Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 【黑機輪迴報告】機戰 壽屋黑天使Astranagant +Volks Dis-Astranagant +電擊Werbau

tonyakc 發表於 4-8-2016 07:32 AM
強帖留名,個post實在太有heart
打完隻OG Moon 好想佢出皇座機

因爲個輪迴故事、人物刻畫、機械人人設都很特別,所以,特別要在報告多拍多寫,向Banpresto、角色、機械人致敬!!
空月 發表於 4-8-2016 01:15 PM
巴打分享好正, 終於知更多黑天使既事跡,好想知埋Dis-Astranagant,當年打Alpha 3 已經覺得佢好型:handshak ...

謝支持!!我很喜歡機戰Alpha的故事嚴謹和機械讓人設定。除了有一大堆動畫機械人以外,OG系的機械人也在此處發揚光大!寫呢篇希望勾起當年玩機戰game fans的美好回憶!

Dis-Astranagant和Cowbray的故事更長,搜這幾個字有很多補完資料。(Ingram的故事系我讀完后刪減再貼的。)

我覺得有生之年應該等不到出合金了,市場不大,成本比一般高達嗰d高(因為每款OG機械人設定都很特別,不可能一模N食,線條、色塊又多)。。。。。因為就算要出機戰OG的合金,有排都未輪到這兩個。。。反而,可以望一下壽屋出Dis的模型。

Alpha之后,我冇買PS3和4,所有之後都少玩game了。對上一次玩的是PSP的第2次機戰Z破界篇。。。。PSV的第3次機戰Z天獄篇是買了,玩了頭幾關后,一直都沒時間繼續玩。。。。。所有兇鳥EXE的故事我都唔知。。。
zeven 發表於 4-8-2016 01:49 PM
點解會變左白面...?

咦?系喎!!唔怪得硬系覺得差d嘢,但又說不出。

可能,之前有些Q版手辦和圖片把黑面改為白面(可能這樣比較容易突顯面部表情)。

不過,模型原件是白件上了紅色眼睛,要把白色涂成黑色或者灰銀色高難度(除非重涂眼睛),等我回去看看有冇得搞。。。。。。不過,還是讓別的高手ching試一下!!
睇完樓主post ,搞到超想搵返最強造型槍魔神。呢隻神物當年讀書買唔起, 依家又超難搵返:die:
Thank you so much for posting
無玩過機戰,但感受到師兄有愛,連模型都要磅一磅,頂癮!
evil129 發表於 4-8-2016 05:54 PM
睇完樓主post ,搞到超想搵返最強造型槍魔神。呢隻神物當年讀書買唔起, 依家又超難搵返

“桃堡”有,不過天價,等模型吧。。。應該有機會。

金子一馬 {:1_223:}

OG嗰兩格悶了好幾年{:1_203:}

how about next OG model kit?:he:

再做SRX。(我舊的已經是2005年的素組和小量手塗補色,已經有斷件和白色變黃了。)
What a great review must add marks for support. {:1_220:}
gazza1211 發表於 7-8-2016 07:15 PM
再做SRX。(我舊的已經是2005年的素組和小量手塗補色,已經有斷件和白色變黃了。)

about next OG:(

i mean this :^
http://www.kotobukiya.co.jp/labo/labo-82704/
FYI,
SHO應該係PS1遊戲唔係game boy, 佢早出過alpha, 結局係直連上alpha(畫面仲有句野講明)

依古拉姆o係alpha世界之後繼續響OG世界比人執到再玩弄, 而死
尤捷斯覺醒左虛憶,知道左之前其他平行時空自己衰咩,為左唔比自己再失敗,做左一輪手腳影響世界流向,但最後失算左自己做出來的旗子上,因為天時地利都準備得咁充足但都要輸臨死堅失控崩潰,白河愁問佢咩都亂答話係全能的自己做出來

依古後繼者聲稱暫時因為因子不足未能去干涉OG世界
最新OG MD莫名奇妙地出現左個藍髮版「艾因」響巴魯瑪帝國
佢仲似有d記憶混亂
(唔好話我聽連佢都咁失,成功去左OG世界但比人玩弄)
kamitina 發表於 9-8-2016 11:15 AM
FYI,
SHO應該係PS1遊戲唔係game boy, 佢早出過alpha, 結局係直連上alpha(畫面仲有句野講明)

ching也是資深玩家啊!謝補遺。
ygat2005 發表於 8-8-2016 07:52 PM
about next OG

i mean this

這款必買啊,不過未有發售時間表。

不用搞電鍍色這些,這次應該會自己做,不過咁多色塊,我估壽屋未必做齊分色件,要有下貼紙地獄的覺悟。

不過,聽說出了一款歐洲產的模型油,特別給手塗用的,可能會試一下。ygat兄有沒有用過??
OG除左模型應該好少機會再出完成品,合金……Q版唔計。