Toysdaily 玩具日報

查看: 15370|回復: 37

[個人收藏] [價錢帖] JR E259 成田空港特急 NEX

:43:

先報價,後出相!:51:

拳記cat姐 Tomix #92418 $9xx
                          #92419 $7xx (增結)

星期五,上左cat姐度諗住買盒街燈,點知買左套Tomix NEX連增結!:67:

原來諗住等套野跳樓先上網咇,點知...................臭B你個pokka!:sad:

其實都係鍾意既!星期六,冇野做,放左上layout度影相!依家真係好方便!:$

不過響個layout影相有d問題,就係因為我個layout放響張梳化後面,落唔到腳架!所以如果有乜鬆郁矇,請大家見諒,當睇唔到算啦!:64:

影火車之餘,影下雜相大家應該唔介意架呵!:p

好!繼續火車車!~~~~~~~~~~~~~~~~~~:43:

朝早影到一半想玩著燈,點知幾條電源線擺左響車場,又要走一轉!:42:

圖中所見係買車當日,係我同臭B哥即場搞亞cat姐既!搞完即時爽哂!:51:

不過依家Tomix既燈好貴!Tomix新燈一條要$80!但係既然要死,就徹底d!:*
又另外,d燈原本係白色LED燈,圖中所見可能係小弟用左2500k色溫黎影,原意係想避開家中黃燈,點知避到黃燈但係白燈變左藍色!shxt!:67:

之後又拎左塊藍色filter鏡,睇下有冇幫助,不過一試就知道應該幫唔到手!:38:

將filter拉開小小,都有小小憂鬱既感覺既!.....................悲傷的車站!:67: 不過d燈都仲係藍!塊filter可以收埋!

layout所限,開動不能!唯有定點pan鏡扮郁以解開車之苦!:(

:angry: 跟住嬲嬲地熄哂屋企燈!又估唔到個feel幾好喎!:@

bur到暈既感覺!:(

我的layout全相!:35:

多謝收睇!:64:

沙發!!:71:沙發!!:71:沙發!!:71:沙發!!:71:沙發!!:71:

其實點解二樓會叫沙發??:?
沙發!!沙發!!沙發!!沙發!!沙發!!

其實點解二樓會叫沙發??
Godzima 發表於 17-12-2012 10:36 AM

雖然係二樓,但係第一個回覆吖嗎!長氣!:67:
ching 想問kato or Tomix 好d?
雖然係二樓,但係第一個回覆吖嗎!長氣!
常威 發表於 17-12-2012 10:41

第一個回覆就叫沙發??咁點解係用呢個 Terms??唔用啊豬或者啊狗??:?
ching 想問kato or Tomix 好d?
karenntw 發表於 17-12-2012 10:46 AM

開頭以為Kato 好d,點知原來Tomix好d,行車應該會順暢d!而且加燈更加方便d!:64:
第一個回覆就叫沙發??咁點解係用呢個 Terms??唔用啊豬或者啊狗??
Godzima 發表於 17-12-2012 10:47 AM

想知就上yahoo search啦!上TD托咩?:45:

回復 6# 常威

又學到野了
回復  常威

又學到
karenntw 發表於 17-12-2012 10:50 AM

又學到野了!
想知就上yahoo search啦!上TD托咩?
常威 發表於 17-12-2012 10:48

找到鳥!!:$

沙發 (網路用語)維基百科,自由的百科全書

沙發是中國大陸慣用的網路用語,台灣一般則用「頭香」一詞表示之,其義為「第一篇的回應文」,其來由眾說紛紜。

據說沙發這個詞最早出現是在一個成人論壇,基本上沙發的由來是:有人發了美女圖,回帖的人說好正點,要坐沙發手淫。然後,凡是發了好圖得到支持的都說坐沙發。後來,許多思想高尚的人不理解沙發這個詞然後就認為沙發指的是第一個回帖的人。這個解釋倒是很有道理的。

發帖速度另一個解釋是:「一群人在看貼,突然很新的一個資源出來,第一個回帖的感嘆了一句:so fast,之後所有的新資源都有人上去感嘆so fast。沙發就是so fast的諧音,然後就這麼流傳下來了。」許多網友喜歡在知名BBS、部落格網站,等待發表文章,以搶在在第一時間回應為榮,獲得第一篇回應的位置即稱作坐沙發,這群社群被稱作「沙發族」。沙發族熱衷於搶坐沙發的動機,一種說法是在網路上獲得親近名人的滿足和網友的認同。而台灣的用語來自民俗慶典活動插頭香。

首樓音變還有一個解釋就是「首發帖」的譯音,因為論壇的回帖都是以樓作單位,為了辨別第幾個回帖的訪客,都回講是幾樓的訪客,如果是第一個回帖的人,為了分別跟發表者搞混,都會稱之為「首發」,再後來就演變成譯音的「沙發」。

引申在沙發之後跟貼的人常用「板凳」、「地板」等比沙發垂直高度低的事物來表示自己是第二或第三個閱讀者。以此為基礎甚至還引申出「地下室」等。

批評有些人批評網路用語沙發一詞既沒有實際意義,又佔用了討論版的空間,故很多的網路論壇現已經禁止發表類似「沙發」的無意義言論。
常總我覺得藍燈仲靚d wor :67:

呢架我都有 kato 果款, 行起上黎都好順下wor :78:
先報價,後出相!

拳記cat姐 Tomix #9241 ...
常威 發表於 17-12-2012 09:49 AM

叫左你用micro ace D 燈架啦..............:67:

悶悶地.........等我係常威個.......post.......中出.........post先...........:34:

河合出o既特急便........大半價5000羊......來自日本
特急便.....真係一個好名:67:.......令人有無閒想像:p
全列11卡........有長有短........最正就係統一有條黃間條..........
配合佢全黑色......用上D51標準型去拖真係非常有feel......:78:

來自德國o既Rheingold, 萊茵的黃金, 不過我鍾意"金色萊茵"......德國o既豪華列車
價錢......大概一金牛.......有4卡客車+1卡行李車.......全車有室內燈
西德製造...........年份約1988至德國統一.......
關於本車歷史.......請看維基
http://en.wikipedia.org/wiki/Rheingold_(train)

萊茵......德國河流.......我卻被這名字所吸引
本車為第一代.......即戰前樣式.......
原裝室內燈比較暗........所以自行換上非常光亮的烏絲燈泡

車場略影........

最後係Bachmann o既 USRA2-6-6-2......美國一戰時代蒸汽車頭
價錢約14魚......
車頭非常細緻.......大量細微金屬部件.......可謂含金量豐富.......絕對唔膠

因為係mallet o既設計.......有2組驅動輪........令我被她深深吸引
http://en.wikipedia.org/wiki/USRA_2-6-6-2
找到鳥!!

沙發 (網路用語)維基百科,自由的百科全書

沙發是中國大陸慣用的網路用語,台灣一 ...
Godzima 發表於 17-12-2012 10:53 AM

又學到!
悶悶地.........等我係常威個.......post.......中出.........post先...........

河合出o既特急 ...
panzer_jimmy 發表於 17-12-2012 12:43 PM

沙發!沙發!沙發!沙發!