Toysdaily 玩具日報

查看: 10910|回復: 12

[玩具攝影] 【昔日情懷】Robot魂 老虎和飛機set (+家中僅有的UC0079角色比較)

春節假期完結回歸外星前,想說說Robot魂老虎set。。。

老虎是小時候最早砌的1/144模型之一。當年日本經濟如日中天,而香港經濟則剛起飛,一家6口住400尺屋,靠老豆一個人打兩份工養家,供樓以外,我估錢剩不多吧。。。當你日本機械人動漫火紅,大量機械人玩具出產。有錢同學仔咪玩幾百蚊的合金咯,細個眼紅同學仔,回家R阿媽買菜錢或阿爺煙仔錢買玩具模型咯,UC0079的都玩過很多款。當年玩得好粗,玩完或弄爛的都掉到裝玩具的蘋果紙皮盒,唔識珍惜。又記得有次老豆喝醉酒回家,剛見到我阿媽鬧仔(鬧我們唔聽話、唔做功課、打交等等吧),火遮眼下把玩具倒在地上用腳踩爛,不知幾心痛,我和細佬都留曬馬尿,阿媽後來說後悔向我老豆投訴我們唔乖,搞到咁大鑊。。。。。之後,都少玩模型,放學都去青年會/明愛嗰d功課補習班、得閑咪踢波、“目及”女、租漫畫、聽歌和收音機這些咯。。。經過小學學能測驗(記得當你都要狂操填格仔的MC)、hea hea初中、家變、窮苦高中、大學+兼職+溝女、畢業做了幾年奴隸后,才開始玩回玩具。。。有咁多新角色、機械人,高達類已經拋之腦後,空間又不多,砌模型時間更加沒有,咪玩合金咯。。。。。。到近期玩無可玩,街上看到此老虎,咪落坑咯。

一直對膠魂冇好感,但佢出高達UC0079時代的角色,抵受不住失守了。隻飛機魂Shop原價已經貴(我後追更貴),用料少、上色手工不多、但做得靚!呢d咪係用創意、誠意去賺錢咯。

簡簡單單、膠、冇marking,就是R魂了。。。我暈。不過笨大話:講明係ver anime,梗係冇marking啦,電視裏面有嗎?:x

不過,感覺老虎已經冇其他幾款例如鐳射大炮膠感了。我加少少墨線。

好在R魂老虎size,跟我家10年前shcm pro高達和紅渣相約,省回追舊魂錢。

R魂老虎、高達、綠渣 size比較(偷圖)

shcm pro,身上有曬marking,正。(唔明白爲什麽shcm出出下斷咗line,可能相比當期時的hcm價錢太貴吧。)

雖然曬太陽多發黃了,但對shcm高達仍不離不棄(寧願賣掉GFF1009高達),除了高可動,就是因為那忠於原著動畫可以全變形合體的核戰機!

shcm紅渣胸甲還可以打開,讓馬沙進去。

入櫃。

靚相看其他ching的好了,夜深了,第日慢慢玩。被Taken言中,要追回幾款舊的,今年希望有另一款強人和紅勇士!!

想睇師兄嘅SHF惡魔人報告.因為未見有師兄出報告.
支持HCm Pro, 早幾年去日本買左隻EXIA repair HCM PRO二手,3魚內好底玩。
歡迎入坑

R魂畫線都好易,又好扭.......重有好多effect parts 玩

現在後追就只RX77 , 魂限果D難入D

ha ha 追回幾款舊的:he:   it's good. wait your pics:61:
那動人時光.........,,,..
Gundam6j 發表於 1-2-2017 04:57 AM
想睇師兄嘅SHF惡魔人報告.因為未見有師兄出報告.

SHF嘢都冇咩特別,睇住兩張先,看看這兩天還有沒有空多拍。

馬仔 發表於 1-2-2017 08:21 AM
支持HCm Pro, 早幾年去日本買左隻EXIA repair HCM PRO二手,3魚內好底玩。

謝支持!!

我也準備找回super hcm的綠渣古買。
nela 發表於 1-2-2017 10:11 AM
歡迎入坑

R魂畫線都好易,又好扭.......重有好多effect parts 玩

係喎,d刻線都夠深,老虎我都滲了少許墨線。。。不過,pvc的膠件(例如手指�氣喉等)只能手塗。
taken 發表於 1-2-2017 10:39 AM
ha ha 追回幾款舊的   it's good. wait your pics

會追的舊款:吉姆、鐳射大炮、大魔。

遲d要買的新款:太空坦克set、藍蟹。

UC0079的,全都想要:強人、魔龜、魔爪、大魔蟹、舊渣古、鐵球、紅勇士、綠勇士、愛美號、魔霸、唔少得自護號啦!。。。咦,這三款冷門機都要啊ザビグロ 、ビグロ、グラブロ!!!:*
gazza1211 發表於 2-2-2017 01:01 AM
SHF嘢都冇咩特別,睇住兩張先,看看這兩天還有沒有空多拍。

好有動感.
果隻係唔係第一隻超合金魂鐵甲萬能俠,保養得好好.
Japan player惡魔人報告:

http://shishioh.info/SHF_DEVILMAN_D.C.php

Japan player鐵甲萬能俠Z D.C報告

http://shishioh.info/SOUL_OF_CHOGOKIN_GX-70_MAZINGER_Z_D.C.php
gazza1211 發表於 2-2-2017 01:27 AM
會追的舊款:吉姆、鐳射大炮、大魔。

遲d要買的新款:太空坦克set、藍蟹。

男人的浪漫 ver.A.N.I.M.E.自護魂

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifes ... 04101476787fd732ea8