Toysdaily 玩具日報

查看: 27392|回復: 53

[詢問] 其實點解要係"玩具日報"講政治呢?

只要喜歡唔分場合???有目的洗版?明明係交流玩具的地方,講下動漫都算有關遮。
你們時常喜歡羣起攻之的做法,又喜歡扭曲別人用詞!這樣是否正確,相信在會員眼中是看到及感受到的,你們其實有冇留意,每當你們在玩具日報的玩具討論區內留言,沒有多少會員會回覆你們,就算回覆,也大多是一些沒有意義的回覆,因為你們往住刻意的滲入,你們的政治思想,其實,來玩具討論區討論的,大多數的會員只想看關於玩具的事,就算說説其他的,也只想說說生活趣事,例如:我買玩具要偷運入境,又例如:被老虎發現,好在仍然能入關等,以上才是生活的趣事,不是要聽什麼官員犯錯,也不是要知道什麼人貪污等,這些打擊揭露其他人或事的,背後目的主要也離不開一些政治上的意途!平常大家應該已經在很多其他渠道看到及聽到的了,無需要再討論政治一翻了,來玩具日報的玩具討論版上討論,本來原意也只是玩具吧!而且玩具討論區也因為這樣的情況,也另外開了這個副版的網友閒聊區給喜歡討論政治的會員,來討論及抒發一下了,但為何往往總是喜歡強人所難的,做一些踩界之事,雖則網主沒有明確的反對,大家在玩具日報網友閒聊區以外的討論版討論政治,但也不代表他/她認同,如果網主真的是認為這樣做,對玩具日報沒有影響的,當初便不會加設這個網友閒聊區了!請為大家想想,做出這樣的行為,是否一個明白事理及造就一個良好討論氣氛的表現!謝謝!

師兄!你的意思應該是為何個別人仕,特別喜歡在玩具日報的玩具討論版內討論政治?如是!我的分析如下,因為他/她們在日常生活非常抑壓情緒,而又得不到舒發,可能他/她們在家庭,朋友及工作上,完全得不到他人認同他/她們的志向,甚至要用假面具示人,所以在完全無發找到能認同自己地方,加上在自我控制能力及意識低下的情況,在迫於無奈下,作出不適合的地方,做出不適合之事,其實平常人真的要用平常心,去看待他/她們,看到他/她們這樣終日放不下,浪費時間,相信完全出於無發控制迫於無奈!唯有用平常心看一下其他,留些空間,給予需要的人舒發一下,笑一笑吧!{:1_208:}另外!可能遇上世外高人!明白像不明,不明像質明!{:1_204:}
小堅 發表於 15-9-2015 10:06 AM
以玩具為例,我少玩女figure...
但我唔會阻止人地買或者討論女figure...
每個人有自己選擇既權利,佢買 ...

版主冇唔畀或者唔准既情況下...
我討論"點解要係"玩具日報"講政治"又有乜問題???

其實點解要係"玩具日報"講開個「其實點解要係"玩具日報"講政治呢?」既政治POST呢?  發表於 23-9-2015 12:43 AM
話時話,依你邏輯,我之前"國教"個post d回覆量會唔會令你無地自容呢?  發表於 16-9-2015 10:03 PM
開個post得到負面回覆而自豪......又真是令人佩服  發表於 16-9-2015 10:02 PM
沒有多少會員會回覆你們同回覆量多少係兩樣野....你d邏輯真是一貫低:D  發表於 16-9-2015 09:58 PM
hevangel 發表於 16-9-2015 01:45 PM
其實如果淨係想講交流玩具,可以唔入黎閒聊區。眼不見為乾淨
我好日都唔入呢區,平日都只係睇日玩主區,間 ...

明白眼不見為乾淨的道理,但不是在說網友閒聊區不要說政治,反而網友閒聊區是給大家會員討論其他空間的位置,如政治等,而這個標題是說,其他玩具討論區,怎麼要說政治!玩具討論區如「玩具市場情報集中區」及「日系英雄/機械人討論區」等等!
小堅 發表於 16-9-2015 01:49 AM
版面出面寫住「一問,二答,三言,四語....玩具以外的生活點滴,在網上共同分享。」
咁政治算唔算玩具以外 ...

