Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] PLAMAX 邪虎丸

PLAMAX 魔神的第三彈, MS-03 邪虎丸

承接系列一貫跟動畫造型極相近的機設,
是魔神英雄傳愛好者收藏首選。

當然,要砌要噴, 絕對係令人卻步嘅理由。

外型及比例,我覺得是無可挑剔。
凌邊夠 sharp, 又可變形,的確算是好物。
當然, 模型玩具的缺點, 就是把玩性低, 輕飄飄, 脆弱。。。
真是魚與熊掌。:oh:

下圖可見偷膠問題算是嚴重。
大腿內側,虎尾,還有腳版底及盾牌,偷得的地方都盡偷。

雖要換裝變型,但我是可接受的。不竟這代表著顏值先決。
眼見咁多件。。。對了,就是沒握拳手掌。
個人覺得是不可接受。

虎王型態能夠忠於原設,同時亦很美型, 很是感動。
虎口能開合,但美中不足是口內沒有原設的砲管。
暫時只得龍王丸有此厚待。

輕輕擺個pose都很帥了:$

最後是噴塗花絮。
今次的橙色真是一波三折, 最後亂碰亂撞調到變色龍效果。
再來的得著,就是發現原來想把玩模型,最少要噴三四層厚厚的保護漆,
否則我都不奢望能順利變形後唔甩油。

本想做重金屬糖果塗妝,可惜未能掌握得好好。
唔想太大對比,但又效果看來太少對比。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
用上了 光澤配色  很有個人風格  COOL
有冇大出手不用換頭都呢 :cool:
噴到咁靚會誤導我地以為咁正:handshake:
白狼 發表於 26-8-2020 12:34 PM
用上了 光澤配色  很有個人風格  COOL

謝版主 :handshake:

本來想好似Robot魂咁, 部份光澤,部份消光, 不過太心急, 唔想等幾日才完成:DD
又登入唔到 發表於 26-8-2020 01:34 PM
有冇大出手不用換頭都呢

我都想佢好似漫畫咁, 唔使換個頭就變到型,
不過咁樣會令到胸前個老虎頭好大舊, 整體比例未必咁好看:die:
mushroom 發表於 26-8-2020 09:15 PM
噴到咁靚會誤導我地以為咁正

謝師兄~

隻模型本身個比例同造型導真係唔錯架 :$
nxedge 邪虎變形要換成個頭, 呢隻換後半個?
百載真純 發表於 28-8-2020 03:14 AM
nxedge 邪虎變形要換成個頭, 呢隻換後半個?

雖然呢隻要頭連頸換一齊換,  不過個換裝設計比 NXEDGE 好多了.:$
可以不費力的抽出來, 安裝也輕鬆.  唔似 NXEDGE 咁要大大力先換到...:cool:

fktuen 發表於 28-8-2020 02:13 PM
雖然呢隻要頭連頸換一齊換,  不過個換裝設計比 NXEDGE 好多了.
可以不費力的抽出來, 安裝也輕鬆.  唔似  ...

謝謝師兄誠意回覆,  呢張圖真係明白哂! {:1_377:}