Toysdaily 玩具日報

查看: 22548|回復: 31

[玩具攝影] 我的第二號匿勾~臭B多尻漁港 (半成品)

:55:
得半成品

只在有個記錄........

二號匿勾~臭B多尻漁港:34:  (半成品)

2012年7月响cat姐買咗 tomytec漁港A, B, C set.....加d船仔,雜物成千銀:79:

有造船廠....漁市場....同唔知係咪寫字樓......每盒送張扮海面既紙....放埋一齊都幾靚架...

玩玩下.....開始加d燈 仔玩吓:43:

後來係cat姐度買咗塊硬膠膠.......感覺良好咗....:35:

有咗塊硬膠膠....d屋仔燈倒影靚咗好多:43:

反正有d時間....整咗d內構..:34:
臭B海鮮檔

亞蓮生菓舖

仲有d乜乜物物:61:

閂哂房燈扮下夜景先:61:

多尻漁市場

多尻漁船廠

多尻漁木橋

趁星期日.........影d自然光

臭B多尻漁港基本三大建物已完成....之後搞理d山呀....省仔咁.....我的第二號匿勾就可以完成..........:43:
:43:
....................................................
:43:
...................................................
:43: 好正好逼真嘅漁港情景, :71: :71: :71:
我鍾意多尻漁木橋!真係好有當地多尻漁feel!:DD
:handshake: :handshake: 自然光外拍果幾張好正 ar 你唔講我仲以為你真係去左多9漁港到影tim ar :71::71::71:
:$我要12月前完成晒佢........
努力...努力...:71:
來緊要臭B三號匿勾~四號,五號.....等等:57:
剛剛上圍基網發現原來都有介紹,,,,,:78:

多尻,位於日本東北部,近長崎良尾市西面。
水質清澈,盛產紅衫魚及大眼雞。
他們深信祖先既教誨,「靠山食山,靠屎食屎」,所以當地居民大部份以捕魚為生,每天大清早都會祈福,然後出海打魚,希望即使打唔到魚都可以打到halo!
雖然他們生活比較簡樸,不過日出而作,日入而息的規律生活,每天有豐富的鮮魚享用,多尻漁港的確令不少都市人夢寐以求。
剛剛上圍基網發現原來都有介紹,,,,,

多尻,位於日本東北部,近長崎良尾市西面。
水質清澈,盛產紅衫 ...
常威 發表於 3-9-2012 10:27 AM

:DD 靠屎食屎, 真係笑L死我
靠屎食屎, 真係笑L死我
Herpa500 發表於 3-9-2012 10:33 AM

:44:真係食屎架
爭間法國大餐廳,整法國大餐。
關於多尻漁港,古籍中也有記載。如《龍 •虎豹傳》中載:“上古多尻而野處。”晉劉華《博懵志》中雲:“南越多尻,北朔漁港,避寒暑也”。我國古文字"尻"字即 原始穴居的形象表現。《說文解字》中說:“尻,山石之厓崖,人可尻,象形。”段玉載注:“尻,舊作居,今正。聯想當今的海島俗語,清末民初在偏僻小島上所建的“多尻漁”,大多與山崖的石洞相貫連,俗稱“尻港”,以見其歷史遺風的影響之深。
靠屎食屎, 真係笑L死我
Herpa500 發表於 3-9-2012 10:33 AM

x2..............:DD
好正..............!:handshake:好似真既一樣!