Toysdaily 玩具日報

查看: 8996|回復: 54

[分享討論] 人偶金像獎 2012-2013第二季 最佳人偶選舉

玩左幾年,收藏話多唔多,話小唔小,
睇住有的公司由好差,就愈做愈好,
亦有的公司出左名,
愈做愈求其.

今次唻個人偶金像獎 2012-2013第二季 最佳人偶選舉

選出各玩家心中的最佳人偶,並且列出原因 ,及該人偶缺點.
須選已出大貨人偶, 任何公司出品亦可,但必須為 1:6 action figure )
每人可選 2  至  5 隻,希望各ching 都分享一 下~~~~

第1.  Hottxxs --DX11 與 DX12
        原因:dx11 的頭雕,衣服,配件都是頂級,雙頭雕 可玩性一流,冇得輸
                dx12 戰衣重新設計,不再是全件軟膠膠,解決了回彈可動性及爆膠問題,
        缺點:dx11 大褸,感覺大了半個碼,如果修番小小更正
                 dx12 明明新設計可改善可動性,,,但又畫蛇team足,加條白色龜佬褲佢著,搞到下身可動性又低番,,,,,,

2)    Enxxxbay -- Michael Jordan 紅色 23ver
          原因: 頭雕神似,配件豐富 (三對鞋加個柸) ,對主打球鞋 AJ11 黑白做工精細,正~
           缺點: QC差(唯有走多兩轉換貨,我個紅23 body 仲未拎番啊.....),膚色唔夠實,易花,...除了黑白aj11 , 另外兩對鞋比老番貨差好多倍.....

3)     XXXXXX -- Batman 武器庫連suit
          原因: 一 1個字 "正" ,但不多講,怕有人小氣,
          缺點:  最底的地板太溥,厚的會好一點,

4)      Hottxxs -- Loki
           原因: 造形正,配件足,頭雕有表情, 戰衣做工超複雜,但效果超正,拎過上手做知套戰衣有幾正~~
           缺點: 頭雕上色感覺比官圖差了一點點, 亦大隻左的,如果改用瘦body,成套衫做修的,更正

5)      Hoyyxxs -- Black widow
            原因:  ht 最佳女人偶, body 高度,身形似番個正常女人(不再大pat ,a膊, ). 戰衣用料亦夠彈性,短身植髮大貨效果算ok了
            缺點:  樣子比官圖惡好多,惡到有回變樣, 對戰靴一件硬膠,想擺其他post 會難企穩..,...

同時,小弟亦在此讚揚一下兩款不是1:6的產品:

1)  Enterxxx -- 1:4 T800 戰損板
       原因: 頭雕極似**絕對不用帶超先似,無論用貴機,平機,手機影--無論你影上,影下,影下巴,都係咁似洲長本人**
                手腳關節實,上色好,配件足,價錢合理,不會開天殺價.而且眼燈 15秘自動關掉,都好有諗頭 (不過我覺得 30-40秒會更好 )

缺點: 個人覺得頭大了一點點,(只是一點點), 還有戰損爛手不夠自然

2)  Nexa  --- 1:4  Mark 7
        原因: 身型令,比例好,夠平,大抵夾抵食當之無愧(成日聽人幫某大公司講話 "拉臣" 貴,所以FIGURE先愈出愈貴,,,,我好好奇,大公司"拉臣"真係比細公司"拉臣"貴好多???)
                 個人更覺得呢隻1:4 Mark7  的上身比例,心口戰甲形狀,比Hotxxxs 1:6 mark 7 做得更好.(當然整體可動性,可玩性,上色,及配件,1:6 個隻一定好好多  )
         缺點: qc差,真係幾差,我買開的玩具店店主都勞鬼氣,好多花到要退貨,成身好多花痕, 仲有上色膠左的的(但講真,呢個價錢,真的不可太高要求了)

上得td,多數ching 都係中晒毒的玩家(當然亦有好多鍵盤戰士在其中)
大家在不停排隊比訂等拎貨的同時,
一起分享一下各公司出品的好與壞,
可以比各大公司知道玩家的想法,
絕對係對所有ching 百利而無一害.
DX11一定係上半年最佳人偶嘅大熱。
無倫服飾配件都係一流!絕對係誠意之作!
第二我會揀Mark7,雖然有好多師兄話個Tony頭雕唔似,
但係我就覺得做得唔錯啦!而且隻7仔嘅可動同完成度真係咁多隻IM最高的!
而3A我就選Halo冇法,佢嘅舊化比例都係一流!
而Enterbay就真係成也Jordan敗也Jordan,{:1_217:}
不計qc同價錢,我的排名
1,dx11,唯一不足係無左條背帶,唯一遺憾係無加手雷係大褸
2,dx12,除左bale頭雕失準,下半身可動,其他完美
3,jordan紅23,除左qc同價錢,頭雕係我見過所有figure最好的(個人意見),整體亦都靚過kobe多多聲
4,loki,無咩缺點,角色吾夠經典同大隻左小小
5,mk7,靚body多配件,頭雕亦勉強接受,差在頭盔眼實在太大
6,thor,夠大隻,頭雕靚,但是可動吾得,斗篷又吾似loki有埋鐵線
7,black widow,最靚,最惡女figure
8,3a halo,比例大左小小。。同埋無真人頭雕的figue感覺係差少少
9,Barney Ross,配件多造型靚,但吾中意個老樣。。ht快啲出rocky同rambo啦!
10,xmen狼人,凶狠表情贊。。制服。。個人吾like

評住咁多先!∼
回復 2# qiy

CHING, 隻 halo 係好正呀~~~:71:

謝分享~~~
回復 3# billsimba

thanks billsimba 祥細分享~~:77:
大熱DX11,DX12當之無愧!:71:
頭像被屏蔽
HT個D做得好 我認為係正常, EB MJ 我就嫌波地/ 背心做得唔夠好.
{:2_324:}
叫我驚喜的是唔知咩廠的....拿住好鬼大支野的...DEVIL....cry(?)呢隻野唔平, 我沒要, 只是拿我老闆個件把玩. 見無咩臭味, 波地幾硬淨. 大支野無咩走油, 套戲服兩邊平衡, 手工唔錯.
其實MGS 蛇叔都做得幾好
第三點好嘢:p小氣在所難免:38:
回復 9# 伏特加

係未ht出個隻更好,(小弟冇留意uncle snake)~~~~
回復 8# bigtomm

呢set 係正,仲有植髮,,~
但一定要嚴選了  :63:
回復 6# 天碼

呢兩隻真的不可挑剔{:1_203:}~~~~~~~~~~~~~~~
:回復 7# Strawberrys

Thanks 士多啤梨ching 分享:77:
HT -- Loki , 零缺點, 頭雕靚仔, 服裝華麗有氣勢 !
HT -- Bane , 令人大跌眼鏡, 以假亂真
EB -- 戰損T800 . 唔駛講, 完全技術性擊倒HT隻T800