Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Bandai在香港炒樓賺左億幾 (24/3/2021經濟日報)

** 知此版未必合適但應該多人有興趣望下; 望版主調至合適區域, 或需剷走適隨專便***

copy and paste from A11 6 .   Hong Kong Economic Journal  2021-03-24
--------------------------------------------------------------------------------

萬代2.15億售統一中心勁賺3.5倍  

再有外資沽售香港物業套現,市場消息指出,日本大型玩具公司BANDAI(萬代)以約2.147億元沽出金鐘統一中心高層單位,獲利1.672億元離場。

物業為統一中心29樓2室,建築面積10224方呎,成交價約2.147億元,呎價約2.1萬元。土地註冊處資料,單位原業主為BANDAI,於1990年4月以4750萬元購入,持貨31年,賬面賺1.672億元,升值3.52倍。

據知,單位原為BANDAI自用,近年轉作出租,早前推出標售,吸引最少3組買家出價洽購。物業現由菲律賓駐香港總領事館承租,月租約47萬元,租期至2023年,新買家可享約2.6厘租金回報。

------------ 結果你同我都有份貢獻地產霸權 ----------:x
....於1990年4月以4750萬元購入,持貨31年....

香港有物業,每年都要交差餉、地租 等等俾政府,交左31年,又加上通漲,都唔算係炒賣掛?

幾十年前,好多日資企業會在香港投資自置物業作為亞洲總部,今時唔同往日,走得就走。:o
HighLamb 發表於 24-3-2021 01:01 PM
香港有物業,每年都要交差餉、地租 等等俾政府,交左31年,又加上通漲,都唔算係炒賣掛?

幾十年前,好多 ...

Bandai都要撤資避險... 悲哀...

我估短期唔關我地事既.... 只怕去到有一天, 玩具入口稅同大陸睇齊, 咁就真係PK囉.... :Q
熱狗OO 發表於 24-3-2021 02:18 PM
Bandai都要撤資避險... 悲哀...

我估短期唔關我地事既.... 只怕去到有一天, 玩具入口稅同大陸睇齊, 咁 ...

只是好價吐現, 香港總部一早就搬左去觀塘, 笨大真係咁驚中國就唔會進駐上海

bandai咁大都要走, 好多公司應該會選擇新加坡做總部