Toysdaily 玩具日報

[其他] (2樓更新9月3日詳情)今日我參與了學民思潮大集會,有些少感想

你見九七回歸後香港變得仲衰就知啦
溝淡呢樣就事在必行架勒,但仍好多人覺得暫援已經害左佢地!睇到有人話他日老師唔靚,又走出來罷課絕食,好!講那位人兄咪試下羅,睇下有無人啋你?又是一堆歪理!更更可恥嘅係,那班有頭有面有地位有學識的〝大人物〞,什麼前律政司、什麼什麼一國兩制研究中心總裁,除了抹黑班學生,無個人可以埋直氣壯,有根有據咁去解釋呢件事嘅,究竟面唔面紅架!但班政黨亦唔好得幾多,我夠膽講,今次如果俾班政黨搞,早兩日政府招安時,已經仆到去,邊可能撐到今日?個黃成智仲 on 9, 一聽到條0靚仔係學民思潮嘅,即刻痴埋去仲驚死無又知,點知原來條0靚仔係學民思潮嘅使叛將根本係呃飲呃食呃埋錢0個隻,學民思潮公開同條友斷絕關係,黃成智都仲矇下矇下..............唉!
hk小文 發表於 7-9-2012 11:49 PM

紅字係金句,
藍字係笑點。

俾政黨搞?
人數起碼少一半啦!

早兩晚有個李鵬飛主持o既清談節目,嘉賓葉國謙、李華明。
李華明都好中肯講o左句,佢o地做政黨o既,今次都好小心,唔多敢去呢個集會.....

總算有自知之明~~

陰謀論之一,一班中學生無可能找到咁多音響器材,背後一定有人指揮!無錯,背後的人便是演藝學院。
AM730 9月7日
演藝學院校友會昨日亦發表反國教的立場,並促請政府立即撤回國教科及盡快復設 中國歷史科。校友會多日來亦有聲援學民思潮,為集會場地免費提供音響及燈光器 材,並義務提供技術支援。
那個什麼一國兩制研究中心總裁,唔夠班中學生講就只懂抹黑的”成年人”,面紅不面紅呀?
陰謀論之一,一班中學生無可能找到咁多音響器材,背後一定有人指揮!無錯,背後的人便是演藝學院。
AM730  ...
hk小文 發表於 8-9-2012 02:02 PM

無恥的人不會面紅的!
無能既人,見到人成功…
就只會質疑人走歪路、捷徑…

人地成功,可以因為人叻!
總係推一堆陰謀論出黎質疑人批判人
從來無正面討論過問題
而家黑衣人就係同緊呢班人討論問題囉
:DD
總係推一堆陰謀論出黎質疑人批判人
從來無正面討論過問題
而家黑衣人就係同緊呢班人討論問題囉
玩具 發表於 8-9-2012 03:32 PM

係咁拖…係咁拖…:53:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20120909/51058471

大聯盟決定:即時宣布停止佔領,離開政總 究竟是好?是壞?

呢家撤會带來以下結果

1. 佔領10日, 已取得一定成果, 再迫政府都唔會再交貨
2. 以退為進, 總好過無聲無息愈來愈小人, 聲勢浩大下退仲可以有好印象, 無聲無息 = 香港人玩厭
3. 大專/ 中小學已開課近半月, 老師學生工作繁忙, 再撐真係影響自己生活, 到時家長更多微言...
4. 佔領完結 =/= 抗爭完結, 日後仲可以再集會/ 遊行/ 罷課

但正所謂一鼓作氣,再而衰,三而竭。
當今日揚到國外,受外界關注、大專生亦開始行出來時先停.又會否前功盡廢?
明白的是一群學民同學已經很累,而且學務亦開始繁忙,所以會否由大専聯盟接替佔領行動呢?
大聯盟決定:即時宣布停止佔領,離開政總 究竟是好?是壞?

呢家撤會带來以下結果

1. 佔領10 ...
Code 發表於 9-9-2012 02:11 AM

下一步,罷課!

我覺得,一人退一步,好讓大家有個下台階。
退,但不鬆懈!
不過,雖說不涉及政治,但好應等明天選舉點票結束才宣佈停止佔領,對選舉造成一定壓力也不壞。
我覺得,一人退一步,好讓大家有個下台階。
退,但不鬆懈!
不過,雖說不涉及政治,但好應等明天選舉點票 ...
bananaman 發表於 9-9-2012 02:23 AM

退個時機…

搞到分左兩派,

一派覺得佢地醒,唔好拖到人心散哂先退…
只一派就覺得,應該無限期拖爆佢,再加罷課…
甚至反埋個政府…

現在陰謀論盡出…

但我覺得,無可能佢地上哂前線,其他人指點緊係易…
我覺得佢地係有後著既。但呢個時候既戰略性撤退,
究竟係好定唔好…
真係無人知…(吹水就緊係易啦!)

反國教既大家,唔好放棄!
一步都不能退!
題外話
吳局長既說法係有六百九十五萬九千九百九拾五人反國教

係邊呀?睇過?:66:

退個時機…

搞到分左兩派,

一派覺得佢地醒,唔好拖到人心散哂先退…
只一派就覺得,應該 ...
原罪 發表於 9-9-2012 03:01 AM

認同,好定唔好,人家已經努力左咁耐,我地有我地自己可以做o既野
應該相信今次運動,已經令唔少扮訓同真係訓o既人起身
之後就要自己行動,不應該只係一味在台下拜偶像,將自己o既權利同義務都交晒畀個學生,咁樣其實係不負責任!
政府將個波掟番俾學校,呢招真係好毒,成功將班人分化,而其實個操縱權仍在自己手,只要看呂明才小學,已可看到其中要害,一天有這些向權力 低頭的校長,國民教育根本不會有自主!
政府將個波掟番俾學校,呢招真係好毒,成功將班人分化,而其實個操縱權仍在自己手,只要看呂明才小學,已可 ...
hk小文 發表於 9-9-2012 08:57 AM

抗爭未完!
唔好氣餒!

呢d手段,一早估到佢會出!

p.s.記得投票!