Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Carbotix 合金 Voltron / 金剛戰神 / 百獸王

真係童年怨念物!當年我哋間小學鬼咁嚴,不過臨放暑假個禮拜就俾人帶玩具返學,啲有錢同學就百獸王,六神DX大合體擺出嚟哂命???? XD 恨死隔籬!
JohnWick 發表於 23-6-2021 12:45 PM
以現今人類科技,要將獅腳照卡通卷到消防喉轆一個圓形係冇可能,除非將手腳造到又短又幼,只要塊遮醜版唔 ...

係收納,唔係學到咁變型!

唔好誤會,以現在3D技術設計時可以計得好清楚!

這方法我多年以經想到,
但5PRO真係只加片縠就算,其實只要做多幾步 紅籃 合體底部內側腳版都可以唔見,

黑獅手都不用係背部突出等等!
Garycharm 發表於 23-6-2021 04:50 PM
上次隻小寶貝我算收貨,見佢出百獸真係心郁郁。

但係點解依家d 機械人出親都咁__大 o家?!

我個人覺得今次明顯係西方市場多
updated

https://youtu.be/GG-uHZFD3w4
Vince 發表於 23-6-2021 10:25 PM
updated

https://youtu.be/7sao2xrcU4c

唔知係咪錯覺,我聽到食薯片同埋收音機聲
Dancougaproto 發表於 23-6-2021 10:34 PM
唔知係咪錯覺,我聽到食薯片同埋收音機聲

唔覺意開左 mic 錄埋自己屋企 d 聲入去 ...
係 .... 我係一路食野一路剪片的 ...

Ps 已改新片
Garycharm 發表於 23-6-2021 04:50 PM
上次隻小寶貝我算收貨,見佢出百獸真係心郁郁。

但係點解依家d 機械人出親都咁__大 o家?!

而家啲玩具係挑戰玩家的空間, 唔係話大隻唔好, 我都鍾意大隻, 不過價錢同樣成正比同真係冇咁多地方擺放
早乙女Getter 發表於 23-6-2021 09:23 PM
係收納,唔係學到咁變型!

唔好誤會,以現在3D技術設計時可以計得好清楚!

師兄講到咁堅 畫張圖大家開下眼界 擴濶視野
JohnWick 發表於 24-6-2021 02:04 AM
師兄講到咁堅 畫張圖大家開下眼界 擴濶視野

預到有人咁問,但設計諗了咁耐,不會就咁公開!

早乙女Getter 發表於 24-6-2021 06:30 AM

應同!其實真係唔難,其中一種只需遮醜板底部修改少許就可以.當然仲有很多其他方法.
當然設計師已經很有心思,但仲差少許堅持.結果有些少美中不足,明明就只差那少許.
這裡有很多會員從事設計,製造業及資深玩家.當然明白我所指的是甚麼.

認同,真係還可以更好,好可惜唔做好  發表於 25-6-2021 12:01 AM
早乙女Getter 發表於 24-6-2021 06:30 AM

請教師兄,金毛獅王前臂有冇可能做到?

好期待POSE+等廠可以做到!
Garycharm 發表於 24-6-2021 09:58 AM
請教師兄,金毛獅王前臂有冇可能做到?

好期待POSE+等廠可以做到!

恕我多咀! 以這尺寸不難,喺幾年前隻新reboot美版已可以做到.
https://www.youtube.com/watch?v=mfCDbG3EYhw
當然方法不只一種.
KC 發表於 24-6-2021 10:09 AM
恕我多咀! 以這尺寸不難,喺幾年前隻新reboot美版已可以做到.
https://www.youtube.com/watch?v=mfCDbG3EY ...

呢隻膠百獸我都有,我當時都有用佢去諗金毛獅王。

金毛麻煩在合體後獅子要中空,收納一號機;
加上唔同百獸王,金毛合體後,獅子本來前臂位會處於機械人下脅,唔可以用肩膀借位。
當年出合金魂,我剩係諗到將前臂收入獅頭,但係獅頭始終空間有限....
如果勉強,到時隻獅子搞到小兒麻痹就仲大鑊。

除o左前腳,獅子後腳一樣難搞。
依家合金魂係犧牲o左popy版獅子個迷人pat pat,都係唔好。

我唔識設計玩具,我唔理乜o野技術困難、成本控制、自己天馬行空咁諗都諗唔到,所以死心。

係最近玩POSE+果隻天威,見到竟然可以將機械人隻腳分屍變形,我先至重燃希望。

Garycharm 發表於 24-6-2021 10:25 AM
呢隻膠百獸我都有,我當時都有用佢去諗金毛獅王。

金毛麻煩在合體後獅子要中空,收納一號機;

對不起!剛才誤會了講百獸王.其實金毛多年前也想過此方法去收納前臂,
仲試畫了些圖,發現其實空間真的很細,但剛好可放下前臂.
不過後來去了攪隻金鋼飛天鑽便没了下文.
另外我也是POSE+fans,對他們充滿期待.

這裏真是臥虎藏龍,隨隨便便已有3幾位師兄憑熱誠,想出完美收納獅腳方案,本人對此深信不疑,奈何為保障自身利益未能公諸同好,實在可措,此乃人之常情,亦不能勉強。在此衷心希望各大廠商能留意到此貼,透合不同合作方式排除萬難將之商品化,打造出完美的百獸王/金剛戰神,為廣大玩具迷圓夢。