝師兄棒場

好過無啦,戰隊戰士玩具真係無咩得選擇,又唔想玩硬膠膠一隻唔識郁既公仔

多謝老相好 CombattraV 兄入黎支持啦,無您地一班舊友留言,無動力寫新 POST 了

(工時比以前長,番到屋企個腦都唔想轉了)
benbenben4213 發表於 15-10-2021 11:33 AM
多謝師兄棒場

好過無啦,戰隊戰士玩具真係無咩得選擇,又唔想玩硬膠膠一隻唔識郁既公仔 ...

我都係, 玩玩具一定玩可動, 一舊膠唔係我喜好

另外期待你黎緊都買埋恐龍戰隊, 等睇你既開心分享