Toysdaily 玩具日報

查看: 4315|回復: 11

Tamron SP鏡頭

老豆珍藏鏡頭之一! 小弟見識少, 只知佢個spec係1:8 500mm, 有冇大大教o下我呢支鏡有乜用途? :64:

用途?...

影相囉...

支鏡未係 焦距 500mm...8光圈...囉...

喱支應該係反射式鏡頭...

就係咁囉...

小櫻上
:( 特別在散景會係一個個圈圈~~
:43: 你就咁當500mm映, 風景, 表情特寫咁囉~~:71:
我中學時代買過呢支反射鏡,約 $1500,只係微粒好粗,光圈得 F.8 菲林年代影完先知 d 相好多手震:52: 。如果鍾意偷拍又幾好,用o係數碼變成 750mm,但影雀對焦會好難-要手動。:34:
反射鏡好玩呀,我都考慮買支玩下.
多謝樓主相片.
呢支....咁似天文用個d折射式望遠鏡...?:58:
原帖由 潔白紙巾 於 8-11-2007 23:56 發表 呢支....咁似天文用個d折射式望遠鏡...?:58:
:71: 同樣o既光學原理
原帖由 上下盤 於 7-11-2007 09:54 AM 發表
我中學時代買過呢支反射鏡,約 $1500,只係微粒好粗,光圈得 F.8 菲林年代影完先知 d 相好多手震:52: 。如果鍾意偷拍又幾好,用o係數碼變成 750mm,但影雀對焦會好難-要手動。:34:

當年千五蚊?...未成個幾月人工?...:50:

喱支鏡...點睇都唔係AF卦?...:34:

打雀就唔好喇...影下對面屋個歐巴桑呀...或者影下星星(猩猩都勉強)...都OK...不過...一定要腳架...

差點唔記得問...支鏡...用甚麼mount的?

小櫻上...:43: :43: :43:

回覆小櫻

當年暑期工都係八百蚊一個月,六日每日做九個半鐘,想起現在有免息分期真好。

記億中呢支無自動對焦o架,本身自己果支早十多年放在老友家,我結婚後大家無再聯絡。:58:

而接環當年是有多款不同,可合大部份相機:71: ,我有 k mount 同 Nikon AI mount。
原帖由 上下盤 於 9-11-2007 12:14 PM 發表
回覆小櫻

當年暑期工都係八百蚊一個月,六日每日做九個半鐘,想起現在有免息分期真好。

記億中呢支無自動對焦o架,本身自己果支早十多年放在老友家,我結婚後大家無再聯絡。:58:

而接環當年是有多款不同 ...

有Canon mount! 無自動對焦o架!
原帖由 hathaway 於 9-11-2007 12:46 PM 發表

有Canon mount! 無自動對焦o架!

Yes!!
反射式鏡太多數都是手動(MC),一般都是鏡身主體,另外再購買合適接環,

不似一般鏡已經將接環分類

http://www.tamron.com.hk/Tamroncamera/product/p-5-4.htm