Toysdaily 玩具日報

查看: 5122|回復: 20

[分享討論] 史上第一隻可以三機全合體變型既三一萬能俠

HI,又係我賓賓賓呀,又隔左一排無同大家分享玩具嘞

今次係第一次係新版 TD 出 POST,所以特登搵番隻舊合金同大家見見面

佢就係 YUTAKA 廠出既 SUPER GETTER ROBO GO 黑金版

係呀,即係笨大剛推出既 GX - 96 同款機體

記得當年仲未係 CCTVB 既無線播過卡通片,叫無敵 3 X 1,但適逢小弟初中年代,溝女多過睇卡通片,所以唔太熟佢既歷史(睇 WIKI 都唔太多 GO 既資料),所以唔拋書包嘞,等熟書既師兄弟幫我補完

未有新野玩,唯有做抽水王,搵番 D 舊相出黎呃 LIKE 先

包裝內容

可以睇到當年呢個 BOX-SET 已經包埋 G-Arm Riser,唔駛玩家另外買,有誠意過笨大多多聲

跟住就先同大家睇睇主要三架戰機

一號機(原色:藍)

二號機(原色:紅)

三號機(原色:綠)
跟住就到合體嘞

ゲッター號

ゲッター翔

ゲッター凱
最後係 G-Arm Riser

本身為運輸機,機身外層為[color=var(--ytd-video-primary-info-renderer-title-color, var(--yt-spec-text-primary))]スーパーゲッターロボ身上裝甲拼合已成

スーパーゲッターロボ,可見到分拆出黎既裝甲分別為前胸甲、盾牌、腰兩側護甲及小腿護甲,只適用於 ゲッター號 身上

好嘞,又抽完水,等下次有 MOOD 再出新 POST 嘞

最後送上肥婆毒龍鑽作結

下次見,BYEBYE

這盒黑金版我都有,好大隻好型,合體後好有氣勢!  G-Arm Riser有晒合體裝甲後比價好過笨大!
合金魂只係微調身型,最期望佢會幫Getter凱整一雙可伸縮手臂來改善過長問題,結果無,連可替換造型先決的手臂都無 :(
師兄你這個Getter go保養得好好,電鍍立立令,多謝分享。當年我對Getter go好大期望,可惜動畫一般,機械設計麻麻,特別係Getter凱嗰雙超長手臂...
黑金呀!
呢隻我都有,出得幾好,唔比新果隻輸蝕,可能係大隻,有霸氣D
感覺靚過合金魂
robotkelvin 發表於 22-9-2021 09:35 AM
合金魂只係微調身型,最期望佢會幫Getter凱整一雙可伸縮手臂來改善過長問題,結果無,連可替換造型先決的手 ...

而家只有一格縮完好似冇縮到嘅伸縮關節,不如唔好加,都唔知笨大做乜
紫月葵 發表於 22-9-2021 08:50 PM
而家只有一格縮完好似冇縮到嘅伸縮關節,不如唔好加,都唔知笨大做乜

笨大成日交行貨,其實好多位可做好少少,

變1號腳時 腳板收飾不好 好芭蕾舞腳咁,
變2號機小腿線條可孤位可靚D,
裝甲合體後比例差,以前出D舊玩具好過佢!

總括唔係太差,但好多細位有好大空間進步,咁細隻唔連機賣咁貴,有點不值!

多謝C兄誠意合體. 勁!
黑色套裝的確是有一種以前玩具的神秘豪華的感覺.
雖知不是太多人Like,  之後大家都知的銷情價仲要跳樓添.
但其實仍有很人已擁有 YUTAKA 的ゲッターロボ號 的不同版本玩具呢!!!
robotkelvin 發表於 22-9-2021 09:35 AM
合金魂只係微調身型,最期望佢會幫Getter凱整一雙可伸縮手臂來改善過長問題,結果無,連可替換造型先決的手 ...

失望 x 2                                          

第一隻三一完全變形唔係呢隻咩?
十幾廿年前問過價,即時走人!
早乙女Getter 發表於 22-9-2021 06:54 AM
這盒黑金版我都有,好大隻好型,合體後好有氣勢!  G-Arm Riser有晒合體裝甲後比價好過笨大! ...

GETTER 兄,好

呢隻係幾年前係日本 M 記帶番黎,維番唔到 8 舊,抵過香港旋拍個價

亦因為咁,GX-96 宜家個價真係諗都駛諗  
robotkelvin 發表於 22-9-2021 09:41 AM
師兄你這個Getter go保養得好好,電鍍立立令,多謝分享。當年我對Getter go好大期望,可惜動畫一般,機械設 ...

kelvin 兄好

我都係二手入,買入時我都驚嘆日人保養玩具真係好上心,隔左咁多年 d電鍍都無氧化

魚,我想要彩透版呀

不過無可能啦,二手都好x貴