Toysdaily 玩具日報

查看: 38225|回復: 20

[其他] [經典動漫]那些年,我們至愛的Slam Dunk

少年時的至愛,因為這套漫畫,我愛死打籃球,因為這套漫畫,我學了很多籃球的技巧,總之是愛愛愛.....
OP:
https://www.youtube.com/watch?v=iW4atnm_5h0
這些年,還是很愛slam dunk。
雖然期待有下一輯,但井上老師好似唔係好想畫。
大家記得這感動的一幕嗎?
當與山王工業對賽時,流川楓竟然在最後一刻傳球俾櫻木,而櫻木亦成功跳射得手!
就係這兩分,使湘北戰勝了!
而這兩位歡喜怨家,就這樣唯一一次的擊掌!!記者記返都覺得好感動!!!!

睇一本運動漫畫會睇到流眼淚,。・゜・(ノД`)・゜・。話男兒當入樽係神作,我諗唔會有人反對呱?(≧∇≦)
被迫提早收工但竟寫咗個咁超完美結局,我都認為唔續寫無外傳前傳比較好!
井上老師0係訪問到有講, 對山王一戰做結局係好早已經決定咗, 佢話依家呢個結局係佢覺得最完滿嘅, 所以應該唔係被迫提早收工
成日有傳話有外傳前傳,應該都會係流,
佢對作品果種認真同執著係幾值得尊敬, 推介各井上fans睇佢本<空白>,可了解更多
早排番睇成套一次, 再比佢感動多次,
然後&#25886;番起個波,行番入球場...
Slam Dunk &#12473;&#12521;&#12512;&#12480;&#12531;&#12463; Remastered 2013 OP1 [HD]  

http://www.youtube.com/watch?v=HQpELeTKL6g

我個人覺得全套最感動最有FEEL一幕係最後一期對山王,安西教練唔想俾受傷&#22021;櫻木出場,櫻木就問安西教練最光輝係咪全日本代表隊時代,而櫻木再反問咁佢自己最光輝係幾時呢?~~"就是現在。"
個一頁真係每次睇都會覺得咁熱血。
20幾&#23895;仔,房間入面依然挂住湘北14號波衫……
真係咁&#21873;上兩個月一口氣睇多次全部,真係好正! 好想有續集,但呢個結果咁完美,覺得係每人心中都係PREFECT時,再畫如果衰左,真係好可惜!... (我又真係想有續集....好矛盾):die:

剛剛睇返Slam Dunk.....當睇到這一幕時,不其然眼有些紅......
Slam Dunk這種眛力,真係幾十年都不會減退,勁!!!!
slam dunk 還好期待呀 :71:
一生人必睇&#22021;漫畫!!