Toysdaily 玩具日報

查看: 23122|回復: 12

[分享討論] 你會唔會把玩具放入迷你倉儲存?

相信各位ching 都有個煩惱, 就是家太小, 或者家人不高興, 玩具不夠地方放, 經常要為擺放問題而煩惱.
我們正研究開一個玩具倉庫, 在此想了解一下大家的需求, 希望能夠為大家打造一個切合需要的服務.
勞煩大家幫忙回答以下幾條問題, 謝謝

1. 你會把玩具放入迷你倉嗎?
a. 會  
b. 不會
c. 看情況

2. 迷你倉最大問題是什麼? 可選多項
a. 不能經常看到收藏品
b. 租金太貴
c. 環境太差(指溫度/濕度/塵埃), 會影響收藏品質素
d. 保安不夠
e. 其他 (請註明, 謝謝)

3. 有什麼增值服務會增加你用迷你倉的意欲? 可選多項
a. 提供有燈玻璃展示櫃
b. 設有交流/交易的房間
c. 設有噴油/整合玩具的工作室
d. 恒常溫度濕度控制
e. 24 小時保安
f. 地點在地鐵站10分鐘腳程內
g. 其他 (請註明, 謝謝)

4. 如果倉庫有3處地點選擇, 你會選那個?
a. 屯門
b. 新蒲崗
c. 火炭

5. 其他意見 (請註明, 謝謝)

完成, 謝謝意見

如果放得入倉,相信兩三年都唔會掂佢,如果兩三年都唔會掂, 又仲 keep 來做咩呢?
1  看情況
2   c,  d
3   c,  d,  e,  f
4   3個地方都晤揀 (因3個我都覺得遠,而且與機鐵站 距離,10分鐘到達可以嗎?)
1) c, 有多餘錢why not?
2) c, 擺得係倉都係有價值, 所以我用緊最貴果間, 環境冷氣都比其他好
3) d,e,f
4) 火炭
1. 你會把玩具放入迷你倉嗎? ------b. 不會{:1_203:}
2. 迷你倉最大問題是什麼? ---------a. 不能經常看到收藏品;b. 租金太貴;c. 環境太差(指溫度/濕度/塵埃), 會影響收藏品質素;d. 保安不夠;e. 其他 (不如留翻D錢買新玩具):75:
3. 有什麼增值服務會增加你用迷你倉的意欲? -----g. 其他 (唔洗錢):52:
4. 如果倉庫有3處地點選擇, 你會選那個? ----------3個地方都晤揀:45:
5. 其他意見 (放o係鐘意玩具D friend度):61:

1. 你會把玩具放入迷你倉嗎?
a. 會  

2. 迷你倉最大問題是什麼? 可選多項
b. 租金太貴

3. 有什麼增值服務會增加你用迷你倉的意欲? 可選多項

g. 其他 (直接送到上門,所以現在用緊Spacebox上門迷你倉

4. 如果倉庫有3處地點選擇, 你會選那個?

b. 新蒲崗

5. 其他意見 (請註明, 謝謝)

曾經迫不得已租了3年用了近4萬蚊,壞處係洗多左錢,除非自己唔自在,好處係24小時開放有冷氣,上去一兩個小時自娛一下。
Agito 發表於 16-4-2019 08:14 AM
曾經迫不得已租了3年用了近4萬蚊,壞度係洗多左錢,除非自己唔自在,好處係24小時開放有冷氣,上去一兩個小 ...

你個倉一定夠曬大。我租一個箱大小勉強夠。兩千銀一年
一個箱大小量甘少租迷你倉,求其塞在屋企一處都塞到啦,又唔係金銀珠寶,兩仟蚊一年係哂左。
"迷你倉"相信係香港獨有地方之一,好多香港人連住的空間都唔夠,何况要空間收纳玩具?
No choice as a toys lovers................. I have moved to a new warehouse last month....................... {:1_372:}
Must have these conditions:

1.Properly covered.
2.Air conditioned.
3.CCTV & Security.

i think many people do this in USA. you can even put few detolfs to display.
Agito 發表於 20-8-2019 08:24 AM
"迷你倉"相信係香港獨有地方之一,好多香港人連住的空間都唔夠,何况要空間收纳玩具? ...

Singapore & USA also have. but most country i think have especially big cities where houses are small.