Toysdaily 玩具日報

查看: 7652|回復: 15

[分享討論] 日本秋葉原

想問問各位c hing, 東京秋葉原 有無邊間shop 係買賣 ht 中古 figure (價錢平過hk嗎)?   
定係大部份都係高達聖士呢?
舖有唔少,但間間都係得幾款,要慢慢搵
而且H T日本定價貴過香港,所以大部份2手價一向都高過香港。
依家yen紙平咗唔排除搵到好嘢
小弟住過東京4,5年可以答到閣下。HT既Figure肯定係香港買最好最平。
二手専門店Mandarake秋葉原本店 http://www.mandarake.co.jp/shop/index_cmp.html 既日本物価既舗面、人工、灯油火蝋、利潤差価+岩岩新加既税、肯定貴過香港買。再者、選択極少、幾個月前去過5,6隻HT+Batpod。

当然Mandarake裏面有極豊富既高達聖士∼絶対値得一去!
舖有唔少,但間間都係得幾款,要慢慢搵
而且H T日本定價貴過香港,所以大部份2手價一向都高過香港。
依家 ...
berserkberserk 發表於 8-5-2014 04:21 PM

師兄講得岩間間都係得幾款,要慢慢搵。因HT在秋葉原非日本本土主流野。
Mandarake比較多小小、可去Yodobashi Camera>新品、但100%貴。
如師兄所言、由於定価高、大部份2手價一向都高過香港、但日元低左基本上幇補無幾。
回復 4# BatIron

ching冇錯吖真係係hk阿虎bid好過
如果樓主一心去搵ht嘢,失望嘅機會好大…………
我唯一買過一隻係平過香港嘅係初代batman begin suit
WAH~~正~~~~以上既c hing 意見保貴~~thank you thank you~
另想問....駛唔駛去東京HT 朝聖呢 ?  定係又係HK個間正好多 ?
一場去度行下冇妨
但肯定信和旗艦店正啲
頭像被屏蔽
小弟岩岩去完東京返黎, 覺得秋葉原都係逛下就算, 大部分玩具都係貴過香港
最多都係同香港咁上下, 所以只係買左隻3D PUZZULE既比卡超, 其他都比價錢嚇怕了:unhappy:
頭像被屏蔽
其實個人覺得, 中野仲好行, 間中有2手12吋  (包括medicom), 而且有中古玩具, 連我老婆都大叫過隱.
過年果陣先去完,d野大部份貴過香港,吾底買,另外好多都系網上買到,最正系見到有間賣中古遊戲機既舖,看見很多童年回憶。同埋同個仔去玩新既幪面超人機,100yen一局,好好玩。
我都覺得中野多d野行及雜中,又好行!:78:
對秋葉原失望,小弟今年4月第—次去,但玩具店不太多,新野又少,二手居多(大百貨公司除外)
日本買玩具, 新嘢就Bic Camera 或 yodobashi, 現在yen價連point有機平過HK, 但不多, 中古就完全睇運, 行多幾間多D機會, 有時間就秋葉原及中野都行吓! 兩邊有嘅都唔同! 我試過兩邊找到超正價合金及Medicom 12".