Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 6月 魂限 METAL ROBOT魂<SIDE MS> GUNDAM EPYON 高達艾比安

港魂
METAL ROBOT SPIRITS <SIDE MS> GUNDAM EPYON
https://p-bandai.com/hk/item/N2612089001001

依家買玩具真係好悲哀,就連呢一隻一開訂就被秒殺,唉!
不用慌,如果是港魂,你間中上去可能會有得訂
港魂剛剛又有返。        
呢隻野真係難訂到嘔
上天貓bandai店好容易訂, 而家都訂到.  比一百人仔訂金尾數870.
魂 NATIONS STORE TOKYO 展出

呢隻真係值得入
一路都覺得 w 系列, 呢隻最型.
(另外記得卡通播果時叫惡魔高達, 好像出面唔多人會咁叫, 都係叫EPYON)
denniskwong 發表於 23-6-2022 09:41 AM
(另外記得卡通播果時叫惡魔高達, 好像出面唔多人會咁叫, 都係叫EPYON) ...

完全唔明點解「大台」將佢譯做惡魔高達,佢咁樣改名,好易會同G Gundam入面果隻魔鬼高達(Devil Gundam)混淆架嘛!
呢隻小弟有訂,期待收貨中!

佢播SD GUNDAM果陣就改叫艾比安  發表於 24-6-2022 07:12 AM
THOUTHER 發表於 24-6-2022 12:34 AM
完全唔明點解「大台」將佢譯做惡魔高達,佢咁樣改名,好易會同G Gundam入面果隻魔鬼高達(Devil Gundam)混 ...

不過我覺得叫惡魔, 其實同本身機設造型幾貼切.
denniskwong 發表於 23-6-2022 09:41 AM
(另外記得卡通播果時叫惡魔高達, 好像出面唔多人會咁叫, 都係叫EPYON) ...

再一次證明高達的機設攤得夠耐就會成經典

當年D軍武撚DILL到呢隻機設扒街; "高達已死", "完全無軍事感", "都唔係高達黎"

D高達迷, 細個入坑的機設就被上一代高達DILL無品味, 當自己大個時又DILL新的高達無品味
上述呢種人在此版都唔少架, 自己對號入座喇

其他IP的咸超, 拉打亦有同樣情況; 我覺得真係可以作為人類學的課題
RX78GP03 發表於 12-11-2021 01:19 AM
上天貓bandai店好容易訂, 而家都訂到.  比一百人仔訂金尾數870.

當時我係香港都係訂唔到~想請教一下師兄,如果係天貓店落咗訂,到時俾尾數係咪都會有通知,驚唔記得咗,同埋大陸派貨係咪派去轉運倉再派過來香港自己去攞?未試過想了解一下,唔該曬
yepp 發表於 25-6-2022 10:41 PM
當時我係香港都係訂唔到~想請教一下師兄,如果係天貓店落咗訂,到時俾尾數係咪都會有通知,驚唔記得咗, ...

唔好係大陸淘寶,閒魚,天貓等地方訂貨,因為過了保護時間,會當你交易完成,無辦法退錢,什至有d鋪頭以開訂名議收取訂金再走佬,你完全無得追討(我試過賴野),所以如果訂唔到就沖現貨,貴幾十好過比人呃幾百。