Toysdaily 玩具日報

查看: 29727|回復: 37

[個人收藏] 周遊日本之旅

難得有成十幾日大假,決定買左張JR Pass,環遊日本周圍去搵玩具

係香港, 9成以上新出既玩具都係平過日本, 除非死忠要日版,否則真係建議唔好抱太大期望去日本搵新出又平既玩具

我每次去日本,都只會搵d二手而且平 or 絕版既玩具

日本最出名賣二手玩具既當然係Mandarake,  大阪+東京去過N次, 既然有張JR Pass,當然去晒佢d分店尋寶啦

Mandarake d分店遍佈大半個日本, 而且住住都有其它玩具係左緊(黃色潛水艇, jungle etc...)

關東中野/涉谷/秋葉原/宇都宮/(池袋店只賣同人野,無玩具,所以無去到)
關西大阪梅田/心齋橋
北海道札幌
名古居
九州小倉/福岡

我差不多遊左大半個日本去朝聖

七月去過東京, 九月又再去, 其實都係差唔多,無乜新貨返,

畢竟東京/大阪真係好多香港人去, 過度捕魚緊係無晒大魚啦

宇都宮店比較隔涉,由JR站步行十五至二十分鐘,而且唔係好多野睇.....

北海道札幌店三月果陣搬左去新地方,比之前Comso大三倍, 地方大左, 但係d玩具數目依舊, 所以好多貨架都唔係擺滿貨

名古居,真係有兩層, 真係值得一去, 本人覺得佢單一店既貨量係中野+秋葉原店既總和

福岡店都算大,但係要搭兩程車先去到.....

小倉店係正JR小倉隔離,成坐Aruaru City都係賣玩具,真係值得一去

Aruaru City地下有間Jungle,係店外貼晒D poster, "古谷徹即興簽名會", 買滿1500 yen (hkd $14x)就可以參加,限100人, 我當然唔執輸拿拿淋入去間鋪裡面求其買d野去攞籌啦

日本人排隊好有秩序, 順number排,我排第80個,

因為只係淨簽名,無得影相, 所以排我前面果79位人兄只係用左20分鐘就攪掂

身為星矢+高達fans既我,真係非常感動

今次既旅程收獲都算豐富

勁喎,拎到古谷徹簽名...百幾抵啦.咁佢有沒有講下野先開始簽名....?
勁喎,拎到古谷徹簽名...百幾抵啦.咁佢有沒有講下野先開始簽名....?
hompage 發表於 26-9-2012 12:19 AM

完全無講野呀, 踏正5pm就出現簽名,簽到5:40pm左右就完場散水,
成個簽名會都好低調,來無風,去無影, 唔似得黎香港咁墟冚

大大, 請問盒玩具是否包晒 5 隻??? :D
可以請教在哪裡買嗎? :64:

大大,請問你係那門子既英雄?遊旅節目竟然貼係 日系英雄/機械人討論區,如果大大唔係受到某D大人物做壞規距的話,那想必大大不是RIDER、喊超、美少女戰士就一定係魔法少女啦,救大大真身,以解救香港亂臣禍港之危:64:
回復 4# fktuen

我係Den Den town 買返來的
轟格殊,獅子轟格殊, cyberbuster , 極殊兵 , 無盒齊件 ,HKD每隻9蟹

中間果盒係轟格殊二式贊卡版, 係mandarake 淘回來, 6條魚,
年頭係秋葉原既KOTOBUKIYA店見過,1隻金牛,但係已經賣晒了,香港就唔知邊度有的....
大大,請問你係那門子既英雄?遊旅節目竟然貼係 日系英雄/機械人討論區,如果大大唔係受到某D大人物做壞規 ...
zzMANzz 發表於 26-9-2012 12:38 AM

都有機戰/勇者機械人:shy:
我淨係對你隻炎神G12有好大興趣
我见到最后一张的黄金勇者··好怀念啊···
不知道什么时候SR合金先会出呢···
回復 3# jimmykwok

真係簽完名就閃...!!!!:58:

是否香港BOOK晒酒店去定去到邊先搵酒店?
咁玩法,車同酒店費多少錢...一個人去?  
都想咁玩法,但如果瞓火車又驚頂唔住...:50:

買新野真係唔好望平過香港,反而舊野易搵到或平過香港..:67:
我见到最后一张的黄金勇者··好怀念啊···
不知道什么时候SR合金先会出呢···
回復 8# 神宗一郎

係日本,一般二手無盒戰隊都係5~7魚左右,
但係呢隻無盒都要12條魚, 有盒要兩隻金牛5條魚.....
大大你呢個旅程真係好鬼正~! 又尋到多好野
如果小弟有幸好似你咁去一次  應該都會好爽~!:79:
回復 9# KinCc

Bandai 實會幫晒勇者系列出sr合金既:shiny:
回復 10# hompage

我搭蜜桃航空 $888單程(無行李寄倉), 回程加左兩件行李就要$1400左右,total 2200埋單
好早機去1am~6am,好晚機返 9pm~12am
再買張7日 JR pass, $2700

酒店上去http://www.jalan.net/ 呢度book, 有平有貴, 大約HKD800一晚
上北海道果程最辛苦,5:58pm係東京上車, 10點幾到新青森,再轉5 mins既local train 去青森,搭通宵火車上去札幌, 6am到, 我果日整天都腳軟軟

我係另一度搵到一個平上札幌既方法,又係搭蜜桃航空, 有D時間單程HKD$400,來回都係$800, 同住一晚酒店差唔多,至少唔駛咁辛苦