Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] BANDAI【境界戰機】模型

頭先喺葵芳模形倉見到剛開箱, 01 有五盒

02 兵機竟然得一盒….. 不過可能仲有未開箱呱

最後01 02 入手各$163,印象中日本嗰邊02 好似貴過01?

HG 境界戰機 - 很有趣我組合經驗,很有組合一套真實機械人的感覺而並非一套模型,所以活動能力確實可如劇中效果。

當然還是覺得以bandai技術,可以更精細,希望會出RG吧...

bluebloodman 發表於 14-10-2021 05:24 PM
HG 境界戰機 - 很有趣我組合經驗,很有組合一套真實機械人的感覺而並非一套模型,所以活動能力確實可如劇中 ...

幾正,但我等買Full Mechanic 嘅主角機
HG 境界戰機 02 - 無人機

又砌好一隻,模組是好爽快既設計,但又應跟足原設定,可動強平衡力高,對戰擺POST恩物

完成01, 整體砌完非常失望!

所有關節沒有PVC軟膠,係全盒模形冇PVC膠呀!
本身設計可動範圍廣,但好多要用力的活動關節都用了偷膠柱,偷膠柱特色就係過緊好容易會斷,以郁得多又鬆!
排版設計也非常孤寒,四隻造型手只有兩塊護甲,要自己互相換件,持槍的手型更加竟然係一黑一白分件,雖然我係會全隻上色,但今時今日技術竟然可以出成咁,唔係做唔到而係慳,四隻護甲出白色件,五隻造形手出黑色件就已經冇問題,好多高達模型都出到呢個地步,而偏偏呢個系列全部二千円起跳,撇開造型設計,只論模型設計及價錢比例完全唔合格,想抬起個價冇問題,但請看看自己件貨到唔到倒可以接受水平先!

呢個系列我而家只買了01 02,我個人覺得唔值二千円以上,我諗我最多只會買埋個貨櫃車就算,有興趣買嘅師兄得閒再去1999.com 望清楚個分件,完全係對唔上呢個價錢!
呢套野都唔慌好收視,今季要對住無職轉生第二季同Muv luv alternative
tonytony 發表於 17-10-2021 04:22 PM
完成01, 整體砌完非常失望!

所有關節沒有PVC軟膠,係全盒模形冇PVC膠呀!

鉄血已經係唔跟PVC, 所以有機會會好似鉄血咁出武器Set玩法

佢會將特定機體拳頭武器跟落特別 Set 度試圖搶多次一次錢
keroro-1972 發表於 17-10-2021 05:51 PM
鉄血已經係唔跟PVC, 所以有機會會好似鉄血咁出武器Set玩法

佢會將特定機體拳頭武器跟落特別 Set 度試圖 ...

其實你明唔明人地講緊PVC係關節既軟膠圈.......
PVC灰色果排軟膠??唔知係咪用料變左之前砌部份款呢排膠的關節位好鬆下
eddiem249 發表於 17-10-2021 04:47 PM
呢套野都唔慌好收視,今季要對住無職轉生第二季同Muv luv alternative

出Muv luv机我有兴趣
布拉度 發表於 17-10-2021 08:43 PM
出Muv luv机我有兴趣

壽屋出晒啦
yugi 發表於 17-10-2021 06:33 PM
PVC灰色果排軟膠??唔知係咪用料變左之前砌部份款呢排膠的關節位好鬆下

佢應該係講緊PC軟膠

依家都轉晒KPS+PS甚至KPS+KPS, 的確係冇PC扭得咁舒服, 冇咁耐玩, 扭時又卡住卡住
但好處係開模時唔使預位比PC軟膠, 機身可以slim D, 或者扮多D內構
同埋小肢體都可以做埋關節

可惜係依家有D走火入魔, 有D唔夠力的位都用KPS+KPS
eddiem249 發表於 17-10-2021 06:15 PM
其實你明唔明人地講緊PVC係關節既軟膠圈.......

太耐之前砌記得唔清楚姐, 我只記得好多位已冇軟膠關節, 我係一路砌一路小

不過其實佢仲有好多機款可以出,我仲等緊.