Toysdaily 玩具日報

查看: 13781|回復: 21

[玩具報告] (圖修好)【2017年初 三連發 其之一】超合金魂GX-41S 勇者雷登Reideen (2樓舊物翻新)

早在2012年初,曾經二手買入普通版本的GX-41 Reideen。但因有嚴重軟骨症和皮膚病(生鏽)無奈售出,買SR合金充撑一下玩具櫃算了。2016年初見FB谷有人放無盒的GX-41S,平平地就買了。

70年代中末期的作品。忘了是否香港有播卡通,不過,平價模型玩具肯定有買過好幾款,其中肯定有這款。

好彩這次軟骨病無咁嚴重,但真的非常輕手。。。(GX-41S的阻位大石山和這盤配件我就不留了)

這款感情是有的,武器有不少,但是非常討厭Bandai竟然用磁石或非常鬆散的插入連接,一路玩一路跌件,我頂。好快入櫃了亦冇心機寫報告拍照。趁聖誕新年有時間,簡單拍拍吧:

就是機戰game喚醒我超級機械人的回憶和愛~~:*(費事甩甩漏漏,冇拍雀仔相。)

完成Reideen的報告。入柜。謝謝觀看報告!

NEXT REPORTS:

為安置剛高迪安和百獸王,玩具柜要執位并順便清潔,下續。

續個拿上手摸下渣下抹塵。Reideen、Danguard一手渣晒又幾好。

Max帝皇,買咁多年仲咁新,叫我怎麼移情別戀 千值帝皇。

EX合金,合金中的XO。上色好、重手、超多details位,唔寫一個超長報告對唔住佢地。。。冇時間,睇別人的就post算了。

放櫃好幾年,都冇怎麼細心留意,原來各款合金魂都有損毀和舊化。

我愛的 長濱忠夫三部曲 和 無敵四子,都是70年代尾80年代初的作品。

老化最慘烈和明顯的幾款。。。

用wax抹膠件、白電油狂捽電鍍大腿手臂

得咗。

(Mazinger咁新,唔使買GX-70住:he:)                               
can't see pics pal.................................:help:
睇不到{:1_206:}
taken 發表於 8-1-2017 06:25 PM
can't see pics pal.................................

我未搞得掂啊,why。。。。。。。:time:
試下祇出圖不出字
捽油後變成新的一般, 辛苦有回報:p
原來咁樣可以還原氧化/啞色金屬⋯⋯學到野了:$

勇者換頭小心D⋯⋯我只換時整斷了⋯⋯

圖upload去FB,從FB貼回TD,得咗∼∼
原來可以咁樣返新喎.....等我又試下先!!!:D
樓主post好睇, 好有心機!{:1_377:}
請問, 電鍍位如果是膠件, 沒光澤了但還未變黑, 有沒有辦法補救 ...
多謝分享,就快過年,我都要學師兄幫它們抺身鬆骨了{:1_206:}
估唔到隻大帝老化得咁快......
想問白電油=洗銅水? {:1_215:}
nela 發表於 8-1-2017 09:54 PM
原來咁樣可以還原氧化/啞色金屬⋯⋯學到野了

勇者換頭小心D⋯⋯我只換時整斷了&# ...

謝提醒。。。不過,我玩武器時,嫌佢甩甩漏漏,冇玩變形。