Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: MAX

[玩具攝影] 猴年玩馬騮【孫行者 悟空】 HAOYUTOYS

elliottlai 發表於 21-3-2016 05:03 PM
師兄...其實我明白你感受..而果幾位師兄亦唔係話甚至覺得係IT抄人.只係佢地認為.既然IT都未必真係有去申 ...

其實Figure裡面唔淨只1/6大家互相鬥抄,以Play Arts 改為例,正版個價都7xx~過千一隻
老翻 / 盜版就兩舊水一隻..{:1_216:}

積木又係咁,周街雜麥都抄LEGO..
:42:

抄得咁明目張膽又真係幾離譜{:1_213:}{:1_232:}
孫行者 發表於 21-3-2016 05:37 PM
其實Figure裡面唔淨只1/6大家互相鬥抄,以Play Arts 改為例,正版個價都7xx~過千一隻
老翻 / 盜版就兩舊水 ...

其實就呢個H記既孫行者黎講.其實有時有抄襲.當然會有人好似師兄你咁抱不平..但另一方面睇..佢抄得好.就可以迫使原廠下次要做得更好.先唔會比人搶左碗飯食..而如好似而H記咁抄到咁不倫不類.的話..又會令到玩家更覺得IT係水準廠商..好似呢家咁.其實雖然另外幾位師兄話佢唔係盜版都好..但都一致認為IT做得比較好丫..咁可能分分鐘對IT黎講.係一件好事黎都未定....

至於話BAN唔BAN POST呢D野.每人觀點角度唔同..做好自己本份就算...要計有時真係計唔到咁多.....再者世間上其實真係無可能絕對公平架喇..睇開D啦師兄.

我執著係因為唔想大家鼓吹老翻 / 盜版,唔想大家重蹈我嘅覆轍..  發表於 21-3-2016 06:02 PM

[quote]出前一丁 發表於 21-3-2016 04:00 PM
呢個頭好似係翻齊天大聖1.0

如果係咁,就真係好衰。
Garycharm 發表於 21-3-2016 11:28 PM
[quote]出前一丁 發表於 21-3-2016 04:00 PM
呢個頭好似係翻齊天大聖1.0

同1樓果幅比較就高下立見,人哋Inflames係大廠黎,有官方微博,H牌果隻個網站係瀏覽唔到假嘅
elliottlai 發表於 21-3-2016 05:51 PM
其實就呢個H記既孫行者黎講.其實有時有抄襲.當然會有人好似師兄你咁抱不平..但另一方面睇..佢抄得好.就可 ...

話時話睇返1樓啲圖,我覺得H牌果隻老孫頭頂個緊箍圈似係一體成型,除唔到..:@

H牌果隻真係渣流灘到爆..,碌棍竟然一隻字都無

正版果隻碌棍係刻咗如意金箍棒 重一萬三千五百斤嘅字係棍身上面!
孫行者 發表於 22-3-2016 01:43 PM
話時話睇返1樓啲圖,我覺得H牌果隻老孫頭頂個緊箍圈似係一體成型,除唔到..

H牌果隻真係渣流灘 ...

咁你咪當西遊記其中一個章節...真假孫悟空...咁睇..當堂FIT 哂..HAHAHA
老老實實,個人覺得,呢只問題純粹在於出得唔好,無話侵權唔侵權,如果出到能夠有IT既質素,我相信應該無人會摣住個版權來講。而本身IT已經出了三只,妳話跟又好照住來打又好,都竟然出到甘,就算罷啦。對IT間廠本身無好感,但人地真系出得正,照幫襯。真心希望有廠家可以出得好過距啊,真系無咋!

認真要講版權嘅話,呢個頭雕應該屬於國內著名孫悟空扮演者六小齡童嘅...
出前一丁 發表於 22-3-2016 04:11 PM
認真要講版權嘅話,呢個頭雕應該屬於國內著名孫悟空扮演者六歲齡童嘅...

都應該唔係..而係屬於中央電視台都未定.因為六小靈童只係扮演者..不過其實有無存在版權暫時黎講真係有D無從考究....

不過我想請教一下fymen兄...點解你會對IT間廠咁無好感既?係因為佢出得慢定係咩原因??純好奇一問
Inflames Toys 幾隻 figure 出得靚係有目共睹,但又未至於好似孫行者C-HING咁講到無懈可擊,如果話隻關羽,夠 303TOYS 出先啦,咁會唔會話 Inflames Toys 抄先? 唔會o架o麻,因為大家都係以同一套電視內的角色做藍本,無 Licence o既前題下根本唔構成版權問題,孫行者C-HING 會唔會本身就係 Inflames Toys o既人,所以咁激烈。

關羽個問題你不如問elliottlai師兄會比較清楚,我無入關羽答你唔到…  發表於 23-3-2016 01:30 AM
咁你倒不如話Inflames隻關羽抄齊天大聖,兩隻套盔甲都一樣,只係唔同顏色  發表於 23-3-2016 01:22 AM
elliottlai 發表於 22-3-2016 06:08 PM
都應該唔係..而係屬於中央電視台都未定.因為六小靈童只係扮演者..不過其實有無存在版權暫時黎講真係有D無 ...

呢間廠早年出MGS既snake,預訂壹個價,出貨補款時候加價,幾舊水吧,廠家解釋系因為成本上漲原因,但玩家都頗有微言。後來馬騮mk1出得非常好,本來又少人訂,所以炒起曬。壹年後出植毛版馬騮mk2,官圖出來之後,第二日下午開訂得好突然,跟手兩個鐘截訂...當時就好多店鋪指責距廠家聯合代理托價炒貨,以後抵制唔賣呢間廠滴野,又有好多玩家話以後唔幫襯呢間廠。結果,馬騮出mk3(即系呢只取經版)既時候,咪又系壹大班人用錢投票乖乖科水,我都有只旁下身呀,人地出得真系正無辦法噶窩。新廠家,少說話又甘認真做產品,好難得,而且目前為止出甘多只,都唔覺有乜硬傷,算得上品質保證,對得住個價,當然,炒起後就見仁見智了。
fymen 發表於 23-3-2016 10:28 AM
呢間廠早年出MGS既snake,預訂壹個價,出貨補款時候加價,幾舊水吧,廠家解釋系因為成本上漲原因,但玩家 ...

原來係咁..我真係唔知原來有咁既事.因為我都算好後期先接觸呢間廠,我隻植毛大聖都係啞老虎度拍返黎..而關二哥又係淘返黎..係由老沙老豬同唐僧先係經舖頭代訂既..所以無經歷過你講既野.因此反而對IT呢間廠既品質都好欣賞...