Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Carbotix 合金 Voltron / 金剛戰神 / 百獸王

呢種高價高質巨型合金玩具一直都係我死穴。但我好罕有地忍到手。

我賭5PRO會為呢隻百獸王再出特別版~!!! 無嘅話當罰自己判斷差!
幾位師兄講得有道理,有時求穩陣都唔差在果一兩百蚊

最近終於開左盒再再販gx-71來玩,玩上手後發現合金魂版個身形真係唔得,問題在於合體後百獸王個身太細,顯得佢個頭過大d手腳過粗同過長。

依隻韓仔百獸王睇相個比例真係靚好多,不過自己唔係百獸王死忠,有合金魂果隻已經滿足了。
fallout8 發表於 6-12-2021 12:16 PM
最近終於開左盒再再販gx-71來玩,玩上手後發現合金魂版個身形真係唔得,問題在於合體後百獸王個身大細,顯 ...

因為合金魂設計係想儘量還原Popy老合金味道
bigbigfriend 發表於 6-12-2021 02:48 PM
因為合金魂設計係想儘量還原Popy老合金味道

我覺得係個設計師以五隻獅子既造型先決,反而唔太重視合體後既百獸王身形比例。

如果將隻一號獅子身造大半個碼,隻百獸王既身形比例會好睇好多。

唔知會唔會要一月先出? 好多貨都係推遲晒....未必可以12月底出到貨....不過應該唔係好多師兄會入, 見呢度好多都話佢小合金同個比例唔啱等, 所以應該要買既師兄都一早訂左! 第一次買韓仔呢間廠出既產品, 不過佢既可動等都合晒我既期待! 真心當年百獸B記出果陣真係想入, 不過都炒到上3千幾四千, 五千都有人叫個價, 我自己就因為咁先會買韓仔呢隻, 因為如果以炒價入, 咁同韓仔呢隻根本就差唔遠, 所以當我訂左之後, B記再推再版長期賣街2600, 個心動感已經無左, 雖然有個一時三刻攞左上手, 但一對比左韓仔呢隻又真係俾比下去了, 當然有相無真相, 可能產品出到黎10萬個問題, 希望唔好啦! 而家只希望佢快D到!

其實百家齊放係好事, 唔覺得一間廠獨大會有幾好!
成日都話對舊合金致敬, 咁佢出一D舊既合金無出過既款果陣我又睇唔到佢個比例靚左去邊....
B記既價錢同出品及QC真係越黎越唔成正比, 不過好多想儲既野(由B記出既)都就齊, 玩具應該唔係再太關我事, 過埋今年應該B記出既產品都會好小入, 特別係拉打已經棄左坑9年...
根本英俊 發表於 7-12-2021 10:16 AM
唔知會唔會要一月先出? 好多貨都係推遲晒....未必可以12月底出到貨....不過應該唔係好多師兄會入, 見呢度好 ...

韓仔依隻百獸王係睇住B記果隻既缺點來改良,例如修靚百獸王個身形比例,係獅子腳上加腳冚等等,正常發揮應該會好過合金魂版既,除非佢自己製造其他問題....
唔知會唔會要一月先出? 好多貨都係推遲晒....未必可以12月底出到貨....不過應該唔係好多師兄會入, 見呢度好 ...

BANDAI QC???, it does not seem  to have performing QC now. Look at the  products, e.g.  Tiga, black, MB, shin ultraman SHF
新呢隻靚係真係幾靚!笨大個隻都係賣個回憶,所以
以前個隻已經出得唔錯

我訂了,因為覺得比Bandai 隻合金魂正好多,延期已經預咗,希望出貨時qc好啲。
genesicgaogaiga 發表於 7-12-2021 12:54 PM
BANDAI QC???, it does not seem  to have performing QC now. Look at the  products, e.g.  Tiga, blac ...

B記而家D QC根本就有等於無, 一句不影響把玩就草草了事, 大佬, 我唔係想要好完美, 但妳唔好又印漏色, 一係個樣就古古怪怪, 有時直頭唔知妳果個係咩人樣囉!
利申:冇訂

都真心希望佢出得好,期待百花齊放!!!
追求玩具設計極致,還是懷緬童年回憶?我是後者,Moderoid/SMP/AT足矣

致敬舊合金本來係一件好事,最後變左俾個藉口自己偷懶...之前GX71出果陣淨係討論D獅子腳點解唔可以隱藏式收納都打晒交,結果而家人地真係做到....