Toysdaily 玩具日報

查看: 20069|回復: 13

[分享討論] ball joint 加強關節問題...

小弟聽過好多ching話用AA膠塗上ball joint就可以加強關節

但當小弟照做既時候

扭多幾下個關節...D膠就會被「扭爛」...變到同最初冇加過AA膠既ball joint一樣...

請問各位CHING有咩改善方法呢~_~?
你有無等aa膠真係乾透先合番埋個joint?

正路個joint乾左會厚最少一浸
頭像被屏蔽
你有無等aa膠真係乾透先合番埋個joint?

正路個joint乾左會厚最少一浸
kuris_021 發表於 6-1-2013 06:56 AM

有呀...跟住合番埋,扭兩扭就扭爛左果浸~_~
不要用AA膠, 應在ball jt. 的公乸兩側塗上模型油, 就夠緊了.
joseph1106 發表於 6-1-2013 10:40 AM

模型油?  即係用邊種?
用左唔會好似用AA膠咁咁易扭爛@@?
頭像被屏蔽
模型油?  即係用邊種?
用左唔會好似用AA膠咁咁易扭爛@@?
凱獸王 發表於 6-1-2013 01:40 PM

我睇個d專業模型師講過,補強5應該係ball joint塗AA膠或模型油,咁效果只係短暫,扭耐左又會鬆返,亦會令關節變得脆弱(即樓主嘅情況),正確做法,係應該係一開始係連接ball joint嘅PC膠"外"側塗上AA膠或模型油,咁pc膠就冇咁易因為扭得多而擴大空間;反而係ball joint塗AA膠或模型油嘅話,ball joint會變厚,相對地PC膠亦都會撐開左
希望可以幫到你
我直接講我既方法啦
都係用a膠,而香港我知既有平時既液態狀同一種啫哩狀既(啫哩狀既比較少,惠康同百佳其實都有入貨,不過百佳好多時唔擺出黎,另外需要留意既係,唔係支支品質都一樣,我試過有幾次買左兩支,其中一支"傑"得濟用唔到,最後要dum左佢)
我用以下呢隻:

先講呢隻,優點係快乾,而且本身個texture係"傑傑"地,要加厚身d會比用液態既容易
缺點係冇液態狀既咁好痴力,算係易d修改,但如果多磨損既話就會比液態既易蝕d
另外如果唔係ball joint,係一d hinge joint,而你又拆唔到出黎,咁佢就幫唔到手,因為佢唔可以好似液態狀既滲入去搞

而液態狀同佢o係呢d想加緊關節既情況下既分別就係
1. 痴力好d,冇咁易磨蝕,同埋…
2. 如果要加厚好多,就要分別使用好多次,再加上乾透既時間比較耐,所以時間量會較多

至於用邊隻就睇番你個人需要

用法:
啫哩狀既我會於粒ball周圍(好條分幾個角位咁) "Ji" 3到4點,然後o係個心度數"30下"(留意!唔係"三十秒"),然後就套番件零件上去,之後再慢慢活動佢,等佢更加均勻於成粒ball上面
又或者你可以省略d,一開始直接圍住成粒ball搽,然後數60下(說明書話呢隻野60秒乾,不過唔想佢完全乾透先套番d零件上去,怕會厚身得濟套唔到或損壞舊零件),再套上零件,不過缺點就係比起上面個做法,粒ball會厚得多,如果厚得濟就要再修改一下先套得舊零件番上去。

至於液態a膠既用法就係依上面第二個方法咁,搽勻粒ball(又或有時拆唔到出黎,就咁 "Ji" 落去都得),然後其實唔駛等佢乾透,或者話唔好等佢乾透,直接套番舊零件上去,然後就起勢咁不停活動佢。起初你會發覺比未搽膠水前更鬆,咁係因為佢果d膠水仲未開始乾,仲係液態水狀,減少左磨擦力,但唔好理,繼續起勢郁佢,呢個過程可能需要一段時間,請做好體力準備…到後黎開始感覺到佢變實喇,呢個時候最緊要,千祈唔好以為佢已經乾左,其實佢仲未乾透,如果呢個時候你放低唔郁佢,過一陣番黎睇睇,會發覺佢已經痴實左幾乎郁唔到,要用力強行整番郁佢,而如果膠質弱既部份,係有機會玩完既,所以要小心…呢個時候繼續活動佢,直到過左一段時間之後,佢成個關節基本上係feel到實淨晒,果下先係完全乾透。當然為左保險起見,打後果一個鐘你做做下自己野見有空咪得閒再郁兩郁佢,確保真係已經完全乾透
咁樣做法比起你等佢乾晒之後再套番件零件上去有兩個好處,第一就係唔會過厚要再作修改先套得番舊零件上去,第二就係咁做會真係做到比較實淨,而唔會出現磨損而令個關節短期內又變番鬆
我睇個d專業模型師講過,補強5應該係ball joint塗AA膠或模型油,咁效果只係短暫,扭耐左又會鬆返,亦會令關節 ...
麻友 發表於 6-1-2013 02:07 PM

果個係適用於模型玩具,因為模型主要用黎套住ball joint位既係pc軟膠,係有伸縮性而會變形,至於一般普通成品玩具用既係硬身膠,所以唔會有變形既問題
當然都可以用呢個方法,不過由於冇pc膠果種伸縮性,o係個"口"乾左之後係比較難套番粒ball入去
請問各大大,以上方法對一些軟膠ball-joint 有用嗎?我只repaint ex getter 1 條腰果粒ball-joint 鬆泡泡:sleep:
頭像被屏蔽
請問各大大,以上方法對一些軟膠ball-joint 有用嗎?我只repaint ex getter 1 條腰果粒ball-joint 鬆泡泡:s ...
nela 發表於 6-1-2013 09:09 PM
唔知ex果隻係點,但如果係類似模型pc軟膠果種,應該用#7所講既果個方法,唔係加厚粒ball而係加壓力比粒ball
呢隻馬仔我都有
我都有補強
方法超簡單
都係用返aa膠
查完aa膠,薄薄的整張紙巾係上面包住你覺得唔夠力個位
(手不舉就係vertical位)
當然過程唔係用手指去攪,用cutter,筆刀咩都好
一陣就乾,你可能仲會發覺太實tim
咁就續小cut走返乾左ge紙巾cut到滿意為止
當然加紙巾果位要就返唔好外露,雖然影響唔係好大
希望幫到你
嘩...估唔到TD仲有咁多熱人既CHING用咁detail既方式去解答小弟
小弟真係感激萬分m(_ _)m...
今個星期有時間實會試試!!!:handshake: