Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: gazza1211

[玩具報告] (圖修好)【2017年初 三連發 其之一】超合金魂GX-41S 勇者雷登Reideen (2樓舊物翻新)

玩具Joe 發表於 9-1-2017 10:24 PM
想問白電油=洗銅水?

支野是如圖的英文名。白電油是一般ching的叫法吧。
robotkelvin 發表於 9-1-2017 09:29 PM
多謝分享,就快過年,我都要學師兄幫它們抺身鬆骨了
估唔到隻大帝老化得咁快......

可能因爲大帝購入5、6年,一直都放櫃裏面最高和最入嗰度,所以很少因有新玩具加入,移動位置時順便清潔下。

長期不動,電鍍件就是有這種麻煩,先前d手指摸或者空調過後空氣水粒凝聚在冷冷的玩具表明,慢慢腐蝕吧。。。

不過,金屬銹可以用嗰支嘢可以搞掂;

電鍍d膠件要試下得唔得,唔知道會不會太“喇”;

最麻煩係銀底紅嗰度褪色。最理想係鏟起佢,重新上銀底,再噴透明紅。。。貪方便可以直接噴金屬紅,不過冇咁靚咯。
ryoma1978 發表於 9-1-2017 04:46 PM
請問, 電鍍位如果是膠件, 沒光澤了但還未變黑, 有沒有辦法補救 ...

膠件的電鍍可以試下wax先。唔得,就用白電油在不明顯的地方試下先,怕太“乸”。
Thank you so much for your posting with useful comment.  Big thanks - master
gazza兄弟請問你用乜款手套啊?:58:
tolete 發表於 10-1-2017 10:12 PM
gazza兄弟請問你用乜款手套啊?

哈哈哈,我就在屯門至樂麥當勞隔壁的雜貨鋪買的手套,7蚊一對咋:x
gazza1211 發表於 10-1-2017 06:46 PM
膠件的電鍍可以試下wax先。唔得,就用白電油在不明顯的地方試下先,怕太“乸”。

謝謝師兄的意見 !