Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] HG 1/144 GUNDAM G40 (Industrial Design Ver.)

其實我唔會買,我都唔覺得靚...

可能人地要破舊立新,但新的改動未必人人接受到吧...
設計師奧山清行在意大利賓利法連拿(Pininfarina)工作過,Enzo Ferrari 就是由他設計。

但今次"高達"個設計有少少失敗,可能同佢有參考Syd Mead設計的 Turn A Gundam 有關。:he:
紅彗星
左起:G30th、G40、HGUC Revive

http://schizophonic9.com/re5/hg_g40.html

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

核L突,外型抄 0 Gundam ,身形比例怪異!最差仲係模型啲關節走L哂出嚟(見到個股關節就唔開胃),設計脆弱。
-魚左右會出手,叫做支持下創意
eric 發表於 14-12-2019 07:11 AM
-魚左右會出手,叫做支持下創意

你可以慳返啦

3算呀?
我寧願佢出rg gm同陸高好過
千里達同英明賣緊三魚五草
模型都有得炒?! 第一次聽

本身設計不俗但有點過譽

定價又太進取

HG 1/144 ガンダムG40 (Industrial Design Ver.)
価格: 3,300円(税10%込)
発売日: 2019年12月14日
https://bandai-hobby.net/item/3478/

本帖子中包含更多資源

x
G40與Revive可動比較

本帖子中包含更多資源

x
呢隻野....1-2算先會諗...{:1_374:}
stonekeung01 發表於 18-12-2019 11:00 AM
G40與Revive可動比較

小弟個人覺得呢隻 G40 真係好噁心,只靠不斷延長關節去增加可動性,最後造成奇形怪狀嘅外型,成隻怪胎毫無美感。相反,我非常欣賞 robot 魂 ver. Anime 嘅設計,使用嵌入式關節設計,增加可動性之餘又不失原味嘅外型。

Stonekeung01 兄,如果可以的話,可否再用呢隻 G40 同 Robot 魂 ver. Anime 對比一下可動性。 Thanks you