Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 你以為我哋好蝦?!!!個人【天元突破】玩具相集及劇.....

呢排 FB又好、TD又好,都俾隻天威掃場,
我呢D冇買o既人只有乾瞪眼流口水。
惟有玩自己玩具。

我前排o岩o岩重溫【天元突破】,
就拎D天元出o黎玩下....冇開壇影相,下面都只係舊相o黎。
當時我放幾隻天元o係旁邊(我D天元山口竟然冇出油,謝天謝地!!!),一路睇一路扭,
玩得好開心。尤其隻膠殼螺巖(已丟盒,唔記得邊間廠),上面有隻西蒙仔,真係好有feel,
另外當然係大哥卡米拉果隻紅蓮,雖然只係山口,不過都好好玩。

隻極品Konima 合金我唔敢扭,扭CCToys果隻,都唔錯。至少我知爛o左唔會太心痛。
至於千值果隻,雖然人人讚,但係我個人口味,只覺一般.....
已經放o左。雖然有少少後悔,原因並係因為佢係好物,而係忽然覺得自己收藏少o左一隻,所以可惜。

隻SR,因為有兩隻大合金,所以感覺一般。
如果你問我點解唔扭SR而扭CCToys,
我會答你因為我覺得SR感覺仲易爛過隻大牛龜....我已經玩爛過幾隻SR,經驗之談。

數【天元玩具】,應該係山口式出得最多。我自己有幾隻仲未影相,有緣份再post。
另外,好想要當年壽屋果幾隻顏面,錯過了,so sad~~

玩具講住咁多,講下卡通,以下係我o係其他地方寫o既觀後感,大家無聊就睇下啦:

天元突破 ----- 推薦俾香港人

姜濤勇奪叱咜最受歡迎男歌手呀!!!

老實講,莫講話佢D歌,我真係連佢個名都未聽過。我由後生果陣都冇乜聽流行曲,最後叫做識唱佢幾句歌詞既歌手已經係黎明,流行曲我真係唔識。既然我自己唔識又唔關心,就唔會亂講嘢。不過講動漫我就可以好多o野講,例如大家熱烈爭拗的【鬼滅之刃】,我就睇到趣味盎然。

我今日都講一套我自己最鍾意既卡通【天元突破】-------依家Viu TV 有得睇。

故事講述:唔知咩時代,所有人類都要o係地底生活,地球上就有無數人類居住o既洞穴。每個洞穴都算係一條村,由村長管理。每個村長都教大家安於現狀安於天命安居樂業,你勤力做o野放工就有豬扒食。不過有個年輕人叫卡米拉,佢以前聽爸爸講過,洞穴的泥土之上,有廣闊大地,有天空星晨,係男人真正嘅舞台,叫卡米拉一定要離開洞穴。

以上係第一集故事內容,也是整套27集卡通的架構、主題。於是,就由地底打到地面、由地面打上月球、然後由月球打…………總之人類要自由、要有理想,就算遇到乜嘢阻礙、恐嚇、枷鎖都要一一衝破。你突破一關之後,後面就係一幅更大高牆,高牆後面又有另一幅高牆。好喇,你乜嘢都打破喇,人類就開始建立自己高牆,然後……

27集卡通,大致可分為四部份。為免破壞大家驚喜,我就不仔細介紹。不過可以講下一D感受。

通常動漫迷都會最推崇第8集,也即第一部與第二部的關鍵轉接位。我當年第一次睇,也會比較鍾意第一、二部。不過現在重看,對第三、第四部的感覺會較深。

話說「人類的敵人」一直懼怕人類的生命力,於是要千方百計去壓制,更用非常卑鄙的手段要人類「絕對絕望」。當人類絕望,就會失去生命力(劇中叫螺旋力),到時,機械人郁唔到、戰艦行唔到,可以任人宰割……

成套卡通節奏好快,又不斷有新嘢比你睇。角色鮮明,你肯定好快會鍾意其中某D人物,然後情緒跟著佢走,當劇情忽然轉向,面面都係絕路,你會不知所措。當你投入故事,真係會不禁問自己是否仍然可以堅持------當然,這是一齣少年向的熱血卡通,我地就安心等睇主角如何重新振奮全人類奮起反抗,駕駛機械人紅蓮之眼天元突破!!!!!

這套卡通也有他的缺點。首先我好鬼憎果條叫妮亞既女,又煩又悶;已經遲出場,都可以一路煩到結局。雖然結局令我好滿意,但係都好憎佢。

打鬥場面方面,熱血是夠了,不過唔夠細膩。尤其比較同期的動畫如【叛逆的魯魯修】、【機動戰士00】,天元的戰鬥就相當粗枝大葉-------這當然有關超級系和真實系卡通(一種動畫機器人的分類方式)之別,我覺得更似係去到製作後期已經缺乏預算,於是最後幾集都好似香港漫畫咁,每頁都「畫大格D」、慳功夫D。所幸因為故事方向選對了,觀眾已經情緒主導、恰恰切合到那種粗粗的風格。

我唔會話【天元突破】一定好過【鬼滅之刃】,
不過我敢講你鍾意【鬼滅之刃】,應該都會鍾意【天元突破】。
睇電視之麻,why not both?

尤其呢個時勢,香港喜歡動漫的朋友,未睇一定要睇,睇過都不妨重溫。

我就對呢套動畫冇愛,當年見到覺得紅蓮裸眼比例有啲怪,原作中最正反而係超銀河紅蓮裸眼。
Ccs版真係好鬼型:$可能係史上外型最好的紅蓮裸眼
話時話,近年真係冇乜「超級」系既機械人動畫。{:1_229:}
睇完你個post ....今晚睇....

之前無睇過,但都識 Yoko ....:love:
見到天元點都要入來支持下師兄{:1_377:}
可惜師兄無入半眼果隻。

但都支持,好帖。
做得最好我揀千值練隻天元,雖然全膠 但外型和可動一流,買鐵就CcS, 但可動一般。