Toysdaily 玩具日報

查看: 13380|回復: 44

[個人收藏] 魔術師的玩具2020

2021年新年新開始,大家好!!!
大家去年過得怎樣?大家都說2020年過得很差,
不過老實講,我倒過得頂順利,很多目標都達到了,
就講我說了多年的減少買玩玩具,
過去一年,因為收入大減,我終於做到了!
當要數每年最愛玩具,看看舊年成績...我去年所買的玩具,原來不過幾十隻,要揀也容易得多。
真係好似香港電影金像獎頒獎禮咁,全年得幾套港產片,
邊個贏邊個輸都冇乜懸念。

說起來,困擾我多年的肥胖問題,因為要節衣縮食加上心理質素,在2020年已得到改善;
又因為有勤洗手、戴口罩、少出街,病痛也少了,醫療費用也省了不少!

好喇,開心o野講住咁多先,
我o地講玩具。

看吧,看吧,無論日子怎麼過,我o地都要玩玩具!!!!!

GX-91 Getter 2,3

每次出三一玩具,真三一又好、新三一又好、帝王三一又好,都有人講話想有埋 getter 2,3。
不過當真係出二(例如當年新世紀合金)、三號,就有一排變死貨。

例如呢盒 GX-91,睇住佢出,睇住佢跌,見者傷心。
(好在近排已經唔多見,算賣得到)
呢套三一造型真係好靚,尤其三號,果種合金感覺,拎上手真係好幸福。
為人詬病的履帶問題...我個人唔太執著,
一來就算真係俾履帶你,都好難「轆」住玩,二來依家我玩得放心。

GX-90 超力 F.A.

我們玩具迷當然希望超合金可以又合體又高可動,
不過面對現實,合體和高可動真係好難並存,
強如當年合金魂 Gunbuster 號稱超可動,都係加了肩關節、強化腳關節而已。

要撫慰心靈,F.A. 真係一個唔錯o既權宜選擇。
呢隻超力,真係好適合 F.A. 。
有型有款。
話說回來,又真係唔係隻隻o岩做,
例如傳說巨神,真係點擺都唔順眼。

5 ProStudio 金剛小寶貝

小寶貝產品不多,本品由推出宣傳開始我已經留意,
去到後來,忽然變了外觀-------
與其說魔改,不如說 Lego 化,我頂你隔甩底,玩具迷一百歲唔死都有新聞!

實物拎上手,真心,感覺靚過睇相,Lego 感唔算礙眼。
所有關節好順,擺姿勢一步到位,好好玩。
我相信可能就係要開位遷就關節,先至搞到外型咁奇怪。

惟一不滿係頸長o左少少,如果加一個伸縮關節就好喇!

Hi Metal L-gaim MK 1

終於推出 1/100 合金 L-gaim!
重要o既要講三次,情意結我唔多講,你明就明。

玩具要有關節都有了,大部份經典姿勢都擺得出。
L-gaim的魅力在於簡約線條之下,在關節位流露出機械感,
這方面 Hi Metal 都做到了。
小腿散熱蓋用上「真正」仿油壓,唔再係魂spec 果種掛羊頭。
我惟一稍覺不足係頭部不能揭開,
未能像當年 1/100 模型所展現的經典內構。

King Art 金剛飛天鑽

先要鬧o既係竟然冇附有「飛天鑽」,擺明留一手,我頂你隔甩底!

之前KA萬能俠 評價並不理想,去到宇宙飛龍金剛先奠定優質玩具地位,這隻Jeeg ,我也是考慮了好一陣才訂....畢竟,人馬合一真係好高難度,佢老哥仲要玩拆甲!

比較家中幾隻拆甲玩具,例如 Bandai DX 萬能俠、AT 鐵人28,呢隻 K.A. 算好穩陣....講穿o左其實好簡單,佢只係磁力拆甲之外加一兩粒小插樁,成件事就唔同晒。
馬腳關節亦好,輕易擺出雙腳企之餘,亦夠力保持平穩。

說美中不足----當人馬合一,接合樁太短,未夠穩陣。
此外,人馬連接位沒有關節,人上身不能前傾,擺pose會有限制。
最後-------係個人猜測-----就係馬腳足踝,如果我冇睇/估錯,足踝內(非外露關節)連接係靠一顆比較硬的軟膠,假以時日,當這顆膠收縮變硬,就有機會發軟蹄。

DX超合金 VF-1S

當經歷過 Yamato 一堆1/60 收集地獄,我對 Bandai 的1/48 系列實在提不起勁。
只係睇準佢出福卡機,我先至一炮中出。

整體平凡中見驚喜,
因為比例大了,好多以前1/60感覺纖幼的地方都變得穩固了----雖然仍然感覺易爛。
變形好流暢,我睇一次說明書已經可以變來變去,好好玩。

人形比例好,不過要穿崩的地方仍然穿崩----有點懷念當年Y記(還是後來的A記)所附有的遮醜配件。
作為菜迷玩迷,冇買錯。

Evolution Toy 天地雙龍

除了大膠類,天地雙龍的玩具一直好少,
玩具迷都引頸以待,就是早幾年Fourze 的偽雙龍也會叫大家興奮了好一陣。

我也一直在等雙龍,
如果SHF 肯出當然好,不過看SHF 的電腦奇俠個死樣,就算佢肯出,我都唔敢期待。
記得早兩年有兩間廠同時公佈出雙龍 action figure,一間是 ET,另一間就不記得了(action toy?)。
我對ET當然大有戒心,所以一直等另一間。不過等了又一等,似乎都係唔駛等,還是入一對ET 先好了,反正又不太貴。

這是2019年底的產品,我今年才入手。
本品除了手腳比較幼、關節礙眼和比較鬆之外,整體問題不大。
最大優點係那一身所散發出的昭和味,真係好有回憶。

GX-59R金毛獅王

乜都唔駛講,玩盒!
係屣錢係屣地方,
情意結o既o野,老婆敢囉囌都即開拖!

