Toysdaily 玩具日報

[其他] P+勇者王獅子鬃毛件容易掉出!狀況修正

這就修好的狀況  除非是硬拔出來  不然是不會輕易掉出

擺動時會掉出來,不是關節鬆! 是因為結合孔本身可能深度不夠導致包覆球形關節的範圍不足,所以當動作過大就偏移出去。

解決方法不難  準備電鑽跟圓頭研磨棒, 圓頭研磨棒的SIZE不可大於孔徑, 放入接合孔用最低轉速往內輕輕打磨個2圈稍微擴深,再將外圍用牙籤沾上瞬間膠薄薄塗一圈,裝回鬃毛件完成! 就不會再甩件。

ps:可動手指也是如此處理.

其實唔駛咁麻煩,之前已經教過,喺粒ball嘅灰色部份薄薄地hi一層膠水,乾後套番入去已經唔會甩又唔影響可動
紫月葵 發表於 18-9-2021 07:15 PM
其實唔駛咁麻煩,之前已經教過,喺粒ball嘅灰色部份薄薄地hi一層膠水,乾後套番入去已經唔會甩又唔影響可動 ...

這方法試過but角度太後或太斜還是會掉出 , 但紫大這方法是可以改善這狀況的
FAZZZZ 發表於 18-9-2021 07:26 PM
這方法試過but角度太後或太斜還是會掉出 , 但紫大這方法是可以改善這狀況的 ...

唔小心鑽大咗就gg
FAZZZZ 發表於 18-9-2021 07:26 PM
這方法試過but角度太後或太斜還是會掉出 , 但紫大這方法是可以改善這狀況的 ...

正常就唔會甩嘅,因爲佢可活動嘅幅度係咁多就咁多,除非夾硬推超過個幅度,咁無論用邊個方法改良都好,只會得兩種結果,一係爛,一係甩而家反而仲諗緊點改好Gaigar對拳頭好易甩嘅情況
用「電鑽」磨唔係人人都可以。大家記得要小心 d
真係唔係人人都有呢啲工具!我嗰隻都係咁郁吓就彈出嚟,但係合左體因為有白色機械人頂住,所以我都由得佢

同意
(佢呢個方法太勞私動眾,用萬能膠個招已經好夠。