Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: simpsons

[詢問] 其實點解要係"玩具日報"講政治呢?

我發覺... 有 D 人...
你係無法同佢正經平心靜氣咁有邏輯討論...
總之佢覺得 ' 我唔想理唔想知 ! 個世界就無野發生緊架啦 ! 我唔准你講呀 ! 點解 ? 因為... 我唔想知囉你咪唔可以講 ! '
hk小文 發表於 14-9-2015 12:10 PM
將一些不公不義的事, 全説成是政治事件, 然後非常清高的, 淡淡然説我討厭政治, 然後以為可置身 ...

社會裡(差不多)最賤咪就係呢種人囉⋯

”我討厭政治”,跟住去做基本法宣傳大使

”我討厭政治”,但鬼拍後尾枕滿口貪腐派思維口吻

其實TD 已經將政治議題限制入閒聊區,
更將佢歸拼入同一題目之下。(相信呢條新題目,日後都會被合拼)
除o左幾個有心人,呢D 政治討論根本冇人睇。
你問我,其實我覺得已經被河蟹o左。我自己就冇乜心機睇喇。

樓主向以「反討論政治」版友自居,卻在這個環境下另開新 post 涉及政治,
頗有 Metotheory 的意味,值得稱讚,就入o黎睇睇。

樓主問:「點解要o係玩具日報講政治」
要我答樓主你唔難,其實以上有其位師兄都答得好好。
問題係要你聽得明會有難度。

因為有效討論係建機於邏輯,
唔係「無限 loop」、「鬥多時間講、爭講最後一句」就係贏。

遠o既唔講,剩係講呢個 post ,
樓主自己用 simpsons 頭像,但係可以鬧 takeshi 用響鬼頭像係漢奸
又,同人討論,講講下,可以講「我一個POST回復量都多過你啦,不認不認還耐認。」,
以為可以"回覆量"去增加說服力。(呢方面,TD o黎講,有邊個勁得過超神?),都叫我大開眼界。

其他以「捉字失」去替代邏輯辯證
、「人身攻擊」充當理性討論,更不在話下。

對樓主呢類高手,我認輸。

(10:35pm後按:原來係takeshi 先鬧Simpson ,唔好意思。呢句我唔改喇,留作警剔)

「我一個POST回復量都多過你啦,不認不認還耐認。」斷章取意,人地講緊回復量我回應"回復"旺有乜問題?你唔話我回應者你話我??  發表於 18-9-2015 09:43 PM
takeshi 先指桑罵槐你唔講,你呢D偏私、護短學乜人講民主,講乜野政治。  發表於 18-9-2015 09:42 PM
roundbun 發表於 18-9-2015 01:10 AM
社會裡(差不多)最賤咪就係呢種人囉⋯

”我討厭政治”,跟住去做基本法宣傳大使

這班人另一有趣的是其創作性思維, 他們可以把學生衝入會議室, 將其放大到他朝衝入你屋企, 但他們又不會説, 今天特首收五千萬不出聲, 明天可以收十億而不出聲, 喂! 大佬! 特首噃! 學生噃! 唔使比啦麻?但他們有自動為政府補完系統。這便是這班“請不要討論政治”的精英的思維邏輯。
所以我見到某幾個ACCOUNT, 講都廢事講。
唔同立場真係唔緊要, 咁樣亂嚟鬧人, 真係費事浪費時間

takeshi 先指桑罵槐你唔講

嘩!你講"先"呀,你第一下先抽我又吾計?我都吾係話你,我回緊hk小文講緊係市場區另一個,你自已心虛又叻吾切:p。

Gary依架TD d post次序係亂曬架。邊個post出先出後係好亂,真係吾知遏個搞出來,真係趕客架...

我夠見到某d會員係個人簽名檔寫有政治字句啦,我都可以話吾想睇到,follow果班人邏輯,toys forum做Й帶你個人意見入來?我入去個post睇玩具點解要迫睇你個人政治意見?

又吾見你班人叫佢吾好回post出post? 仲要有寫有政治字句果位會員口口聲聲話不滿一圖post,自己咪又係所謂"迫人睇ge事",又話吾mind係閒聊區講但又另一邊又出爛post洗版推走政治post,

根本最偽善就係呢D人。
點解唔討論得?唔鐘意就唔好睇囉。