CCToys 天元突破

為o左佢,我特登翻睇一次卡通天元。
玩上手,所有o野都唔錯,
夠大夠實淨、活動能力合格,
雖然o係我心中,真係唔及當年 Konami 合金簡約高可動討好。
不過呢隻有一個無敵優點-----夠平!

如果你冇 Konami 合金,呢隻必入。
如果你有 Konami合金,呢隻都不妨一入。

叮噹情景

全紙板製,優點係夠平。
勉強可配 SHF ,當一放叮噹大雄入去,嘩!不得了,
D回憶直情湧出o黎!!!!

SHF Marvel & DC

2020年我買得最多其實係美漫 figure ,
單係SHF 已經佔了三分一。
今年的 SHF 真的出得不錯....除了幾隻衰得特別離譜之外,算喇,果D 唔好提。
同大家睇幾隻我比較鍾意o既。

120014491_10158053640869102_1404114037308342255_o (1).jpg

Marvel Legends

玩美漫點少得 ML,
今年的 ML 維持水準,
一隻 Sugar man 一隻 Venompool 就在平凡中見驚喜,
另外,忽然出一隻大大隻的 Toxin 亦令我玩得開心----嘩,背脊果D鬚真係不得了,好似山口式果D佛像咁,
而且仲平得多、襟玩得多。

ML 套 Logan & professor X ,面相唔錯,
至於身形可動性甚麼的,都係麻麻地。
真係睇完套戲為o左買佢個盒咁啦~~~

McFarlane

本來已經對蝙蝠俠有D意興欄珊,忽然有 McFarlane 加入混戰,仲要價錢相宜,隻隻幾靚。
新推出果堆batman who laughs 直頭犯規,對呢個漫畫系列,真係「唔睇都買下」!

新年新希望,祝大家
金槍不倒、
無堅不摧、
玩具長玩長有,

最重要係,身體有限、言論可以被限,但係信念永遠不死 :

祝絕大部份o既香港人心願,早日達成!!!!!

睇引言就笑中有涙,感同身受⋯⋯

C兄回顧中我只有2隻(1S同超力)

今年大家揸柚

2021年來勢洶洶,我講玩具,真係要小心D。  發表於 3-1-2021 06:17 PM
新年快樂.
祝師兄2021年都繼續安然度過.
師兄既相都係一如以往咁毒.
師兄有入Marvel legends 咁有無玩Star Wars black series,
今年都有d亮點幾吸引.

我戒o左玩star war---- 我對呢個系列一向麻麻,慳唔少~~  發表於 4-1-2021 11:06 AM
隻小寶貝我係幾鍾意嘅,但入唔到我5大因冇金屬感同埋我中咗sad,兩個盾合唔埋:(

冇合金的確爭少少。盾方面,點解合唔埋?係樁位唔o岩、定係有D 位大太太細?自己搞唔搞到?不過話說回來,我自己都係貪得意合過一次。  發表於 4-1-2021 11:09 AM
祝絕大部份o既香港人心願,早日達成!!!!!:$

阿門  發表於 4-1-2021 11:12 AM
你知佢係靠兩個位迫實,但我就差少少迫唔實,一郁就鬆返開,所以我兩邊都加咗AA等佢迫返實啲
wwwkcc 發表於 4-1-2021 01:09 PM
你知佢係靠兩個位迫實,但我就差少少迫唔實,一郁就鬆返開,所以我兩邊都加咗AA等佢迫返實啲 ...

自己簡單搞到就好啦。

我果隻相反,一合埋就好難分開。果次幾乎嚇死我。
新年快樂,多謝師兄的新年總結!上年我都無乜心機買玩具,得CCTOYS天元,千記終極超獸同幾隻HT星戰。希望今年大家都可以繼續開開心心玩玩具!

開開心心玩玩具,祝師兄心想事成!  發表於 4-1-2021 11:05 PM
仲係咁有心有力!  BTW, 請問仲有冇maintain個blog?

冇喇,一來冇時間,二來真係想戒玩具所以會喺Facebook寫其他嘢。btw師兄你仲有冇?  發表於 4-1-2021 11:06 PM
好有heart的分享,GX-91最正,我覺佢個價好硬淨,我估笨大都唔敢整咁多貨。

我都好耐無買玩具了......

係,而家正常返。而家跳樓比較嚴重就係嗰盒武器set 。 XD  發表於 4-1-2021 11:07 PM
件件優質,張張頂級!:handshake:
Dick.Po 發表於 4-1-2021 11:02 PM
件件優質,張張頂級!

你讚我影相?我驚我受唔起。:60:

講開影相,喂,呢排好悶,你班版主大人搵啲野搞下吖~
好耐冇搞攝影比賽,去 r 贊助搞個比賽大家高興下。

能夠睇到魔術師兄既年度分享實在係賞心樂事,縱使環境如何,依然豁達,玩具要繼續玩,最多玩少D姐!嘻嘻!

老實講,玩少D玩具都係好事。人生仲有大把o野好玩!  發表於 5-1-2021 03:30 PM
好耐無見McFarlane有新作,估唔到師兄仲有留意呢間公司

師兄,舊年Mcfarlane 出o左好多DC o咼,質素仲要好好。你有冇玩美漫?得閒留意下。  發表於 5-1-2021 03:32 PM
csquare 發表於 5-1-2021 03:13 PM
好耐無見McFarlane有新作,估唔到師兄仲有留意呢間公司

NECA 太多出品,真係忽略咗呢間公司,多謝師兄提醒