Toysdaily 玩具日報

查看: 8494|回復: 21

~TAMRON SP AF90mm F2.8 Di MACRO~

SP AF90mm F2.8 Di MACRO實戰效果怎樣呢?俗語說”微距無弱旅”,它的確有很好銳利度而且變形程度極少,但她落在我這個新手手上似乎仍未能發揮它的出色性能,因為我對於境深控制一直都很差,不過定焦鏡頭控制及操作上比較好掌握,希望過多一些時間會有點進步而且發揮到她.
現在已經擁有的鏡頭包括有17~85mm f4.5~5.6,28~200mm f3.8~5.6,50mm f1.8同這一支90mm f2.8macro基本上都已經很足夠了,但因為技術仍然很差要多d練習希望能好好發揮她們,之後餘下想買的鏡頭就是一支超廣角了究竟是EFS-10~22還是SP 11~18呢??
燈光上作了一點小嘗試,找了兩支USB燈作為光源,非常方便而且靈活性好價錢亦低只需50元左右,一個幾好玩嘗試,當然光度較低效果就差一點了,但如果家中拍照地方有限也值得嘗試一下.

大光圈+長焦距+同目標距離愈近=淺境深

由於warvx兄是用定焦鏡(90mm焦距), 可以用唔同光圈值+目標距離來造出唔同既境深效果.:)
我都有呢支手動對焦 90mm f2.5,真係一支平靚正o既副廠定焦 macro 鏡。:shy:

比大大挑起條根,比較支原廠同龍仔兩支分別(f3.5/1 秒)。:shy:

原廠 105mm

龍仔 90mm

原文章由 fallout8 於 22-5-2007 10:44 PM 發表
大光圈+長焦距+同目標距離愈近=淺境深

由於warvx兄是用定焦鏡(90mm焦距), 可以用唔同光圈值+目標距離來造出唔同既境深效果.:)

我會多D試下的了,希望慢慢有改進.
原文章由 上下盤 於 23-5-2007 09:59 AM 發表
比大大挑起條根,比較支原廠同龍仔兩支分別(f3.5/1 秒)。:shy:

原廠 105mm

龍仔 90mm

http://farm1.static.flickr.com/197/51 ...

你支係多年前手動版本?F2.5比現在的更正,反正自動對焦MACRO無左影響都唔嚴重.
你一比較又真係差幾遠,騰龍支中間清晰範圍較大外邊散景自然,好似真係好D.我真係新手多多指教.
原文章由 warxv 於 23-5-2007 10:14 AM 發表

你支係多年前手動版本?F2.5比現在的更正,反正自動對焦MACRO無左影響都唔嚴重.
你一比較又真係差幾遠,騰龍支中間清晰範圍較大外邊散景自然,好似真係好D.我真係新手多多指教.

嘩....大大都叫新手?唔好玩啦:DD
小弟其實係器材白痴....
但我覺得....上下盤大大果枝原廠係105mm....龍仔果枝係90mm....龍仔果枝景深長「少少」都正常
不過原廠果枝個散景真係好誇張:?

唔放大張相睇....就覺得龍仔成像比原廠果d差少少....因為中間矇矇地....
但放大左張相黎睇....就發覺原來龍仔果張focus左o係「at-x」個距離=______="
即係....兩枝鏡=-=我唔識比喇....."
原文章由 Horus 於 23-5-2007 04:10 PM 發表

嘩....大大都叫新手?唔好玩啦:DD
小弟其實係器材白痴....
但我覺得....上下盤大大果枝原廠係105mm....龍仔果枝係90mm....龍仔果枝景深長「少少」都正常
不過原廠果枝個散景真係好誇張:?

唔放大張相睇. ...

其實論一張相都有時都無正確答案(因為我o地o吾係聞相),而今次我又無用腳架,所以偏差都會有影響o架!:no:
原文章由 上下盤 於 23-5-2007 08:20 PM 發表

其實論一張相都有時都無正確答案(因為我o地o吾係聞相),而今次我又無用腳架,所以偏差都會有影響o架!:no:

=口="我又黎喇....壞習慣....明明唔太熟又成日o係度亂up廿四=_____=:die:
原文章由 Horus 於 23-5-2007 08:51 PM 發表

=口="我又黎喇....壞習慣....明明唔太熟又成日o係度亂up廿四=_____=:die:

大大o吾好誤會呀,你講o野中肯直接,我好鍾意啊!:shy:

