Toysdaily 玩具日報

查看: 10729|回復: 0

[公共車] 你新車落地之時 我已遠走他鄉了 (長文, 多圖注意)

實在諗唔到乜野 Topic, 不過用呢個 Topic,
查實係因為今日新巴嘅主角 --車隊編號 VA40 嘅 中巴 Volvo Olympian 11m 空調巴士,
係中巴第二批引入嘅同款巴士之一, 1996 年投入服務,
可惜在下同年六月尾已經移居他鄉, 無緣做佢地嘅座上客,
不過臨飛前約一個禮拜, 去左中巴嘅柴灣車廠,
見到呢批巴士正喺廠內進行車身裝組, 算係遠距離同佢地來一個相會啦,
廿多年後嘅今日, 車已退役良久, 就連中巴嘅柴灣車廠都已經成為歴史,
但願中巴呢個名字唔會因此而被遺忘啦...

Corgi N 年前亦曾經出過同款巴士嘅模型, 而且仲係同一部車 -- VA40,
只係路線唔同, 雖然廿多年前嘅標準唔可以同今日同日而語,
但係 Corgi 出嘅實在感覺 "不是味兒, 早前入新版中巴 VA 模型之時,
早已經將佢 "除牌退役", 不過仲可以喺在下嘅舊 Post,
一睹呢架舊版 VA 嘅 "風采" 嘅~
http://toysdaily.com/discuz/thread-271472-1-1.html

Anyway, 去片!

證書編號 0005, 全球限量推出 400 架

正式落地!! 心跳巴士迷俱樂歡迎您!!

同中巴首批 Volvo Olympian 11m 空調巴士之一 -- VA10 相會

到底兩者有何分別?

仲等緊兩架玻璃梯巴士喺海上 "飄浮" 中

Thanks for reading~