慳番啖氣啦師兄,佢地原因得一個: ”唔中意”

你道理幾好都無用,版主講左無問題,佢地唔會受,
咁你話有得簡入咩post,佢地明知果個post係得張圖,但照樣入,
然後一面用好多所謂理由去聲討滅你聲,但說到底又無道理可言。
但最利害係,佢地入人post聲討搞事,然後厚住臉皮話係post主搞到人有爭論⋯⋯⋯

好聽d就固執,難聽d就犯賤。
都講過不下數次,舉個例,
有人就睇玩具睇圖,有人就只睇到"我要真普選"呢5隻字,
學黃子華咁講,咩人睇咩野,說服唔到。

不能同意更多,Like x 100000  發表於 16-9-2015 05:22 PM
不能同意更多,Like x 100...  發表於 16-9-2015 11:20 AM
Code 發表於 14-9-2015 07:22 AM
用平常心打一大段野,你既日常生活都應該非常抑壓情緒,而又得不到舒發
係Wo,差d唔記得,你係果d中意log ...

大家咁話啦!{:1_374:}

我夠見到某d會員係個人簽名檔寫有政治字句啦,我都可以話吾想睇到,follow果班人邏輯,toys forum做Й帶你個人意見入來?我入去個post睇玩具點解要迫睇你個人政治意見?

又吾見你班人叫佢吾好回post出post? 仲要有寫有政治字句果位會員口口聲聲話不滿一圖post,自己咪又係所謂"迫人睇ge事",又話吾mind係閒聊區講但又另一邊又出爛post洗版推走政治post,

根本最偽善就係呢D人。

其實TD 已經將政治議題限制入閒聊區,
更將佢歸拼入同一題目之下。(相信呢條新題目,日後都會被合拼)
除o左幾個有心人,呢D 政治討論根本冇人睇。
你問我,其實我覺得已經被河蟹o左。我自己就冇乜心機睇喇。

樓主向以「反討論政治」版友自居,卻在這個環境下另開新 post 涉及政治,
頗有 Metotheory 的意味,值得稱讚,就入o黎睇睇。

樓主問:「點解要o係玩具日報講政治」
要我答樓主你唔難,其實以上有其位師兄都答得好好。
問題係要你聽得明會有難度。

因為有效討論係建機於邏輯,
唔係「無限 loop」、「鬥多時間講、爭講最後一句」就係贏。

遠o既唔講,剩係講呢個 post ,
樓主自己用 simpsons 頭像,但係可以鬧 takeshi 用響鬼頭像係漢奸
又,同人討論,講講下,可以講「我一個POST回復量都多過你啦,不認不認還耐認。」,
以為可以"回覆量"去增加說服力。(呢方面,TD o黎講,有邊個勁得過超神?),都叫我大開眼界。

其他以「捉字失」去替代邏輯辯證
、「人身攻擊」充當理性討論,更不在話下。

對樓主呢類高手,我認輸。

(10:35pm後按:原來係takeshi 先鬧Simpson ,唔好意思。呢句我唔改喇,留作警剔)

「我一個POST回復量都多過你啦,不認不認還耐認。」斷章取意,人地講緊回復量我回應"回復"旺有乜問題?你唔話我回應者你話我??  發表於 18-9-2015 09:43 PM
takeshi 先指桑罵槐你唔講,你呢D偏私、護短學乜人講民主,講乜野政治。  發表於 18-9-2015 09:42 PM
.............
網友閒聊區梗係閒聊梗係乜都講得架啦... 點解獨獨係政治唔講得
mpp025 發表於 16-9-2015 11:19 AM
你們時常喜歡羣起攻之的做法,又喜歡扭曲別人用詞!這樣是否正確,相信在會員眼中是看到及感受到的, ...

散工王

1. 其實無咩會員肯回,我真是唔多覺,上面幾位師兄就更加唔會
2. 你咁留意我地真是好多謝你呀”平常心”:x
3. 詞窮理屈訴諸於群起攻之,除左反映你無賴,更反映你理虧。
4. 閒聊區係為左政治post而開? 真是長知識了...........

