Toysdaily 玩具日報

查看: 27373|回復: 48

[新品消息] KitzConcept Macross/Robotech 1:72 VF-1S ROY FOKKER

Macross Saga Robotech 1:72 VF-1S Roy Fokker
見意零售價: $699 HKD

Featuring:
- full transformation into Fighter, Guardian and Battloid modes
- metal content
- light up Effect

頭像被屏蔽
人型差幾皮
抱歉只要係Robotech,就算出到識飛都唔會幫襯,同埋VF-1出夠未呀
心口好花......

我覺得人型比例似1/72舊世代VF-1復刻模型(指既係人型組立)

雖然唔中意金和聲版權策略
Robotech字眼只要唔好印在產品上都唔抗佢
而且1/72有d吸引

似乎偷咗yamato1/48or1/60部分設計東拼西揍而成?:58:

Vf-1 真係一條財路來的, 當年 yamato 1/48 vf-1, 同一個模, 出了差不多三十款, 未計重甲輕甲等, 只需開發一次模, 便可出三十款不同產品, 勁!
純白騎士姬Saber 發表於 19-12-2017 08:41 AM
我覺得人型比例似1/72舊世代VF-1復刻模型指(既係人型組立)

雖然唔中意金和聲版權策略

其實呢單野我有其他睇法,金和聲係衰,但我覺得真係吾關龍之子事? 佢有冇出賣到大西?
金和聲真係可以甘樣硬搶?

版權分割的判決係由東京裁判所判,如果金係冇理據硬搶,點解日本要蝕章讓佢?

我覺得當中因由吾係走去睇维基果幾段野就叫真相

所以我都係估估下

請問有冇人知有冇高人睇過法院份果幾份判書?:64:
我download左,但小弟日文程度未去到甘高水平...

我唔知道當時龍之子係唔係營運出現問題先出賣Macross版權比金和聲?Or金和聲趁低價搶macross版權??

有錯請修正:64:

請問甚麼是見意零售價 ?? 是否應修正為建議零售價??:45:
純白騎士姬Saber 發表於 19-12-2017 10:40 AM
我唔知道當時龍之子係唔係營運出現問題先出賣Macross版權比金和聲?Or金和聲趁低價搶macross版權??

老實我都吾係甘清楚真相:64::(我只係從normal sense去吹下
總覺得金re edit下夾下真他片就搶到版權?當年美國版權法真係薄弱到甘?冇龍之子授權係甘易做到?

龍之子美國甘大市場?

其實好多野係好似吾通....

個人覺得可能龍之子本身先係最大問題....
我覺得八十年代日本版權法例應該仲係好落伍可能好多仲係口頭協議就算所以先俾已經玩咗幾十年既美國佬呃, 講真香港人由八十年代開始喺大6 開廠出口到美國啲貨咁多年來都係經常因為版權法例俾美國佬罰錢!
keroro-1972 發表於 19-12-2017 12:21 PM
我覺得八十年代日本版權法例應該仲係好落伍可能好多仲係口頭協議就算所以先俾已經玩咗幾十年既美國佬呃, 講 ...

我就係想知龍之子係咪真係被騙呢...單案係近代先判,如果當年係被騙的口頭協議,依架法律保吾保護到? 定係當年簽左不平等協議書而吾知?

真係想有高人解答到....

有燈確係一賣點吸引.....
個心口滲線多到好似迷宫咁密集,睇個幾張官方圖都唔多吸引!