Toysdaily 玩具日報

查看: 7605|回復: 10

[個人收藏] 外型設計討好的BB戰士 - 孫權 (三國創傑傳)

廿年無玩BB戰士都有 {:1_374:}

事源近來想儲翻D兒時玩物, 看了 SDX 的頑太無大將軍後, 又看了 LEGEND BB 的系列. 也就這樣來到 BB戰士模型的世界.
收過了LEGEND BB 的系列後, 也對這三國創傑傳的設計感興趣, 就買一盒吧.

素組完....嘩.....只可說...封面插畫真的是極具魅力! :DD
所以還是自行動手攪下吧...
只可說...件數雖少, 但準備功夫多多的.
砌這麼細小的模型, 對大叔來說真的很吃力.

這 孫權 外型霸氣十足, 亦有些狂野, 十分合我口味就是了. (所以後來也入了馬超 XD)

哩個角度....似麥當勞叔叔 XD

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
被封面及設計吸引之前都買過一隻但砌完後個實物差太遠唔夠一星期掉左了

我都有諗過掉左當無買過 XD  發表於 7-1-2021 01:53 PM
yugi 發表於 6-1-2021 07:59 PM
被封面及設計吸引之前都買過一隻但砌完後個實物差太遠唔夠一星期掉左了

官圖無限好就預咗,五十蚊左右,難道真的給你電渡嗎。反而個人認為呢一個系列最大問題係手部冇咗個關節,令攞出來的pose比較生硬。
另一點比較可惜的是,三國創傑傳的關節磨損速度極快,砌完之後玩兩三次就鬆到不舉:time:
唔識上色真係唔好買SD, 嫌上色煩都唔好玩SD
你以為價錢平就係畀小朋友玩, 錯了, bandai個市場策略完全同你想像相反

玩過SD後, 先知 PG 係最易噴塗上色 XD  發表於 7-1-2021 01:55 PM
Dancougaproto 發表於 6-1-2021 10:13 PM
官圖無限好就預咗,五十蚊左右,難道真的給你電渡嗎。反而個人認為呢一個系列最大問題係手部冇咗個關節, ...

極認同無手關節是最大的敗北.

本想買零件改造, 但沒找到合適的. 最大問題...是要先用畢地把洞填補...這一等又要一個星期...沒耐性等呢 {:1_206:}
Dancougaproto 發表於 6-1-2021 10:13 PM
官圖無限好就預咗,五十蚊左右,難道真的給你電渡嗎。反而個人認為呢一個系列最大問題係手部冇咗個關節, ...

主要最差手肘位45度屈起無關節, 擺或玩都會感到好怪
yugi 發表於 7-1-2021 02:47 PM
主要最差手肘位45度屈起無關節, 擺或玩都會感到好怪

所以 Legend BB 系列好得多了.
不過還沒開始動工{:1_373:}
Legend BB 真係出得最好~~希望佢唔好再係手背,同明顯位偷膠
完全係基本功測試課題啊

上色地獄啊