Toysdaily 玩具日報

查看: 19482|回復: 15

[詢問] 玩鐵路模型係咪真係會玩到破產架

玩鐵路模型係咪真係會玩到破產架???:69:
我聽到我的朋友話玩鐵路模型除時會玩到破產架!!{:1_197:}
咪玩呀,一玩就一去無回頭架啦{:1_206:}
睇你有幾多身家{:1_203:}
Isn't it all about how discipline you are?  I think the build I am doing is quite big, but i set a monthly budget for myself, so as long as i am within that budget, i should be good
回復 1# icecream2013

破產就未必,但係如果成日買車果吓都幾大開支
節制吓,先買一兩列自己最喜歡嘅車仔兜吓先。 {:1_197:}

回復 4# pigpig2000

我之前就係試過買巴士模型及鐵路模型玩到過六十萬出梨
而家比我d朋友及屋企人及老婆話我成日玩燒錢玩意
而家老婆話我吾準再玩任何巴士模型及鐵路模型呀
{:1_204:} 節制節制
回復 6# pigpig2000

節制咪即係而後無得玩及吾準再玩lo....{:1_198:}
其實, 玩乜野都可能敗身家 ... 問題係你自己點去玩 ga ja ... :58:
回復 8# Vince

可能係啦
唔識節制,玩乜都會破產!
其實......
只要收藏或者玩得鏡錫~
所有野都放得返出去。
舍唔舍得係另一樣野。
Resell value should be secondary.  What is more important is having fun and enjoying it.  It will suffocate me if I always have to consider resell value of an item when I am having fun with it.
我唔會!因為: 錢~ 空間~ 老闆~ 全部過唔倒關{:1_237:}
回復 13# predator

空間...實在係香港人玩鐵路模型既死穴...

:help:
只玩一列, 正常一卷軌. 1k內都夠. 當然列車同d軌可以不停擴展. 同一牌子更加所有車都放得埋同一條軌. 睇你投放幾多.....