Toysdaily 玩具日報

查看: 10528|回復: 15

[玩具攝影] PLAMAX 龍王丸

等唔切鋼衣龍王丸, 玩住隻普通龍王丸先.
細細隻, size, 整體比例都算幾好.
只是玩慣成品玩具的我...對於噴完隻模型後幾乎只能夠站屍, 郁幾郁就刮甩啲油....真係未好習慣....

有機會先變形鳳凰形態再影過相. :shy:
都係果句,唔係高手, 唔理水口
在這照騙的年代....水口及無縫處理, 全都是後期製作算了 :p

土炮打燈花絮 :x

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
就咁睇...

好似仲靚過 Robot 魂果隻咁既??

角度問題??
Lau 發表於 11-8-2020 06:36 PM
就咁睇...

好似仲靚過 Robot 魂果隻咁既??

Plamax 比例同動畫好接近. 亦無家任何機械感嘅刻線,
美型得黎, 亦同原註好相近.
fktuen 發表於 11-8-2020 09:57 PM
Plamax 比例同動畫好接近. 亦無家任何機械感嘅刻線,
美型得黎, 亦同原註好相近. ...

不過好似是甩件王,砌了隻邪虎都驚驚。。
當然用模型膠和補縫就不會出現。。:D
又登入唔到 發表於 12-8-2020 02:09 AM
不過好似是甩件王,砌了隻邪虎都驚驚。。
當然用模型膠和補縫就不會出現。。 ...

又係喎~!
難怪噴完油再組裝時唔使打磨接合位 :@
好靚呀 比例好好又噴得靚
呢隻唯一可惜係額頭龍紋
師兄油得好靚, 好有金屬味.

同意 plamax 龍王丸外型係好好多, R 魂果隻腰瘦腳長唔似動畫, 但就勝在可動和可玩.

plamax 雖然有甩件情況, 但變形過程仍比 nx style 為好. 頭部變形方法很出色, 完全忠於動畫, 面部90度向下收納形成鳳凰尾.

機械人模式有 forward shoulder, 雙手持劍冇難度.

plamax 下一隻魔神係空王丸, 估計會保持這系列優點, 外型忠於動畫, 凡變形機體不需移除頭部等. 模魂果隻空王唔差, 但就衰在這一點.

undoy 發表於 12-8-2020 01:07 PM
好靚呀 比例好好又噴得靚
呢隻唯一可惜係額頭龍紋

謝師兄~
佢額頭龍紋....唔夠Sharp....點睇都唔似條龍 :ice:
百載真純 發表於 12-8-2020 02:31 PM
師兄油得好靚, 好有金屬味.

同意 plamax 龍王丸外型係好好多, R 魂果隻腰瘦腳長唔似動畫, 但就勝在可動和 ...

謝師兄~{:1_235:}

PLAMAX就咁睇好似短咗咁, 但砌完拎上手近看先覺得比例同動畫好近
可動亦高,唯一美中不足是沒有膝蓋關節。。。。
好同意師兄對變型結構分釋,真係好出色,鳳凰形態360度都好靚。

至於Nx Style...我set好pose後就無郁過了...腳關節無力...都唔知想點...整個系列變型後形態都好一般...龍星丸條尾更加嚇人呢...

模魂我都有砌晒,分件好好,可惜當年未玩噴油,浪費了創作者嘅心思。
現在覺得整體外觀和比例上, Plamax比模魂更靚, 我set模魂都係時候退役了:he:
懂噴油玩模型真係一流, 恭喜師兄玩到心頭好!
mushroom 發表於 12-8-2020 03:47 PM
懂噴油玩模型真係一流, 恭喜師兄玩到心頭好!

其實都係膽粗粗試下噴.
哩隻係人生第三隻噴嘅模型.

無逢, 水口處理等, 太上級者向了, 所以我都無搞
只係影完相 photoshop 執走佢算數:DD

PS睇相都係另一種享受  發表於 12-8-2020 09:16 PM
fktuen 發表於 12-8-2020 03:35 PM
謝師兄~

PLAMAX就咁睇好似短咗咁, 但砌完拎上手近看先覺得比例同動畫好近

不會模型唔平,精見過接近兩舊半。。。:$
呢個系列未玩過, 聽好多人講隻邪虎都好差, R魂見死LINE就賣鬼晒, NX見又邪戰角又展出過夏鬼都買左幾款, 不過關節有D就幾鬆下
又登入唔到 發表於 12-8-2020 08:52 PM
不會模型唔平,精見過接近兩舊半。。。

咁又係喎, 唔講唔覺原來算貴 :Q
HG 級數, 但比 HG 貴呢.

唉, 情意結, 都係要俾錢 :$
yugi 發表於 12-8-2020 09:26 PM
呢個系列未玩過, 聽好多人講隻邪虎都好差, R魂見死LINE就賣鬼晒, NX見又邪戰角又展出過夏鬼都買左幾款, 不 ...

邪虎丸砌緊喔, 分件好差....好多地方唔同顏色都一舊膠過...
眼部亦無分件...

咁多隻魔神中暫時得龍王丸分件最仔細了.