我都好想多 d  大大一齊分享o下攝影心得,等我學多 d !:shy:
原文章由 上下盤 於 23-5-2007 09:56 PM 發表

大大o吾好誤會呀,你講o野中肯直接,我好鍾意啊!:shy:

我都好想多 d  大大一齊分享o下攝影心得,等我學多 d !:shy:

...."
我只係諗返起果次比小櫻大大話唔熟就.....""
自此之後都開始收歛返d架喇....但係成日都忍唔到口:no::no:

大大言重喇....小弟比較少出去影相....都冇乜分享:sad:
互相學習....多多指教吧
小櫻大大又係一位好有見地同真正識影相o既發燒友,多得他的講解分析,幫到很多大大。我估他不是話你,是提提你姐!:DD:DD
乜解救擺咗小櫻上枱?...:cool:

Anyway啦...樹關果幾次小櫻見到閣下經常話「唔熟」...但係又有comment 噃...有時係會搞到人家唔知信唔信你講好...

令到閣下唔開心...小櫻都要响樹say翻個sorry...

講翻正題...

查實小櫻有個「每年一鏡」嘅計劃...平均每年都會添加1支新鏡頭...當然...買多過1支係可以嘅...

繼舊年「器材大更新計劃」...終於買到支「30D標準鏡」...Canon EF 17-40mm F/4L USM 之後...今年正準備更新「微距/近攝系統」...

以往小櫻都係用近攝環...或者用倒接方式去拍微距相...但係硬係覺得較果都係爭啲...主要係對焦困難...結論係...正正經經買支micro 鏡先係正路...

暫時都係中距離micro為目標...其實支Tamron 90mm micro...小櫻由佢上一代開始就已經睇中...主要係價錢低玩...不過喱支鏡比起Canon 支 EF100mm F/2.8 Micro USM...就少咗USM...樹關小櫻都用緊支舊款Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3...覺得個對焦比較慢...

查實各位可否就喱支Tamron 90mm Micro...响佢個操控性上作評價呢?...

謝謝...

小櫻上
原文章由 小櫻 於 23-5-2007 11:34 PM 發表
乜解救擺咗小櫻上枱?...:cool:

Anyway啦...樹關果幾次小櫻見到閣下經常話「唔熟」...但係又有comment 噃...有時係會搞到人家唔知信唔信你講好...

令到閣下唔開心...小櫻都要响樹s ...

其實我明白小櫻大大既意思....唔駛sorry....只係我改唔到個壞習慣吧........""

何解個個都買tamron既90mm marco而唔題sigma既??
我個人就幾鐘意sigma枝150mm f2.8 marco hsm....雖然個價認真唔平=_=
到底兩間廠差唔多spec既鏡分別在哪??以我所知sigma好似都有枝105mm marco

[ 本文章最後由 Horus 於 23-5-2007 11:51 PM 編輯 ]
原文章由 Horus 於 23-5-2007 11:50 PM 發表
其實我明白小櫻大大既意思....唔駛sorry....只係我改唔到個壞習慣吧........""

何解個個都買tamron既90mm marco而唔題sigma既??
我個人就幾鐘意sigma枝150mm f2.8 marco hsm....雖然個價認真 ...

您唔介意就好嘞...:shy:

查實某日小櫻响花展問過位師兄...佢就係推介喱支鏡...佢嘅 comment 就係...「90mm...影花展有時唔夠長...仲有喎...2.8呀...佢個HSM...速度拍得住USM嫁...」...:!

不過喱支鏡...就成5千幾銀...但係個 outlook 就唔錯...:shy:

http://www.sigma-photo.co.jp/lens/macro/150_28.htm

嗱...就咁...喱支其實算係 Tele micro...同 90mm 中距離有啲唔同...你可以去一去上面個 Link 度睇下個 spec...此鏡個最近對焦距離有成38cm...Tamron 90mm micro 就29cm...

而重量呢...Sigma 150 micro 就成 900g...Tamron 就只係 405g...

當然...兩支鏡焦距唔同...响使用上會有分別...就問題係...如果係影一啲室內物件...就好似玩具...太長焦距反而唔方便...而且重量又係一個問題...當然...價錢都係考慮啦...所以平平地買住支 90mm micro 用住先係唔錯嘅選擇...

另外...其實 90mm 仲有一個好處...就係可以當「人像鏡」...

小櫻上