Toysdaily 玩具日報

查看: 32678|回復: 85

[新品消息] FLAME TOYS 合機巧《POWER RANGERS / 恐龍戰隊》Dino Megazord 大獸神

The concept of the new brand is
『Transform & Combine』!

The new brand name and the first one ...
『[合機巧 -Go! Kara Kuri Combine-] Dino Megazord』

https://twitter.com/flametoys_st ... 80062734467077?s=20
個「合」字,令我諗起當年y記果隻群雄「合」。{:1_222:}

真係不堪回首
Pose+ 、Threezero、Actiontoy、CCStoys、Flametoys千值練這些非日本廠商(千值練只能說半間日本廠)不停推出日系巨大機械人合金,反而日本廠就算Bandai近年都沒那麼熱忠去推出,最多都是”好微笑”一堆易爛模型.......
大獸神對翼點嚟架?
唔通一開場就6人?
係「孩之宝」出品的美版超級戰隊玩具哦!!
高高抛牙爛渣~

E隻变到又得喎,又要乖乖比$
鷹頭獅 發表於 19-1-2021 05:02 PM
大獸神對翼點嚟架?
唔通一開場就6人?

應該係翼龍嗰對唔摺埋收喺心口,拆出嚟變大裝背脊

仲有,霸王龍條尾唔屈上背脊就咁喺後面條條揈

呢個設計真係over咗
有D設計過激噶感覺,如果無背部大翅膀同條尾,我覺得整體感覺好唔少。
而家有D畫蛇添足噶感覺。
仲有翼龍的翅膀唔係生咁樣,裡個是鳥的翅膀先會有一折折羽毛的感覺,翼龍翅膀應該係一片過的,參考一下絕對無敵獅人鳳裡面的百勝龍王對翼,或者千值練自己本家噶翼龍蓋塔三一的翅膀,就明顯感覺到唔對路。
最後,2020年真的窮,2021也都唔會忽然變得幾有錢,我強烈建議,如果唔要翅膀,重新設計一下,能不能便宜個1000蚊??
扮GGGG         :he:
bigbigfriend 發表於 19-1-2021 04:40 PM
Pose+ 、Threezero、Actiontoy、CCStoys、Flametoys千值練這些非日本廠商(千值練只能說半間日本廠)不停推出 ...

因為本土唔多好賣掛

笨大出下HELLO KITTY 高達呀,龍珠呀嗰啲,好賣過啲老宅機人IP啦

宜家一季動畫,9成係賣萌賣女同異世界,新一代唔玩咩高達機械人啦
FLAME TOYS 鐵機巧由Star Saber同Victory Leo開始咗「合體」之路,可能因為咁索性出條LINE係專做「真」變形合體。

話說,如果「合機巧」係行鐵機巧高質合金路線,鐵機巧只做造型可動都收隻隻兩千元以上,「合機巧」期望收1000以下可能性係近乎零。如果size、合金量、可動等接近鐵機巧系列,我估要「合機巧」隻隻都要2500甚至3000以上。:67:

鐵機巧嘅Victory Leo未出,真係唔知FLAME TOYS做合體機的工藝如何,如果keep到鐵機巧一向品質,POSE+會有對手~~!

p.s. 太好了,越來越多細廠出招,笨大仲食老本揸往晒啲licenses又死唔出玩具,遲早玩完。最近好多隻合金魂我已經skip咗。:67:
ToyKnife 發表於 20-1-2021 11:39 AM
FLAME TOYS 鐵機巧由Star Saber同Victory Leo開始咗「合體」之路,可能因為咁索性出條LINE係專做「真」變形 ...

原來超合金魂對上果隻合體/變形已經係2019年機甲艦隊、再上一隻係帝三一。
2020年合體/變形類算係食白果。

今年2021暫時兩隻,黑翼如果唔計佢同gx-13r合體,似乎唔會點錯,
至於隻高迪安.......本來已經麻麻,忽然走隻POSE+天威出o黎成件事即刻七晒。

我對大獸神完全冇感,呢隻唔關我事,不過我同師兄一樣樂見百花齊放!

講多次「鐵機巧」&「合機巧」,
真係令我諗起「群雄鋼」之後隻爛鬼「群雄合」。
希望呢隻合機巧生生性性~~~~~
ToyKnife 發表於 20-1-2021 11:39 AM
FLAME TOYS 鐵機巧由Star Saber同Victory Leo開始咗「合體」之路,可能因為咁索性出條LINE係專做「真」變形 ...

笨大玩完?你咪傻啦,2020年咁既經濟環境,只係跌了少少
(¥  million)
FY2018.3FY2019.3FY2020.3
FY2021.3
(Forecasts)
Net sales
Toys and Hobby
222,417
242,865
253,714
250,000
Network Entertainment
326,537
340,927
328,079
305,000
Real Entertainment
90,549
101,493
91,753
70,000
Visual and Music Production
40,691
45,518
46,951
25,000
IP Creation
16,970
22,464
23,497
30,000
Other
27,640
29,764
31,054
30,000
Elimination and Corporate
△46,493
△50,687
△51,061
△60,000
Operating Profit
Toys  and Hobby
14,476
21,710
26,733
26,000
Network Entertainment
50,150
47,534
43,879
38,000
Real Entertainment
3,168
4,264
△1,502
△12,000
Visual and Music Production
6,618
8,797
8,032
IP Creation
5,264
5,020
6,269
4,000
Other
1,197
1,346
1,000
Elimination and Corporate
△5,421
△4,480
△5,983
△7,500

https://www.bandainamco.co.jp/ir/index.html
日本本土銷售額遠超整個亞洲區
(¥ million)
FY2018.3FY2019.3FY2020.3
FY2021.3
(Forecasts)
Net sales
Japan
538,983
595,291
578,922
496,000
America
51,787
46,797
53,553
49,500
Europe
45,136
43,900
44,168
43,500
Asia
42,406
46,359
47,347
61,000
Operating Profit
Japan
64,408
75,576
72,598
44,500
America
4,482
4,866
4,772
3,000
Europe
4,971
3,121
2,158
3,000
Asia
7,008
7,046
5,339
4,500

最好賣既IP係龍珠,第2係高達,第3係RIDER
(有錯請指正)

佢地重點會放咁多資源開發合金魂? 唔好再對合金魂有期望啦

Garycharm 發表於 20-1-2021 03:18 PM
原來超合金魂對上果隻合體/變形已經係2019年機甲艦隊、再上一隻係帝三一。
2020年合體/變形類算係食白果 ...

但 2020 有 DX 超合金魂 V型。唔係好「白果」 ja。
黎緊又有 高迪安 同 無敵3x1 ...
各自各精彩 la。