Toysdaily 玩具日報

查看: 9812|回復: 18

[分享討論] 超合金魂 GX-71 百獸王 獅子腿部處理原案~

大家熱烈討論的獅子腿部處理設計,其實當初有考慮動畫設定不見腿部,但最後採納了平衡各方的設計版本~

《請點圖另開原大圖》

其實沒有收納,是腳可以拆掉,然後裝上蓋子...
雖然日文字很小,但應該是那個意思
唔收好過收!留返比想收既師兄睇
如果無左或收埋左就單調d但變得應該會複雜d
不管如何,出左係咁就咁,而今次真係可以擺到好多好型的動作,同埋有現在流行的隱藏二段關節,大大增加可動性,整體外型我就好滿意了
係。左邊幅圖說是拆腳,然後,蓋上cover。

交叉人 發表於 4-2-2017 11:41 PM
如果無左或收埋左就單調d但變得應該會複雜d

若合體後不見獅子腿部,機械人四肢會變得很齋...

but this is 動畫設定  發表於 6-2-2017 12:00 PM
我較喜愛獅腳外露版本, 蓋上外蓋太plain了!
十幾廿隻獅肶袋係身先夠型!!!{:1_374:}
快快 發表於 5-2-2017 01:09 AM
我較喜愛獅腳外露版本, 蓋上外蓋太plain了!
十幾廿隻獅肶袋係身先夠型!!!

十幾廿隻獅肶袋係身先夠型x 100%!!!:x:x:x
鬼佬隻新百獸未收得幾好,要收藏應該得,只
係當時設計想5想到及成本 問題。
當然...各有喜好, 但我覺得如要拆件, 就不如隨便那獅腳外露了...
777@code 發表於 5-2-2017 04:57 AM
鬼佬隻新百獸未收得幾好,要收藏應該得,只
係當時設計想5想到及成本 問題。

設計圖都公佈了
相信應該有考慮過,但做不來
這應該沒什麼成本問題...
要拆腳先得既話不如唔好拆,反正依家都唔差,反正都有美國佬部比例唔太得既新版滿足收腳派既心願
我喜歡唔露腳,但要拆腳係令人好反感!
令我想起金毛對前腳...寧願拆咗佢都唔好搵個同設定完全無關嘅方案解決佢.
我唔係影相派, 淨係前面LOOK GOOD 係唔夠嘅:56:
:@
一直覺得動畫沒腳版
係當時作者懶畫出嚟
才作出簡化...
好似三一果種不合理簡化

細個見到超合金時覺得好合理呀
當年只有錢玩5蚊一盒港版盒玩
都覺得黃銀獸合理...但紅綠獸沒雙關節很怪...