Toysdaily 玩具日報

查看: 25555|回復: 40

[玩具報告] Medicom RAH-597 EVA-01 初號機 & RAH-598 獨眼明日香 Evangelion 3.0

呢隻Medicom RAH-597, 佢應該係有史以來比例上做得最好既一隻可動EVA, 夠哂瘦夠silm夠修長, 完全同睇戲一樣 !

又大又高非常觸目, 足足比起Bandai魂Spec高double有多, 比一般12" figure高三分一. 如果你有Bandai隻PG, 你會覺得隻PG out左比例唔掂, shoulder太橫, 身同腳唔夠瘦修長. Bandai後期出既HG系列比例已經靚過以前好多, 但始終都比唔上呢隻實在太神似.

可動性雖然遠超Bandai既HG同XS魂系列, 但擺pose時就要小心D花多D時間. 我果隻既shoulder同手臂既joints都較緊, 所以扭襯成隻手臂就好易鬆左跌出嚟, 唔用手臂借力扭shoulder個joints又好難搵其他位去借力扭. 另外除右肶個joint較緊, 其如大部份既joints鬆緊程度都算okay冇太大問題. 但唯獨腳掌個joint又太鬆, 如果站立pose唔用架就千祈唔好只依靠腳掌支撐. 上色方面, 主體大部份地方都有打暗影, 但如果C兄你自己砌開噴開技術唔錯有哂" 架生", 呢隻上色方面未必完全滿足到要求. 例如我果隻既手臂上條黑色粗缐有少少出介, 而后大肶夾位亦有少少夾位冇補好不地既程况, 但整體上都算滿意.

呢隻除左件黑色底衫 " bodysuit ", 外面既 armors 全部都係好似模型膠料.呢隻比我既感覺係一隻 " 可動手板 ", 啤件后每隻都應該係工人人手組裝上色, 所以玩佢果時要好似玩自己砌上色既PG或HG一樣要小心D. 如果價錢唔係炒高左, 早D訂價錢低過$2000, 我覺得都okay, 因為隻Bandai PG如果認真去買油買噴槍自己砌, 成本都過千. 就算你砌開有哂"架生", 你見過呢隻完美比例就會唔想砌隻PG. 初回特典送既AT Field我覺得唔係太重要, 希望Medicom會再版或者價錢正常番我會入多隻. 醒覺版只限日本國內發售所以炒價更高. 我自己就已經訂埋EVA-02.

要注意係佢係 " 可動手板 ", 比著衫公仔易爛, 關節全部響件Bodysuit內, 要小心D玩, 絕對唔跌得. 另外佢差不多40cm高, 個盒好大收藏不便. 總結呢隻真係EVA中既極物, 買佢唔係因為最大最高, 係因為咁耐以來比例做係最好最似既一隻可動. 最怕就係呢批貨賣完之后會唔會或者幾時先再版, 所以EVA fans 最好唔好錯過, 滿足程度爆燈.

呢隻3.0 Asuka神情比較決段有作戰feel個人比較喜歡佢多過之前RAH256 & 464. Evangelion 3.0係講2.0之后隔14年, 明白香左眼盲左.

與RAH597 EVA-01身高比較.

比起 RAH597, 可動程度極少, 主要原因係件plugsuit會"mount"住辱. 所以唔好諗可以做一字馬. 后面頭髮又會頂背, 抬唔到幾多頭.

最大賣點係個頭盔, 要裝首先拆左個頭, 頭盔有鏡面反光罩, 或者用塊面加透明罩. 如果有睇3.0 trailer, 明白香第一個出場就係載呢個頭盔.

Medicom 之前出既EVA figures, 得多對手之外乜都冇, 起碼做番個公仔配件比Asuka, walkman比Shiju, 眼鏡比Rei. 所以呢次有頭盔就抵番D. 我覺得隻EVA-01再版冇AT Field都冇所謂, 但呢隻明白香如果再版冇頭盔就唔okay, 因為攞住頭盔個look形好多.

總結, 可動還可動, 但件plugsuit "mount" 住變成唔太可動, 主要都係扭動少少放響度做display. 我唔知其他c兄點玩, 我自己一般都係扭左個靚pose就display一排先轉. 如果日日係咁扭就唔知可以玩幾耐. 件plugsuit係膠做而好多人都知, 我地今時今日買架新車又好買新figure又好, 所用既膠好多都係環保循環再造膠, 所以唔好諗住可以用好耐, 而家冇乜野可以用到十年.

EVA fans 選擇唔多, 所以唔好諗咁多, 鐘意就要買, 諗多兩諗只會斷貨又買唔到. 我由1998年開始追呢套戲追到而家都未睇完真係好鬼煩係咁買買買 :-)

EVA-01再加新相 :

明日香頭盔look新相, 同場加隻山口仔做props, 希望不介意唔係12", 但塊盾都有12" ga....照咁計...五月隻Medicom EVA-02如果初回特典唔係送個紅波而係跟個盾就發達, 起碼有36"長 !

Evangelion 3.0話說真致(Shinji)響2.0結尾暴走後沉睡左14年. 葛城(Misato)另組新組織叫Willy為求反NERV同SEELE利用EVA誘發第三次沖擊完成人類補完計劃. 3.0一開始Misato指揮明日香頭盔新look同新裝備EVA-02響大氣層邊緣, 四眼妹真希波(Mari) EVA-08付責back up, 任務係回收初號機...待續 !
Nice report! Love the shots. Looks great. :71:
Thx for share :71::71:
M記冇ht甘悶,不過呢度九成人對ht好愛:45:
Thx for share!

其實小弟都好喜歡這隻初號機,但未玩過M記,又在這裡聽好多師兄講M記D嘢,所以有所卻步.........
另外,有幾多師兄有買M記出的明日香呢?印象中只有一位師兄分享過。在超記睇過實物好吸引呀!!但全隻皮衫,仲要緊身果隻............如果我只求買回來display2、3年,捱不捱到呢?
在日本有人說
2w日幣,能買到這樣上色的成品真是好過自己切
Very mice report and thanks a lot for sharing! I got this too!
M記EVA 2.0;宇宙刑事系列在日本本地就十分爆紅...根本沒多餘的貨流到亞洲其他地區...現在要追高根本下不了手......:67:
美圖好文,支持支持:71:
有d後悔無入。{:1_224:}

唔敢買........{:1_212:}

呢隻真係太靚,但就係因為太靚如果睇見佢自然分解果種反差o既感覺會好大
回復 4# monchii

我新舊版都有,尚未爆衫(我長期入盒,冇display)
回復 4# monchii

謝謝各位c兄, 我都有買RAH598 單眼 Asuka 啱啱加埋入D相& comments 響呢個post度 :-)
回復  monchii

我新舊版都有,尚未爆衫(我長期入盒,冇display)
wpc 發表於 24-3-2013 03:56 PM

吧度買m記既人比例上唔多,但一話m記易爆,個個都識得出黎做專家:DD
明日香最正~:love:
回復 5# lydiamomo0903

其實真係, 我以前買個pump同嘖搶平極都成千, 加埋隻PG價錢再買埋油已經二千. 不過如果Medicom出散件kit set, 即買即開工 ! 我諗Bandai唔會review隻PG比例, 所以冇選擇.