Toysdaily 玩具日報

[SD系] [齊來痛一番] Tiger I - Good Smile ver.

雖然今日係年初三赤口, 但仍然同大家拜個年, 祝大家身體健康, 財運享通!
今次係我第一次參加玩具日報既活動, 亦都係第一次砌坦克, 之前一直都唔會特別留意軍事系模型, 一來價錢貴(我之前只知道孖星...), 二來冇位放(因為孖星既都好大盒), 三就係冇信心砌得好...

但係今次因為活動主題超自由, 而且又得到朋友介紹價廉物美既品牌, 所以決心玩番次大既!!

說回模型, 今次作品係用D廠的 Tiger I 型 (1:72) 為基礎製作, 選佢原因係... 佢係我唯一認識的坦克.......

水貼是Good Smile 出品的賽車水貼, 但因為主要的圖案太大, 所以只抽了他們的吉祥身圖案用, 配色也是配合他白+橙來配, 簡單之餘也很可愛.

既然是 Good Smile ver. 囉, 又怎可以不和初音來個合照呢?

"初音 出發嚕~~~!!"

"發炮嚕~~~"

其實另外尚有一個痛戰車的方案, 不過因為還未開工, 希望不會成為新坑吧...

我來支持你!!!
你放心,你會入坑的:34:

我反而嫌1/72 細:(
依家興玩痛戰車呀?
我有架1/16豹二砌緊.....搞到我又想將佢痛下......
decal is too simple:63:
回復 1# ossie

Good work:71:
Thanks your sharing:handshake:
正 又有一痛:71: