Toysdaily 玩具日報

[新品消息] MINI ACTION 宇宙大帝 God Sigma

呢度睇主題都估到好多打手但玩具真係唔係咁出囉

可變合體玩具比例係須要取捨, DX 合金 VF-1 其實比例係錯架, 笨大係曾經揾過河森出較正宗比例模型結果又係另一段黑歷史

今次未睇分睇分體但已感覺唔係最好比例, 好大機會係一個肥仔加兩條排骨

如果以為揾幾張官圖配合下就想食到懷舊水應該都非常困難了
keroro-1972 發表於 4-1-2021 08:19 AM
呢度睇主題都估到好多打手但玩具真係唔係咁出囉

可變合體玩具比例係須要取捨, DX 合金 VF-1 其實比例係錯 ...

CHING 你開始想搬籠門喎??????:Q
其實一路討論都係外型比例,我第二個回覆以講分體後這點,
我估你有睇我比你D TV片 LINK ....
同揾唔到你獨一無二獨家設計 TV 設定片。。。!
見你開始轉另一個話題,
螢幕快照 2021-01-04 9.46.13 AM.png
其實我一路只講AT 外型比例不錯,無話佢分體後三隻比例好!

早前出合金魂 空雷王 海鳴王 陸震王 都可向橫伸展胸部來平衡分體後比例!
分體後 空雷王要收窄,海鳴王 陸震王係伸展 一減二加 來平衡分體後胸部比例!!

AT 出空雷王都似可以收窄,海鳴王 陸震王伸展現時係一個迷因未公開分體圖?????
不過我都唔樂觀.....

但提一提你 三隻王都係同一高度,
但空雷王係重100噸,即是空雷王比其他兩隻 橫同粗!
唔好再問空雷王點解肥D啦!

"""其實本身唔想再同你討論,不過每次你都要話下人先收口!
一時話人無睇過,想竄改歷史須要再多等幾十年!
今次又話咁多人係打手........:o

問你有無TV片比大家睇,就一路迴避.....  
我地至小都會揾下圖同TV片來討論,你咁耐好似只會空口講白話,一味只會抺黑對方,:(

螢幕快照 2021-01-01 9.53.44 AM.png

而超時空要塞我都唔想再開多條線同你討論!

我o地七十後童年回憶,係由電視卡通+超合金組成。

當年超合金魂宇宙大帝,最犀利之處就係唔玩高深唔搞gimmick,連顏色都冇刻意壓暗,幾乎將舊合金升級重現,
老鬼一睇,就知佢唔似卡通而係似舊合金。所以玩得好開心。

SR呢?勉勉強強接近電視合體造型....其實都係唔似。
當年畫風,個個都有少少墮肩喇叭褲。

如果要似,相信要做到好似合金魂 D.C. 咁上下啦~~
要合體應該唔駛諗。

Garycharm 發表於 4-1-2021 11:50 AM
我o地七十後童年回憶,係由電視卡通+超合金組成。

當年超合金魂宇宙大帝,最犀利之處就係唔玩高深唔搞gimm ...

超合金魂 宇宙大帝
比我係另種感覺,比較華麗 雄厚,

還有SR 係修腰倒三角,這點我就一般,

其實你講的喇叭褲 ,可能係指透視??
因人視視望咁高大物件,就算長方形都因會有小小梯形......SR 可能咁細隻所以做返喇叭褲 表達返效果

我覺得唯一可惜係海陸兩王雙腿唔可以擘開,咁可玩趣味就少咗
laiken 發表於 4-1-2021 12:12 PM

十分認同  到喉唔到肺感覺:49:
早乙女Getter 發表於 4-1-2021 11:17 AM
CHING 你開始想搬籠門喎??????
其實一路討論都係外型比例,我第二個回覆以講分體後這點,
我估你 ...

我唔係搬龍門只係怕寫千字文解釋

明就明唔明就算, 買件玩具要理由而買不如唔買算

大鐵人十七, 十八號我係非常滿意, 但呢隻感覺到要揾理由所以先覺出咗問題

小個人搶其實對各大粉絲都係一件好事
laiken 發表於 4-1-2021 12:12 PM

認同, 呢點比較失色, 不過可能係個價同size.
寧願佢加多少少做返對腳可分開, 但我估佢地呢條line 就係想做呢個價為賣點之一.
只係兩舊水,有現貨唔駛食炒價,保持到系列水準巳經好滿足,唔會再有N咁多要求
tvg 發表於 5-1-2021 01:52 PM
只係兩舊水,有現貨唔駛食炒價,保持到系列水準巳經好滿足,唔會再有N咁多要求 ...

同意師兄, 咁多要度以為佢俾左二仟蚊出黎買, 一陣又話人地打手, 一陣又話個比例唔好, 都唔知做咩....我唯一要求就係海陸兩架可以腿張開, 唔得真係有D難過....希望廠方唔好死LINE, 妳一年一隻我都願!
根本英俊 發表於 5-1-2021 02:04 PM
同意師兄, 咁多要度以為佢俾左二仟蚊出黎買, 一陣又話人地打手, 一陣又話個比例唔好, 都唔知做咩....我唯 ...

上年得知宇宙大帝係最後一隻,唔知有無改變主意呢?
updated
Etm2DbTUUAAOeW-.jpg Etm2FEHU0AAxbgl.jpg
Vince 發表於 7-2-2021 03:56 PM
updated

真的唔錯。合体后和分体后的比例幾好。這個價錢可以!
什麼價錢......................?
How to preorder?