Toysdaily 玩具日報

查看: 11741|回復: 26

[GUNDAM] MG Gundam MK-II 2.0 HG 1990 盒繪配色

看不到圖則按下方連結:
http://toysdaily.com/discuz/forum.php?mod=viewthread&tid=247540&extra=page%3D1&page=1

買了幾年終有時間製作,
對高達MK-II 有特別執著原因是童年時老媽買給我的第一盒模型正是1990 版HG 高達MK-II,
雖然她可許已忘了,但對我而言MK-II 對我有十分大的意義及回憶!
今次製作盡力還原那份回憶與味道,由於MG MK-II 2.0 跟初版MK-II 也有不少差距,
要拉近1990 版HG 有不少位要大改,在大堆模型排長又懶得大改下以勾線來補足。

Z.刻メアりサ

配色表:
白:Mr.Color No.33 -> Mr.Color No.156(暖白)
紅1:GAIA-122 -> GAIA-47
紅2:Mr.Color No.79
藍:GAIA EX-02 -> GAIA GP-07 -> Mr.Color No.50
金:GAIA-122
銀1:IPP MT-302
銀2:MGM MX-03
鐵:MGM MX-02
灰1:Mr.Color No.33 -> Mr.Color No.32
灰2:Mr.Color No.33 -> Mr.Color No.31
綠1:GAIA-104
綠2:Mr.Color No.175
消光:GAIA-08

由於所有位太剛剛好而無虛位,扭兩下就磨花......

總結:

笨大近年的產品越來越沒味道,只有製作舊產品才有味道。
想不到GAIA 的透明紅比郡仕的深幾度,本想鮮一點的嘛。
啞金屬色竟要用單鏡反光相機才拍得出效果,
本製作用以懷念舊模型及童年回憶,也作為生日前的紀念。
執著童年
interesting color mix {:1_223:}
Support Support!!

感謝支持!  發表於 3-3-2016 09:26 AM
Thanks for your share

多謝支持!  發表於 3-3-2016 09:27 AM
感覺好玩具, 改得好乾淨
支持!!!!!!!!
要似90年代大河原版嗰啲肥仔機,你應該砌mg1.0,因為宜家己經唔再興嗰啲手粗腳粗,腰肥大肶短既設定,笨大做出黎會比人插死的
噴色非常唔錯呀!又夠子細
見到長方形說明書真係懷念:handshake:
:$
好有心機呀。

多謝支持! 你也可以砌一隻的。  發表於 3-3-2016 09:38 AM
ygat2005 發表於 2-3-2016 08:23 PM
執著童年
interesting color mix

多謝支持,顏色靈感是來自一次在旺角看到的一輛啞金屬藍的車,
顏色獨特,隨光源及光暗的反差變化,十分吸引眼球。
eddiem249 發表於 3-3-2016 12:26 AM
要似90年代大河原版嗰啲肥仔機,你應該砌mg1.0,因為宜家己經唔再興嗰啲手粗腳粗, ...

你看清楚第三幅HG 立繪是肥還是瘦先。
AIRU 發表於 3-3-2016 09:33 AM
你看清楚第三幅HG 立繪是肥還是瘦先。

呢啲就係肥啦.....

呢啲先叫瘦
hyunn 發表於 3-3-2016 01:05 AM
噴色非常唔錯呀!又夠子細
見到長方形說明書真係懷念

感謝支持!
就是今時今日少了這份味道,
所以再見舊事物便更有情感與情懷。
ccpbobby 發表於 2-3-2016 11:08 PM
支持!!!!!!!!

多謝支持!
但型不過你的KOG 頭像。
配色好靚, 手工又正。有這等的技術, 用舊HG才可以砌出元祖的味道。{:1_377:}