Toysdaily 玩具日報

查看: 27795|回復: 24

[情景] 我的N-Scale情景制作

小弟因為十分喜歡去日本旅行,一直都想搬個日本返屋企,所以便用了Kato Dio Town + Unitram Starter kit制作一個日本街頭的情景。以下是小弟自中秋假期開始至今的進度,我會不定期update,請大家多多指教。
很抱歉, 首次在Toysdaily發貼, 已經修復死圖{:1_198:},如有問題請告知。
Day 1 - 完成基本路面及Accessory,礙於環境所限,只能放最基本的軌道入房間,放棄了Unitram Starter Kit的部份路面

Day 2 全景,加入少量屋及車車

Day 3 全景,開始購入更多車車

加了TomyTec 限定多啦A夢 富山市萬葉線路面電車。暫時都以富山電鐵為背景,已從日本訂了江之電及豊橋電鐵,到時再Update大家

開始加人仔

完成度80%的公園。 日本可觀賞櫻花的時間非常短,依家我一年四季都可賞櫻了
我會再加多D櫻花落個情景裡面,仲揾緊合適的櫻花樹

除左櫻花樹,我仲搵緊個巴士站 Kato 23-216
好有心機既分享!

:handshake:

好正呀, 我個set都未有時間玩. :help:

回復 3# cywatt

快D set喇,難得你個地台咁大又齊料又有得轉軌,一定好好玩同好有發揮空間。{:1_208:}
好有心機既分享!
skyliner 發表於 29-9-2013 11:29 PM

多謝你欣賞,聽日放假我會再Update,stay tuned {:1_203:}
改動後的全景圖:

新車到了,  今次是豐橋鉄道 市內缐  Model 783 "ADVAN號",相比Kato架LRT,佢行得較快同冇咁暢順。

除左新電車,仲有新巴士

今天另一個改動就是同公園加公告示牌,燈同個大鐘

因為本身是啡色的, 所以要上白色先上貼紙

安裝後公園的Closeup :

最後都影下條後街

下一步會加貼紙裝飾車站同大廈
請問師兄 "櫻花樹"係邊間出品?

回復 6# hj2127

用這個

感謝, 香港有得賣嗎?

回復  hj2127

用這個
skyver 發表於 2-10-2013 07:44 PM
回復 8# hj2127

依Set情景係版友割愛給我的,佢係購自日本的
好有心機呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~
回復 10# denniskwong

多謝你的支持,即場加映行人向警察問路一幕
回復  denniskwong

多謝你的支持,即場加映行人向警察問路一幕
skyver 發表於 4-10-2013 12:26 AM

GOOD~
我以前細個成日想整個呢d場景, 而且一定會整巴士站
好鐘意入站泊車果種 feel~
不過大個左改左玩聖鬥士, 先冇左呢團火
回復 12# denniskwong

Kato 23-216個巴士站我都搵緊㗎,不過周圍都冇貨
超正同有心機. 請問你用麥野物料去固定啲人仔/單車? :D

回復 14# cywatt

過獎了,我用寶貼万用膠 (Blu Tack) 固定人仔同單車