Btw我唔會再回你,Enjoy:)

Ps 我呢個地鐵菜鳥做左2年,快3年啦,由衷希望你搵到份長工,無需再四處漂泊。

我一個POST回復量都多過你啦,不認不認還耐認。  發表於 16-9-2015 09:43 PM
mpp025 發表於 14-9-2015 02:26 AM
師兄!你的意思應該是為何個別人仕,特別喜歡在玩具日報的玩具討論版內討論政治?如是!我的分析如下,因為 ...

用平常心打一大段野,你既日常生活都應該非常抑壓情緒,而又得不到舒發:x
係Wo,差d唔記得,你係果d中意logo多過玩具既人,好熱愛玩具架ma:x:x:x

希望你都可以早日放得下:35:
Code 發表於 14-9-2015 07:22 AM
用平常心打一大段野,你既日常生活都應該非常抑壓情緒,而又得不到舒發
係Wo,差d唔記得,你係果d中意log ...

講得好! 邊個抑壓的確一目了然:34:
:he:樓主似乎講   只有玩具相又冇寫玩評、有三個字宣傳理念的分享  咩心態吧:38:

3樓都答咗

純白騎士姬Saber 發表於 14-9-2015 10:54 AM
樓主似乎講   只有玩具相又冇寫玩評、有三個字宣傳理念的分享  咩心態吧

如果係TD舊人都知果位師兄從TD初開一直以來都只係只有相冇寫玩評架啦...
冇寫玩評有Й問題?
將一些不公不義的事, 全説成是政治事件, 然後非常清高的, 淡淡然説我討厭政治, 然後以為可置身事外, 當下香港, 最多的便是這些“有識之士”!

香港人是十分可愛的, 早幾年 TD , 有個 post, sogo 有位 sales, 留起幾隻變型金鋼 俾個朋友, TD 會員空群而出, 一致要投訴到 sogo 經理為止, 人頭落地! 有人揚言要報海關, 什麼天理不容也出齊! 但他們可以容忍地區首長收五千萬唔出聲, 發展局長利益輸送唔出聲, 十幾億利益輸送俾區議會唔出聲! 然後淡淡然的回你一句, 請討論玩具, 看透一切, 高尚非常! 這就是當下香港最多的“有識之士”。
hk小文 發表於 14-9-2015 01:30 PM
香港人是十分可愛的, 早幾年 TD , 有個 post, sogo 有位 sales, 留起幾隻變型金鋼 俾個朋友, TD 會員空群而 ...

最賤係面一套講到自已中立,開放,底又另一套做野....見到真係想嘔....

口講民主,底又另一套?  發表於 14-9-2015 10:40 PM
玩具 發表於 14-9-2015 01:49 AM
.............
網友閒聊區梗係閒聊梗係乜都講得架啦... 點解獨獨係政治唔講得

玩具區當然講玩具,政治野去政治區,唔係分類反做乜???
或者有D人唔知乜野係分門別類???或者有D人就是喜歡挑戰制度。
simpsons 發表於 14-9-2015 10:43 PM
玩具區當然講玩具,政治野去政治區,唔係分類反做乜???
或者有D人唔知乜野係分門別類???或者有D人就是喜 ...

咁呢度咪分門別類左做閒聊囉 ?
咁我想講既又去返果句 '閒聊區梗係閒聊梗係乜都講得架啦'
唔係架咩 ?

閒聊的前提是玩具呢  發表於 15-9-2015 12:44 AM
吾係講你呀,咪甘敏感,甘都要抽我一抽...

情況即係好似你甘,另一套其實係外國勢力,....辛苦你啦...
takeshi 發表於 14-9-2015 11:01 PM
吾係講你呀,咪甘敏感,甘都要抽我一抽...

情況即係好似你甘,另一套其實係外國勢力,....辛苦你啦...

你同一個會睇一份, 每星期一, 三就鬧消防, 二,四鬧郵局, 五, 六鬧 CX, 星期日就求其鬧其中一間既小氣小家白粉方向報, 仲要係姓屈既忠實擁躉既人討論, 留番啖氣暖肚好了。