Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 小改善. MG Unicorn Ver Ka. [素組可能]

本想素組 MG Unicorn Ver Ka., 但發現膝頭和腰有嚴重關節炎(基本上接近活動不能). 所以試試用最少修改兼唔影響素組外觀下令佢可以活動到...

*** 後來發現原來ova ver 根本就改?我改?地方.... 等我仲以為自己好醒 {:1_229:} *** Anyway, 相都影埋唯有厚住面皮照 POST.......{:1_198:}

首先膝頭部份, 如下圖Cut 走紅線部份 (圖中右邊係Cut ?之後個樣)

跟住係小腿連接膝頭部件, 磨走下圖紅線部份

膝頭彎曲度就有明顯改善. 本來唔夠90度(左), 而家多過90度(右)

之後Cut走外部部件(紅線), 小腿後面Psyco Frame(黑線), 同相對小腿外部裝甲部件(黑線). 腳修改就完成啦. 完本對腳裝完裝甲最多彎唔超過60度 (可以上Dalong個Website睇睇), 而家可以大過90度.

跟住絛腰簡單好多, 只須要將腰後中間件甲如下圖Cut?黑線部份就完成啦.

因為主要修改係唔起眼?地方. 所以唔需要做任何修補, 只係打磨就OK. 即係唔上油淨係消光都OK. (什至消光都唔做都可以).

以下一?完成圖, 小弟手癢走去噴?珍珠白, 但唔影響原先目的同結果. (因為變形時整斷?一隻角, 變?真正? "獨角獸".......{:1_224:}. 把心一橫將佢用噴罐上色{:1_213:})

"獨角獸" Mode :die:

多謝捧場!!! :64:
多謝教學, 我都未整我果隻。
nice, but all pic are dead?
好似又係死圖,Flickr好似唔得。我今晚試下用google
Change to Baidu, hope the pic can show normal now
回復 1# Fliedor

很詳細的作品製作分享, 配色不錯:71:
謝謝大大的作品分享