Toysdaily 玩具日報

查看: 18330|回復: 25

[分享討論] 【集體討論】哩度三隻1/4 BATMAN BEGINS邊隻最有型?

左:NECA (50cm)
中:EnterBay (47cm)
右:Hot Toys (47cm)

【以下純粹本人評分 , 5星為滿分】
NECA:
頭雕★★★☆☆
外型★★★☆☆
斗篷★★★★☆
色澤★★★☆☆

EnterBay:
頭雕★★★★★
外型★★★★☆
斗篷★★★☆☆
色澤★★★★☆

Hot Toys:
頭雕★★★★☆
外型★★★★★
斗篷★★★★☆
色澤★★★★★

左:QS009 係2005年BEGINS版嘅Christian Bale
中:Enterbay 係2008年TDK版嘅Christian Bale
右:QS001 係2012年Rises版嘅Christian Bale

Hot Toys E+總共出咗10隻Christian Bale版BATMAN
包括:
BATMAN BEGINS 系列:
MMS 140 DEMON版BEGINS
MMS 13 BEGINS(初版)
MMS 155 BEGINS(2011年動漫節會場限定版+夜行裝 , Bruce Wayne個頭雕水準超越MMS67同MMS71)
QS009 1/4 BEGINS

The Dark Knight 系列:
MMS 67(BEGINS Suit有切割器)
MMS 71(TDK Suit 初版)
DX02(發光眼+飛行背包)
MMS 236(武器庫+Bruce Wayne+管家+TDK Suit BATMAN)

The Dark Knight Rises 系列:
DX12(有EMP + Bruce Wayne頭雕 , 不過上色唔夠武器庫個Bruce Wayne頭雕咁靚同似)
QS001 1/4 TDKR版BATMAN
我首選係EnterBay,次選係Hot Toys,跟住到NECA{:1_220:}
個人覺得Enterbay果隻最好~~~
samwkwhk 發表於 17-7-2018 08:33 AM
個人覺得Enterbay果隻最好~~~

我覺得EnterBay除咗胸甲太過平之外都無乜其他嘢好挑剔

認同  發表於 17-7-2018 09:04 AM
就o甘睇,好似HT胸甲最立體

enterbay一出俾人評個身形 薄削……得個頭雕OK
HT咁多年後先出但冇驚喜
neca平玩又唔同其他2個level...冇乜好比較

兩間大廠 各有千秋 , NECA只係陪跑XD~  發表於 17-7-2018 07:13 PM

Enterbay係唯一做到件suit係啞色,個頭係半光嘅, 另外呢個youtuber有試將EB啲嘴放落HT喥,明顯EB啲嘴係似啲。。另外, HT上一隻條頸郁得嘅TDK都可動眼, EB當年都出左中右頭, 今次連換眼都冇,只可惜當年冇入EB, 但今次有訂呢隻
另外HT係好似好勁做咗兩個比較激動嘅表情咀,但玩開都知成套膠suit做大動作長放後嘅結果,大部分人都只個好鬼咁企響喥
3隻 就咁睇, 最似Enterbay....色水及頭 做得同電影差唔多但平胸係一大敗筆. Hottoys suit 色唔太似但夠立體.
各有各好.
NECA 唔同級數無得比較.
如果比對Hottoys 同埋Enterbay,Hottoys 個Feel 似玩具多D
pHil 發表於 17-7-2018 06:45 PM
如果比對Hottoys 同埋Enterbay,Hottoys 個Feel 似玩具多D

見到好多網友都話Hot Toys雕唔到當年EnterBay果種神粹 , 感覺HT比較著重係套Suit度 , 胸甲方面比EB令身有光澤+立體 , EB隻色比較啞+平胸
chungyuihing 發表於 17-7-2018 03:22 PM
Enterbay係唯一做到件suit係啞色,個頭係半光嘅, 另外呢個youtuber有試將EB啲嘴放落HT喥,明顯EB啲嘴係似 ...

如果EnterBay個胸甲夠立體外型我會比5粒星 , 老實講上面三隻我都入咗
NECA $5XX
EnterBay$27XX
Hot Toys $29XX(尋晚上咗信和SB拎)
Enterbay果隻最好, 完勝! Hottoy 那隻如果加埋性價比, 連NECA都不如
enterbay個頭配hottoys個身就最好
孫行者 發表於 17-7-2018 07:06 PM
見到好多網友都話Hot Toys雕唔到當年EnterBay果種神粹 , 感覺HT比較著重係套Suit度 , 胸甲方面比EB令身有 ...

Hottoys 如果放好多心機落件甲度,應該要有官圖效果,即係好橫好科咁。

當然我未拿貨,唔知到手又會係咩感覺

論性價比MMS155高過QS009好多!  發表於 18-7-2018 03:44 AM
HT 155個Bruce Wayne頭捉到佢真人電影果種神粹所以炒到好貴!  發表於 18-7-2018 03:40 AM
HT MMS155個Bruce Wayne似樣過QS009  發表於 18-7-2018 03:28 AM