Toysdaily 玩具日報

查看: 16747|回復: 25

[公共車] 九巴嘅大帽山爬山傳人 (長文, 多圖注意)

(麻帆良市時報記者 / 桜高輕音部記者琴吹 紬報導)
隨住被改裝行走 51 號線嘅 Dennis Dart 單層空調巴士於 2000 年代末踏入退役年期,
而車隊內其他嘅其他 Dennis Dart 同三菱單層巴士亦年事已高
九巴喺 2010 年向 Alexander Dennis LTD (ADL) 訂購 30 架 Enviro200 巴士,
並且喺 2011 年開始陸續投入服務, 以取替到期退役嘅單層巴士,
呢批新巴士擁有 10.4m 長嘅車身,
配備左歐盟 EEV 標準, 有 225 匹馬力嘅 Cummins ISB6.7E5225B 引擎,
連接 Voith D854.5 四前速自動波箱, 主要行走 53 同 276 等受路面限制嘅路線,
其中 7 架專為行走 51 號線嘅 Enviro 200 新車, 更配備手控減速,
並且喺 2011 年投入服務, 取代舊款嘅 Dennis Dart,
同時亦為 51 號線實現全線低地台化。

今日, 麻帆良市正式歡迎兩部 ADL Enviro200 登場!
呢兩架 E200 巴士對市長 Super Bus 嚟講已經唔陌生,
因為早前佢都已經入左一架 E200, 但係今次呢兩架對市長嚟講可以話係來頭十足啦,
行 51 嘅 E200, 作為九巴嘅大帽山爬山傳人, 佢擁有靈活嘅車身設計,
加上附有手控減速, 上山下斜輕而易舉已經不在話下,
至於另一架行走 8A 嘅 E200, 睇起嚟平平無奇,
但係對 Super Bus 嚟講卻係別具意思, 皆因佢以前住黃埔花園,
有時出尖沙咀都會搭 8A, 亦因為咁而認識一D九巴師姐,
而且佢地唔只知道 Super Bus 係巴士迷, 仲係一位美少女戰士 Sailor Moon 嘅粉絲,
有時坐巴士, D師姐就會問佢: "喂靚仔, 今日又有冇買乜野美少女野呀~?"
對於身為紅磡人, 特別係曾經喺黄埔花園居住過嘅 Super Bus 嚟講,
8A 無疑係其中一條令佢充滿回憶嘅巴士路線之一,
難怪今次九巴出正呢架行 8A 嘅 E200, 亦令 Super Bus 不禁要同 51 號嘅 E200 打孖上啦,
始終真係有感情嘛~

隆重歡迎! 九巴 Alexandr Dennis Enviro 200, 見參!!

8A E200, 證書編號 0110, 全球限量 600 架

51號 E200, 證書編號 0110, 全球限量 1200 架 (做乜兩架都係 110 嘅... o3o )

正式落地! Vocaloid 大家姐 Meiko 又嚟迎接新車啦~

九巴 E200 家族合照

大帽山嘅爬山英雄

呢個合照, 相信現實亦冇可能實現

小劇場~~~ XDDD

餓左一排車, 今日終於又有新車到, 雖然今次係 E200,
而初音對於 Enviro 巴士亦一向有厭惡感, 不過對於今日嚟到嘅呢兩架 E200,
初音反而並冇乜反感...

(初音) Super Bus 今次入呢款 E200 又真係與別不同啵,
雖然都係 Enviro 巴士, 不過又真係有一種講唔出嘅特別...
呢架行 51 嘅......仲要係爬山車添, よし~~

言訖, 初音開始郁手 Tune 車啦, 首先打開車尾引擎位......

再插葱~~

10 分鐘後, 啱啱 Tune 完車, 鹿目まどか就走過嚟...

(鹿目まどか) 咦~~~初音又喺度 Tune 車呀?
(初音) 妳又嚟做乜呀? 妳個廢怯少女, 成日同D巴士玩大變身,
因住 Super Bus XYZ 妳呀!
(鹿目まどか) 車, 嚟睇下都唔得咩! 話哂都餓左車成兩個月啦,
有新車到梗係要嚟睇下呀嘛, 仲有呀, 我係魔法少女唔係廢怯少女呀~~!

鹿目まどか走埋架車面前...
(鹿目まどか) 咦, 今次呢架車個樣又幾 Cute 啵,
Enviro 200...個樣又有少少似 E400, 但係單層個樣又幾特別啵~

言訖, 鹿目まどか就跳上架 E200...
(初音) 喂! 妳想做咩呀?? 架車啱啱 至Tune 好仲未做試車o架!!
(鹿目まどか) 咁咪啱哂囉, 就一於等我嚟做試車啦~~!! XDD

講完, 鹿目まどか就坐上左架 E200...

點知一坐左上去, 架 E200 就有如脫韁野馬一樣快速起步, 將鹿目まどか跌到人仰馬翻!!

巴士繼續前進, 駛上大斜路......

??????

What the heck?????? oAo

下坡中, 拓海送完豆腐, 揸住架 AE86 返屋企途中...

突然右邊殺出一架金色大巴!!

巴士以極級速度爬左 AE86 頭並且先到山腳, 拓海亦被 E200 嘅下坡神速嚇到標哂冷汗!!
(拓海) 呢......呢架巴士到底係乜野構造o架......??? OAOlll

巴士終於返到車廠, 鹿目まどか仲依然喺地下嚇到僵哂咁款...
(初音) 抵死, 一早都話經過我手Tune 過嘅車佢地全部都超水準o架啦!

加同樣今日收嘅, Cosplay idea~~

小劇場只係 Extra, 志在過癮, 希望大家鍾意~ ^^

Thanks for reading
我被個小劇埸吸引住...笑點十足!!!
頭像被屏蔽
樓主~我岩岩係上星期六係 80M 度買左 51 號路線既 E200,唔知樓主有冇收到消息話富豪 B7L 金色單層會係幾時 ...
chiu 發表於 7-9-2012 23:07

暫時未有消息會出九巴 Volvo B7RLE (AVC), 但係就算會出相信都唔會係今年之內嘅事
頭像被屏蔽
終於肯出POST啦....這裡真係無人講巴模的....
我今晚都入左部268B, 上星期就入咗你這部51.
感覺上Q ...
劉波 發表於 7-9-2012 23:47

城巴果架躉就算把啦, 如果 Corgi 仲肯出車嘅話我或者仲會支持下嘅~
頭像被屏蔽
想問京商是否有出過頭文字D? 想入一套……
58m開訂未?
劉波 發表於 8-9-2012 12:09

我果套係 Tomica Limited, 京商都好似有出過,
九巴 AV 康豪消息都幾亂下, 有D話仲未有得訂,
有D就話已經接受預訂但係因為太受歡迎好快就截哂訂云云...
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
樓主~~想請問 AV 康豪即係邊款車呢??
chiu 發表於 8-9-2012 12:58

九巴頭批 Volvo Olympian 11m 空調巴士 AV2 - 86,
因為呢批車係用康明斯 (Cummins) 引擎而得名康豪
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
咁頭批富豪既車身側面係咪有好多細小既散熱口,同車尾有兩個獨立既散熱口 (類似利蘭車身設計)? ...
chiu 發表於 8-9-2012 14:50

係, 車尾牌箱亦都係擺喺最頂部
嘩,係因為係最早的冷巴所以咁多人搶?
我想入哂兩部但右無咁多錢……
劉波 發表於 8-9-2012 16:44

我只會入前期單扶手版, 雙扶手就免啦...