Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] Medicom RAH-597 EVA-01 初號機 & RAH-598 獨眼明日香 Evangelion 3.0

回復 10# 炒價仙人

唔洗怕,  從前只有隻PG, 今日有呢隻Medicom, 第日會有更好更靚 :-) 如果擺得太耐太殘救唔番就冇辨法. 之前我有隻斷joint, 因為日本旅行時買, 所以直接搵 Medicom 保養, 佢就refer我比香港代理維修, 一個月就整好比番我. 每盒都有保養證所以唔洗怕冇維修.
講開爆膠,隻pgEVA成十狗幾年都冇事,bandai技術一流……
另外我賣左呢隻eva啦,理由唔想多講……
講多句,m記野唔係限定既多數會再版……
回復 13# ckc882000
有關爆衫我有同超人Wong sir 傾過,佢話佢都未爆過(新一批公仔)
雖然最近被ironman熱佔據左,但也一定要覆你個post, 靚相靚report,
Thank you so much!:71:
回復 17# neo.L

toysbear, you are welcomed, 得閒我會影多D ! Bandai技術一定好過Medicom, 生產量又大全球性, 你攞最近隻 Tiger Buddy 同 C3PO比就知, 價錢差不多但已經有埋燈著. Medicom 只係比例上優勝, 我都希望 Bandai 造新模比隻 PG. 你點解賣左隻EVA ? 怕好快爛 ?
隻紫色勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁靚{:1_221:}
回復  neo.L

toysbear, you are welcomed, 得閒我會影多D ! Bandai技術一定好過Medicom, 生產量又大全球 ...
eva012 發表於 24-3-2013 09:14 PM

確定??
bandai近幾年在玩具造型上開始雇外籍傭兵,找非bandai公司的設計師來設計外型
我相信BANDAI在很多技術上是相當厲害的
但在外型上能否贏的了M記,就未知數了
或許BANDAI的EVA在材質上能超越M記
但在造型的流利度上,我認為贏不了M記
你看B記造了幾次EVA了??每隻都是肩寬...
不要小看M記了,這家以人偶潮流起家的公司,擁有很不錯的外型團隊
哦咁當然, Bandai主要響一般模型玩具市場掂有率高,所以生意較大可投放資源較多, 但就唔係質疑Medicom能力, 尤其係較高價既12' figure市場, 去到過千甚至二三千既figures係for真正發燒友, Bandai可能係追緊果個.
頭像被屏蔽
自動爆裂貨重要賣咁貴買個就真係{:1_224:}
自動爆裂貨重要賣咁貴買個就真係
vgggyo 發表於 24-3-2013 10:53 PM

那真是要命
好彩我買那麼多年了,沒怎麼遇到............繼續買!!窩柯柯柯
希望我哪天櫃子裡的50來隻來個集體爆裂我剛好ㄧ次收山!!!

CCP呢隻有燈有聲又差不多高33cm vs 39cm, 可惜不動, 定價14800yen, 不妨考慮下 :-)
very nice pictures, thanks for sharing!

Thx all brothers ! 想再補充關於造型比例問題可睇下圖.

紅圈位置就係最大關鍵 - 武器倉及肩膊位. PG & HG? 武器倉連接於上臂, 所以佢要同身之間Joint位留較大空間先可動, 加上PG武器倉造得太大太高, 胸前armors亦太闊, 再加上大肶太短. 明白十幾年前 Bandai 只可 refer TV version造型, 但無奈今時今已PG比例經out-dated, 希望 Bandai 醒覺造新 mold 比 PG.

2007年打后隻HG已經造到最update比例, 其實同 Medicom 相差不遠, 但始終要留位比武器倉同身之間Joint位, 有興趣砌HG可以試下自己改睇下有冇計改番入D, 但PG相差太遠好難自己改, 可惜...

我其實冇特別偏向邊間出, Medicom呢隻確實係目前最正比例最可動, 戲中有既pose都做到. 冇佢之前就係Bandai魂Spec同HG movie ver.最正, 其實后期山口式比例及可動程度都好正, 但只係個人覺得太細隻. 早年曾經出過40cm或以上, 但全部都係不動PVC.

所以如果要12"或以上除左PG同Medicom就冇選擇, 而唔洗砌既暫時就只有Medicom.

靚圖支持下!!!!
枝紅槍 係跟邊隻FIGURE GA?
靚圖支持下!!!!
枝紅槍 係跟邊隻FIGURE GA?
LuciusFox 發表於 29-3-2013 11:39 AM

Yeah thx for watching ! 支Spear of Longinus 係跟果隻十幾年前海洋堂手板零波麗腳踏Lilth :-)