Toysdaily 玩具日報

查看: 14229|回復: 16

[分享討論] 現在去日本旅行(買玩具,對各位大大切身的問題),其實福射是否好嚴重呀??

本來今年十月和老婆去日本旅行,順便掃玩具的,但我太太在好多不同的渠道得知,日本好多地方都受到福射受染,去到那邊的地方,是否食物或飲用的水都危險呢??因福射不會立刻在身體上出現,是否真的潛伏在身體,幾年後才會出現或會有癌症呀??因我自己通常會隔一,兩年去一次日本旅行,那麼是否真的以後都不去得??自己都好擔心這問題,我想聽各位之後準備或打算去日本的大大的高見呀,thank you
頭像被屏蔽
日本人成億人每分每秒都在生活,你怕什麽?另外,當年原子彈中了日本,是很多人有後遺症,但占總人口的比例很少。

中國污染也很嚴重,也有很多人生癌,但仍然大把人北上搵錢搵老婆搵女啊。

一句講,怕就別去,看自己需要咯。

請花點時間聽睇吓內容

http://youtu.be/db3MCyExUpc
真係好難過同好傷心,日本最终肯承认無能力控制福岛每日排放數百萬噸輻射廢水不斷流入太平洋,已導致多人患上癌症或疾病,已嚴重影晌全球人類及生態環境了,真不敢想像之惡劣及嚴重...並正尋求各國幫忙協助及解決....。😫😫😫
請花點時間聽睇吓內容,專家講「不要去日本」和「食日本食物」的真相!好可怕

if you do some research, There is something call background radiation, which is unavoidable, everyday we are getting to different kind radiation, but as long as you don't get over the limit you will be fine (limit is 5 rem per year for whole body), if you only go to Tokyo, the radiation you are getting there is so little since it is kinda far away, but if you are really worry and still want to make sure the water and food you are eating there is not contaminated, get a survey meter to check every food yourself is your best bet.  also those pictures of mutated plant or fish are unreal, mutation caused by radiation take years to appear.  
心理囉 玩具傢俬手機電視都有幅射致癌 so...?
都唔知有乜好驚, 人地日本人都係咁生活啦, 要死有全個日本既人口陪你喎
大陸d 野食咪重恐怖, 今日唔知聽日事, 想去咪去囉
睇到呢句我真係笑左出黎...
"因福射不會立刻在身體上出現,是否真的潛伏在身體,幾年後才會出現"

你呢一句,真係可以攞諾貝爾物理學獎
定係睇武俠小說多,以為輻射=真氣?
我覺得強國的廢氣致命多尐囉。
Please do not go if you have doubt, it's your own decision and do not blame others.
我自己半信半疑. 因為自己覺得真係有事的話, 日本d人無得走, 佢地咪仲大獲? 但係核電廠出事, 人地美國, 蘇聯多年前發生事故到依家都仲有問題, 我又唔太相信咩事都無. (但我唔信去o左日本會死或是短幾年命咁誇張) 不過認真, 我認識一個日本人, 佢係長期在香港住同工作的, 佢父母又真係叫佢無咩事都唔好返去. (佢父母講到東京好恐怖咁...)

我自己就覺得如果你同你太太無打算打BB的話都可以照去. 如果1-2年內想生BB, 當保險又好, ":小人之心"都好, 萬一真係有事始終對個胎兒唔好, 我自己就揀唔會博, 就當"雙重保險", 唔去lor. 唔去日本仲有大把地方可以去, 一樣可以玩得開心. 最緊要係玩得放心, 如果成日心有餘悸咁不如唔好去.
I went to Osaka in Dec and everything is ok. If you think it is not safe and worry, there are other countries you could visit.
最近在互聯網上流行著以下一段信息和 Youtube 短片(不知你有沒有收過,甚或傳閱過給別人呢?):

「真係好難過同好傷心,日本最终肯承认無能力控制福岛每日排放數百萬噸輻射廢水不斷流入太平洋,已導致多人患上癌症或疾病,已嚴重影晌全球人類及生態環境了,真不敢想像之惡劣及嚴重...並正尋求各國幫忙協助及解決....。

請花點時間聽睇吓內容,專家講「不要去日本」和「食日本食物」的真相!好可怕」http://youtu.be/db3MCyExUpc  」

以上信息和位片,經過有心人士查證之後,原來是來自錫安教會梁日華先生(一個香港主流華人教會定為異端的教會和傳道人)的製作,其內容可信性備受質疑!甚致有製造恐慌之嫌!

在此也順道提醒大家,在這混亂無道的世代,在相信任何互聯網輾轉相傳的信息前,必須考究其信息內容的可靠性和正確程度,若沒有引證其真實性便盲從,甚至附和,加入轉遞該等消息,就有被別人愚弄或利用的危險了!

信不信由你:77:
我自己半信半疑. 因為自己覺得真係有事的話, 日本d人無得走, 佢地咪仲大獲? 但係核電廠出事, 人地美國, 蘇聯 ...
jeffloh 發表於 12-2-2014 03:09 PM

蘇聯果次唔同,直頭係爆炸,燃料棒一定無晒並散到環境中
日本今次係廠房損壞,只係燃料棒暴露左係空氣中
只要搬走或者修補儲存設施入番D水就OK
但輻身水流左出黎,咁海產一定有影響

想講既係,如果怕輻射,咁我地其實要將手機、屋企既微波爐
又或者有銅線圈既電器都掉晒佢
反而係應該怕進食有放射元素既食物
蘇聯果次唔同,直頭係爆炸,燃料棒一定無晒並散到環境中
日本今次係廠房損壞,只係燃料棒暴露左係空氣 ...
chlycab 發表於 14-2-2014 11:19 AM

我明呀, 講真如果真係好嚴重, 當地d人一早死晒啦. 不過我又唔信咩事都無 (我覺得日本人慣o左有災害, 就算出事都唔會點同人講, 自己攪掂),  始終是泄漏幅射, 而且新聞都有講海水都污染o左, 所以小心d都係好事, 不過講到去完會中幅射(變成X-MEN?) ? 我又唔太相信.
不過我自己都未必選擇去東京, 因為大把其他地方可以去.