Toysdaily 玩具日報

查看: 11344|回復: 30

[GUNDAM] RG素組 EXIA

今時今日素組效果其實不下於上色模型,如果沒事先聲明,相信有人估是上色作品.
素組的技巧常用有三,滲線,表面處理,消夾口.
下面是一些可能有用又可能無用的分享,先來一些標準照片.

表面處理:
目的是統一模型表面明亮度,你會問光油都可以做到這種效果.我們為什麼要這麼做.
要知道,模型件因為種種原因下注出來的沙面都有小小出入,有時是骨架光滑過裝甲,
當噴完光油即知道出事.骨架消光後變半反光.但裝甲又是消光.噴多一些光油又易白化.
總言之玩死.因此事先處理是比較安全.
另一目的是消去模型在注模時產生的暗紋.

打磨其實很簡單,只要選擇適當的砂紙/研磨粉慢慢磨即可.        
一般3000號水磨沙是出暗面,拋光水是出光面.

之後喜歡噴光油的噴光油,懶的可以收工.
滲線:素組做滲線其實容易過上色模型,沒有底色考慮.但問題是琺琅油會輕微溶解表面情况.       
所以要小心用量.所以我用水性油做panel lines,用先涂後洗方法很簡單完成任務.

消夾口:如果懂表面處理就十分簡單.       
落膠水---->打磨------>表面處理.

最後是RG貼紙:處理貼紙白邊最好在貼表面前處理,不然幾麻煩下.
注意:在模型表面動刀有一定風險,老貓都會燒鬚.

不說的話,真以為是上色作品來的。
多謝技術分享。{:1_226:}

謝謝 C Hing 支持  發表於 26-4-2015 08:16 AM
師兄好有心機...讚呀~~~~~{:1_377:}

謝謝 C Hing 支持  發表於 26-4-2015 08:17 AM
形呀....................:$

謝謝 C Hing 支持  發表於 27-4-2015 08:31 AM
:)支持素組。。。

謝謝 C Hing 支持  發表於 27-4-2015 08:32 AM
樓主整得唔錯, 不過唔好介意, 只想表達一下, 唔知由幾時開始, "素組"呢個名詞開始被人誤用了, 原本"素組"的定義, "素"就="淨/純粹", "組"="組合", 即係一盒模型買返黎, 就咁用佢盒野入面所提供的模型與貼紙砌好隻野, 好似之前買的模型, 側邊都會有一幅"素組圖"俾大家睇下買盒野返去砌好左會係點, 所以只要有任何打磨過/畫線等的工序都已經唔係"素組"了

謝謝 C Hing 支持  發表於 27-4-2015 09:39 AM
樓主做得好好丫。。

其實打磨我用1200 係咪可以磨走D痕? 我之前用1000點磨都係有... 好煩。

謝謝 C Hing 支持  發表於 27-4-2015 09:36 AM
打磨其實很講技巧,但條件是夾口線被模型膠水完全熔合先.不然磨極都有一條線.雖然天拿是最好的溶劑.但比較危險,有時要上2-3次膠水才可完成任務.  發表於 27-4-2015 09:21 AM
一粒手臂的透明半波波砌時大力唔知飛了那裡,搵唔番..
遠睇都唔覺少了一件,但...:no:

謝謝 C Hing 支持  發表於 27-4-2015 09:38 AM
C Hing 算la!世界沒有十全十美的. 綠色透明框可以裁返塊玻璃.但技巧要很高.識拋光.又可以用透明膠 裁件,都Ok的.  發表於 27-4-2015 09:35 AM
kyostanley 發表於 26-4-2015 06:10 PM
樓主整得唔錯, 不過唔好介意, 只想表達一下, 唔知由幾時開始, "素組"呢個名詞開始被人誤用了, 原本"素組"的 ...

C Hing
只是意見交流

如何處理素組是從來沒有定義的,可以在任何不上主色條件下進行.可以做小部件上色,噴光油等等.都是在有限條件下完美素組       
模型.當然又可以完全不處理夾口,水口,噴光油的.但成品效果就不是人人可以接受.比玩具還差.相信沒有太多C Hing會喜歡.
不要固執於定義,定義是根據時間,個人而有所不同.
kamwah9915 發表於 27-4-2015 09:04 AM
C Hing
只是意見交流

其實我點解咁講, 都係以前係其他討論區見過有新手被誤導(其實我表弟都被誤導過)
大約係個新手話想買盒野砌, 見到人地話素組, 但影相出黎有晒滲線, 噴咀有埋色好靚, 同合金差唔多, 佢以為而家買的模型都係咁樣, 點知砌完唔係個回事, 就引起討論了...(試諗下, 假設你去openrice見到有間自助餐d野食又靚, 又話任食海膽, 點知去到先知原來要加錢先有, 咁都唔高興啦)
而且而家新的模型的而且確盒側邊已經無左素組圖, 唔會知如果在家中淨組合完後會係點樣的, 的0確會令一些只能在家素組的玩家有誤導成份...

kyostanley 發表於 27-4-2015 09:53 AM
其實我點解咁講, 都係以前係其他討論區見過有新手被誤導(其實我表弟都被誤導過)
大約係個新手話想買盒野 ...

C Hing
問題又來了?是誰定義素組的?是您是我?       
都不是.素組其實是潮流創造出來的名詞.因為太多的人如此風格做模型.因此給它一個名稱.
但潮流是可以變化,定義可以改變.誰是對誰是錯無法巧究.
因此從來沒有誤導不誤導的分別.       
探討這些沒有意義的.